803 0

Избори за президент и парламент в Никарагуа

Милена Богданова

Избори за президент и парламент се провеждат днес в Никарагуа. Право на глас имат 3.4 млн. граждани. С най-големи шансове за президентския пост е сега заемащия го Даниел Ортега. Според последните социологически проучвания 70-годишния Ортега са готови да подкрепят почти 70% от анкетираните. Основният съперник в изборите е Максимино Родригес от Либерално конституционната партия с едва 8%. Останалите четирима претенденти общо не набират и 10%. По закон изборите печели тази двойка, която е получила „относително повече гласове”.

За пръв път Ортега е президент на Никарагуа през 1985 г. Пет години по-късно той се кандидатира за втори мандат, но не успява да спечели. Това става чак през 2007 г. През януари 2014 г. е променена Конституцията на Никарагуа, благодарение на което той може да участват в днешните избори.

Опонентите на Ортега, включително и бивши негови съратници при въоръжената борба против диктаторския режим на Анастасио Самоса, го обвиняват в нарушаване на политическата свобода и манипулиране на медийното пространство. Те също така се опасяват, че изпълнителната власт може да бъде причина и за разделянето на най-голямата опозиционна Независима либерална партия.

Ситуацията в страната показва, че под ръководството на Ортега Никарагуа е една от най-богатите държави в Америка и успя да постигне значителни успехи. От 42.5% на 29.6% се е понижило нивото на бедност в периода 2009-2014 г. Международният валутен фонд е на мнение, че „рационализацията на икономическата политика, стабилният ръст на експорта и преките чуждестранни инвестиции са помогнали на Никарагуа да удържи на световната финансова криза от 2008-2009 г. Страната също така се нарежда сред една от най-безопасните в региона, особено на фона на съседните Хондурас, Гватемала и Салвадор, където улични банди държат в страх цели квартали, а през 2015 г. са регистрирани над 17 400 предумишлени убийства.

Днешното гласуване за президент и депутати ще премине при повишени мерки за сигурност, независимо, че обстановката в страната е спокойна. За осигуряване на спокойно преминаване на изборния ден са осигурени 13 000 полицаи и 10 000 военнослужещи.Напиши коментар:


Публикувай