Last news in Fakti

7 Ноември, 2016 04:15 7 433 12

10-те най-бедни, най-нещастни, най-опасни и зле здравно осигурени страни в света

  • страни-
  • държави-
  • просперитет-
  • легатум-
  • глобален индекс

Страните, в дъното на тазгодишният доклад за глобален просперитет на института Легатум

10-те най-бедни, най-нещастни, най-опасни и зле здравно осигурени страни в света - 1
Снимка АП/БТА

Британският институт "Легатум" публикува своя 10-ти поред годишен доклад за глобален просперитет. Мащабното проучване, в което попадат 149 страни, подрежда държавите по отношение на просперитета им, пише изданието „Бизнес инсайдър“.

Според повечето изследвания и анализи, благосъстоянието и благополучието най-често се измерват на база финансови средства, но от "Легатум" смятат, че това не е единственият показател.

В своя доклад организацията сравнява 104 отделни променливи, които оказват влияние върху просперитета на една страна.

Тези променливи включват традиционни показатели като брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението и броя на заетите на пълен работен ден хора, но също така включва и по-интересни показатели като социална толерантност и колко добра е интернет връзката в дадена държава.

Така променливите в „Легатум просперити индекс" се разделят в девет субиндекса: икономическо качество, бизнес среда, управление, образование, здравеопазване, безопасност и сигурност, лична свобода, социален капитал и природна среда.

Ето 10-те страни, определени от "Легатум" като най-бедни, най-нещастни, най-опасни и с най лошо здравеопазване. Много от страните, които попадат в долната част на списъка с проспериращи държава, са страни, засегнати от войни или огнища на опасни болести. Тези страни обикновено имат слаба икономика, слабо правителство и слаба образователна система.

Трябва да се отбележи обаче, че страните, включени в тазгодишния индекс за глобален проспшеритет, са страни, за които има най-достъпни данни. Ето защо държави като Сирия и Северна Корея, не са включени в индекса, поради липса на налични данни.

10. Бурунди

Страната се е изкачила с 5 места в тазгодишния списък на "Легатум". Най-добрите отчетени показатели в страната са за личната свобода (тя се нарежда на 101 място). През 2015 г. в страната бяха отчетени изключително ниски резултати в тази сфера.

9. Ангола

Държавата, намираща се на югозападното африканско крайбрежие, е сред страните с богат добив на петрол, но това не я подрежда сред най-проспериращите страни в света.Тя е сред 20-те страни, отчитащи слаби резултати по 9 от 15-те субиндекса.

8. Мавритания

Северноафриканската страна е показала добри резултати по отношение на социалните политики (нарежда се на 82-ро място от 142 страни), но се нарежда сред последните 15 страни по 6 от 15-те субиндекса, което я прави една от най-слабо развитите страни на планетата.

7. Ирак

Като една от държавите, окупирани от екстремистката групировка Ислямска държава, не е изненадващо, че 7. Ираксе подрежда в долния край на класацията за просперитет. Тя е една от страните, в която безопасността и сигурността са по-скоро мит.

6. Чад

През 2014 г., само Централноафриканската република отчита по-слабо развитие от Чад. Миналата година тя повиши показателите си и се издигна по 4 субиндекса на класацията.

5. Демократична република Конго

Тази африканска страна е определена като втората най-опасна страна в света.

4. Судан

Судан е паднала от 134-то място през 2015 г., до 145-то сега. Гражданите на страната са на предпоследно място по лична свобода.

3. Централна Африканска Република

Както подсказва името ѝ, тази страна се намира в сърцето на Африка. Нацията е подобрила позициите си в класацията си спрямо 2015 г., но пак заема едно от последните места.

2. Афганистан

Опустошена от войната, продължаваща десетилетия наред, тази страна се нарежда сред страните с най-лоши лични свободи и управление.

1. Йемен

Опустошената от гражданска война страна има отчайващи показатели по отношение на икономика, предприемачество и управление. Страната е в дъното на класацията и по отношение на социалната политика и личните свободи.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    1 0 Отговор
    Защо не сме в 10-тката?
  • 2 VMORO

    0 0 Отговор
    Nie sme v top 20
  • 3 Ким Чен Ун

    1 0 Отговор
    Забравили са България.Трябва да сигнализираме за грешката.НИЕ СМЕ НА -1 място.
  • 4 1914

    0 1 Отговор
    Вие двамата отдолу Желая ви да поживеете в Йемен или ЧАД.
  • 5 До първите коментатори

    0 1 Отговор
    Ако смятатате, че в тези страни е по-добре от тук - прав ви път натам, но по-скоро си чешете пръстите по клавиатурата!
  • 6 8899

    1 0 Отговор
    Едва ли има някакво значение кой ще е президент или кой ще спечели парламентарните избори... никой нищо няма, или не може, или не иска да промени. А и след "демокрацията", която наложи Америка над света, вече промени са почти невъзможни.

    Не усещате ли как примката около вратовете на иначе "свободните" хора лека-полека се стяга, народите изтъпяват и изпростяват с всеки изминал ден, от учебните заведения излизат все повече неуки, смирени, необразовани роби, облъчвани от слугински и подкупни медии, правителствата измислят се все нови и нови врагове, кой от кой по-страшен, и съответно се създават закони за борба с тези "врагове", които малко по малко ограничават свободите и свободната ни воля.

    Улиците се напълниха с камери, които ни следят денонощно, държавниците измислят все повече и повече регистрационни, лицензионни и разрешителни режими, навсякъде се въвеждат биометрични паспорти и лични карти, в някои скапани територии като БГ даже въведоха пръстови отпечатъци в болниците.
    Всичко това се прави с цел да могат да ни контролират по-лесно. От тая хватка измъкване няма !

    Корпорациите с бавни, но сигурни стъпки ни завладяват и поробват, и правителствата са съгласни с това, защото не им пука за народа, а и те не са част от народа. Бетонираха пясъка по морето, бетонираха половината ни прекрасни планини, с едничката цел - печалба на всяка цена и със всички средства. Не е далеч времето, когато някой тарикат ще сложи ръка на водата, после на въздуха, ще из
  • 7 кроко

    1 0 Отговор
    Деси-стоян да се яви да каже миналата година на кое място са били Ирак и Афганистан и да обясни защо сега така хубаво са цъфнали на второ и седмо място!

    Иначе не е трудно да се досетите че.много от изброените страни са бивши колонии и велики стари демокрации, като франция, сащ и т.н. от едно 60-70 години помагат на разни симпатични им диктаторчета да развиват демокрация и да просперират икономически. Или пък ООНЕЕ симулира дейност в судан от и аз не знам колко десетилетия и скоро няма да спрат.
  • 8 Българин

    0 0 Отговор
    Къде е България? Защо не сте я написали? Ние също не им отстъпваме на тези държави от класацията, може би веднага след тях сме ние!
  • 9 Бай хой

    1 0 Отговор
    Защо не обявите къде в класацията са били Ирак, Либия и Йемен преди сащ да ги демократизират по западен тип? Че да си направим сметката що е то западна демокрация и евроатлантически ценности.
  • 10 кроко

    0 0 Отговор
    Аз исках трола деси стоян ад свърши малко работа и да коментира нещо със свои думи, ама той освен за лъжи, поднесени му на готово, за друго не става.

    За 2015 Афганистан пак е на 2-ро (предпосредно) място, Ирак е бил на 19-то, Йемен е бил на 8-мо. Да живей краварската справедливост и демокрация!

    България е била на 51-во място, а 2016 сме на 57-мо място - предполагам се дължи на руската агресия, а като сдаде наш плювньо поста, даже ще паднем още по-дълбото в руските лапи, нали така краварски тролове? В неделя само за ГРОБ, тиквата и леля Цецка!

    Румъния е била и пак е на 50-то място.

    Сирия е била на 7-мото място през 2015 за 2016 я няма, ре знам що така.

    Коментиран от #11

  • 11 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "кроко":

    Данните за България и Румъния са от горе на долу - колкото по-нодолу отиваме, толкова по-зле!
  • 12 Българин

    0 0 Отговор
    ние сме първи по бедност? ето и реалноста, млади хора ровят по кофите! вашите майки бащи гладуват с мижави пенсии естествено и те ровят по кофите, българия цъфти визуално!!! но под тази маскировка народа е беден гладен озлобен. не вярва на никой правителство или празни думи, България е хубава за големците! които се облагодетелстваха с по няколко апартамента вили за сметка на данъкоплатците кой квото ще да ми разправя, и да ми замазва очите това е реалността.