878 5

Ципрас показа вратата на министри

Промени в гръцкото правителство

Росен Стойчев

Гръцкият премиер Алексис Ципрас направи промени в правителството, но без да сменя ключови министри. Преговорите с кредиторите ще продължи да води финансовият министър Евклидис Цакалотос, а първи дипломат остава Никос Кодзиас. Ще има обаче отделни министерства по миграция и туризъм, съобщи БНР. 

Промените в  правителството са в тон с изискванията на кредиторите и под влияние на протестите на гърците. Министерството на енергетиката е с ново ръководство, след като досегашният министър отказа приватизация на държавната електрокомпания. След критика от кредиторите за застой на приватизацията Ципрас включи в правителството и бившия директор на агенцията за приватизация. Протестите на пенсионерите оказаха влияние за смяна на министъра на труда. Социалното министерство се поема от 30-годишната юристка Ефи Ахциоглу с опит в комуникацията със синдикатите.

Към новото министерство по миграция се включват всички служби по прием и регистрация на бежанци. 

Увеличава се присъствието в правителството на коалиционния партньор - националистите от "Независими гърци".

Коментарите по състава на новия кабинет в Атина акцентират върху екипа от експерти, които ще преговарят с кредиторите за облекчаване на гръцкия дълг.

Опозицията отново изрази недоверие към премиера и призова към оставка на правителството с изявление, че на гърците не са необходими повече министерства, а решаване на проблемите.

Гърция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 15:30  05.11.16
  Какви са тия с поличките, аз си мислех че само в шотландия ги има?
 • ХХТ
  Отговор
  2 19:16  05.11.16
  Министър по миграцията!? Дотам я докара Ципурата пускайки ги безконтролно за да изнудва баба си Изперкел! Вместо да изпише вежди обаче извади очи и на практика уби икономиката и туризма на 4-5 не малки острова! Същият като нашия, жертва си народа за да "усвоят" едни милиони!
 • Диди
  Отговор
  3 23:27  05.11.16
  Кроко,подобни пазят и пред парламента.Атина е красива.Ако отидеш там,препоръчвам ти да се качиш на хълма Лукавитос,има чудесна гледка над Атина,Пирея също е красива,там ще видиш скъпите яхти на бедните гърци и много др.неща.
 • Гост от село
  Отговор
  4 00:18  06.11.16
  Дидо, униформите на българските гвардейци са едни от най-хубавите в света. А тия са като на палячовци. Каквато им гвардията, такава и държавата. Атина е хубав град, ама има и булевард с име -Василий българоубиец.
 • Диди
  Отговор
  5 00:33  06.11.16
  Бях няколко пъти там,имам приятели които от 20 години там живеят,и всеки път когато бях във Атина,гърците демонстрираха.Те не са от работливата нация.Нещо ядасан ли си?

Напиши коментар:


Публикувай