Last news in Fakti

7 Ноември, 2016 07:00 2 434 0

Кои са другите кандидати за президент на САЩ?

  • сащ-
  • президент-
  • президентски избори-
  • гари джонсън-
  • кандидати-
  • джил стайн

Макар Клинтън и Тръмп да са очевидните водачи в надпреварата, Стайн и Джонсън все още не са се отказали

Кои са другите кандидати за президент на САЩ? - 1
Снимки АП/БТА

Президентските избори в САЩ наближават и светът е вперил поглед в двамата кандидат-президенти, издигнати от двете основни партии в страната — Републиканската и Демократическата.

Изборите обаче не свършват с Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. В надпреварата за Белия дом участват още кандидати, за съществуването, на които повечето хора дори не предполагат.

Двете най-често спрягани имена на кандидат-президенти от т.нар. „трети партии“ са името на активистката Джил Стайн от Зелената партия в САЩ и името на бившия губернатор на Ню Мексико Гари Джонсън, издигнат от Либертарианската партия.

Кои са другите кандидати за президент на САЩ?

63-годишният Джонсън беше губернатор на Ню Мексико два поредни мандата в периода 1993 — 2003 г. като представител на Републиканската партия. През 2012 г. обаче става кандидат на либертарианците за Белия дом. Тогава успя да спечели 1 процент от т. нар. народен вот.

Сега Гари Джонсън смята, че Америка най-накрая може би е готова за президент, който вярва в свободния пазар, но отхвърля капитализма. Това е и една от основните причини за неговата кандидатура в тазгодишните избори в САЩ.

Бившият губернатор на един от граничните щати — Ню Мексико, смята още, че американците може би са готови да изберат президент, който не вярва, че изграждането на велика стена по границата с Мексико ще замести нуждата от добра имиграционна политика.

66-годишната Стайн е пенсиониран лекар от щата Масачузетс, която застава зад екологични каузи и роптае срещу двупартийната политическа система на САЩ. През 2012 г. тя се впусна в президентската надпревара като кандидат на Зелената партия.

По време на кампанията си Стайн нееднократно е критикувала кандидатите на двете основни политически сили в САЩ, както и наложения двупартиен модел, който според нея е отживелица.

Нещата, за които се бори кандидатката на Зелената партия са повече зелени работни места, реформи във финансовата политика на САЩ и увеличение на данъците за богатите американци. Тя застана зад множество каузи, в това число и спирането на строежа на газопровод, който трябва да премине дрез индиански резерват. Заради участието си в един от протестите Стайн бе обвинена във вандализъм и съдът в в щата Северна Дакота издаде заповед за ареста ѝ.  

Според последните социологически проучвания на CNN двамата кандидати от т.нар. „трети партии“ се нареждат на трето и четвърто място в битката за Белия дом. Гари Джонсън има подкрепата на 7% от избирателите, а Джил Стайн — на 5% от американците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА