969 1

6 ноември 1939 г. Нацистите арестуват елита на Краков

6 ноември 1939 г. Нацистите арестуват елита на Краков
Венцислав Михайлов

Sonderaktion Krakau е акция на хитлеристките окупатори в Краков, насочена към ликвидиране на интелектуалците на града.

Акцията е проведена на 6 ноември 1939 г. в Ягелонския университет. Задържани са общо 183 професори.

Професорите са поканени на "лекция" на германския офицер от СС Бруно Мюлер в зала 56 на Collegium Novum. Случайно на лекцията присъстват и други слушатели, в т.ч. трима лектори от Стопанската академия на Краков. В аудиторията им е съобщено, че са арестувани за тяхното вражеско настроение към окупатора и откриването на академичната година без разрешение на новите власти.

По същото време, в друга аудитория на Университета, са събрани по друг повод 21 професори на Минната академия на Краков, които също са арестувани.

Групата от 183 академични преподаватели е преведена първоначално в затвора в Краков, а по-късно в концентрационния лагер Захсенхаузен. Поради тежките условия и унижението през декември и януари умират няколко от най-известните учени на Полша.

Последвалите протести сред световната научна общност и застъпничеството на Бенито Мусолини принуждават властите да освободят от лагера 101 интелектуалци на възраст над 40 г. Много от тях скоро след освобождаването си също умират.

На 9 ноември 1939 г. е осъществена втора акция, по време на която са арестувани 120 представители на интелигенцията на Краков - учители, адвокати, депутати, духовници и др. След първоначален престой в затвора на Краков, групата е изпратена в концентрационния лагер Аушвиц.

Полша


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Крилья Советов
    Отговор
    1 16:09  06.11.16
    Живял съм в Полша, дори в Краков съм бил. Там други освен поляци няма или са съвсем малко, защо ли?! Именно защото всички другомислещи, другояче изглеждащи и с други корени са просто прогонени или избити. Не се заблуждавайте относно нацистите - всички преди тях и след тях постъпват по същия начин, разправят се с елитите, за да получат контрол над масите. Това обаче се сочи като грях единствено на нацистите. Мога да ви разкажа как се е постъпвало с немските мирни граждани и особено жени и деца - ако много се противят на заграбването на тяхната законна собственост, просто са избивани, беззаконията и произвола прогонват много хора на Запад, ако стигнат дотам, разбира се. Да не мислите, че поляците, чехите или руснаците много-много са се церемонили с германците - били са кражби, убийства, изнасилвания, заграбване на собственост... И преди войната е имало съперничество между поляци и немци за територии, за градове като Гданск-Данциг, където немците преобладавали, но околните територии били полски и т.н. А след войната - немците са мръсни, фашисти, нацисти, трябва да бъдат изтребени. И мирният фермер ли? И бабичката със семейния хотел? И селският ресторантьор? Що не напишете какво е сполетяло Германия след падането на Берлин? Напишете какви проблеми и какви ужаси са изживели германците, защото досега пишете само колко са лоши нацистите. Нацистите, дами и господа, се борят за добруването на СВОЯ народ. Когато това правят американците - те са патриоти. Когато

Напиши коментар:


Публикувай