6 Ноември, 2016 16:13 1 784 5

САЩ имат пръст в турския преврат – истина или лъжа?

  • преврат-
  • сащ-
  • турция-
  • конспирация-
  • дженифър дейвис-
  • гюлен-
  • консул

Американските все още не са се съгласили да екстрадират Гюлен

САЩ имат пръст в турския преврат – истина или лъжа? - 1
Снимка: БТА/ AP

Популярните конспиративни теории за участието на САЩ в опита за военен преврат в Турция са обезпокоителни. Това заяви пред „Хюриет“ новият US генерален консул в Истанбул Дженифър Дейвис.

„Ако знаехме за готвения преврат, то със сигурност щяхме да информираме турските власти“, заяви Дейвис. Тя сподели, че във Вашингтон са притеснени от арестите на журналисти, включително главния редактор на „Джумхюриет“, и следят отблизо случващото се в страната.

Свободата на медиите е ключова за всяка една демокрация, подчерта Дженифър Дейвис, описана от изданието като един от най-ярките дипломати в Държавния департамент.

Генералният консул в Истанбул заяви, че американските власти подкрепят турските си колега в опита им да се справят тероризма, но това не трябва да е за сметка на свободата на изразяване.

„Относно конспиративните теории – те са обезпокоителни. Няма никакви факти, които ги подкрепят. САЩ по никакъв начин не са подкрепяли или пък са имали информация за преврата. Доста е разочароващо, че някой може да си мисли това“, заяви Дженифър Дейвис. Според нея Вашингтон няма интерес демократично избраното турско ръководство да бъде свалено от власт.

Факти.бг припомня, че опитът за военен преврат в южната ни съседка бе потушен в ранните часове на 16 юли. Последваха масови чистки на всички нива в държавата и преследване на гюленистите. Анкара обвини именно живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен за организиране на пуча.

Турците поискаха от САЩ екстрадирането на Гюлен, но все още нямат положителен отговор. Някои турски медии директно обвиниха САЩ за подкрепянето на преврата, защото не желаят да екстрадират Гюлен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Картър

    0 0 Отговор
    Разбира се, че имат пръст, но подцениха Вовата, който им тури пясък във вазелина, образно казано. Вовата целеше да разбие икономическата блокада на Русия и го постигна с пво- то на Адмирал Кузнецов, който е прихванал двата изстребителя, които са летели зад самолета на Ердуган за да го свалят. Информацията беше, че те се били отказали и се върнали. Къде са се върнали обаче? В рая при девиците, разбира се, ако и в рая девици да няма, там има само разкаяли се и поправили грешници.)
  • 2 Хасан

    0 0 Отговор
    Картьр..имаш грешна информация..Ердоган е излетял със граждански самолет а ония са търсели президентския самолет.самолетите имат разпозвателни знаци.. И за това го изпуснаха.. И човека имаше шанс.някой горе го обича и все още не го иска при себе си защото има мисия..да направи света по справедлив..не може 5 страни да решават съдбата на човечеството

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ААА

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Хасане един анекдот от вашият фолклор.Един мюсюлманин умрял,дошъл ходжата да го опява , харесал вдовицата и завъртели любов.Детето на починалият ги проследил и ги усетил ,че противно на нормите и религията, майка му и ходжата са станали любовници.Отишло детето и се оплакало на своя чичо- ходжата оножда мама ,какво да сторя.Нищо не прави,казал чичо му ,той Аллах сам ще го накаже. Минало се време ,нещата си вървели по старо му. Един ден момчето не издържало. Издебнало ходжата докато пеел от високото минаре и го бутнало от високо. Паднал ходжата и се утрепал. Срещнал го един ден чичо му и му рекъл-Аз какво ти казах, че Аллах ще го накаже.Аллах го наказа-рекло момчето,но добре че бях и аз да помогна на Аллаха,че не се знае още колко време щеше да охожда мама. Толкова по въпроса за шансовете ,"божествената " мисия ,на самозабравилите се ,и "любовта" на оня отгоре. Мисля ,че ме разбра,какво искам да ти кажа.
  • 5 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Хасане, ако искаш истината по въпроса, питай Путин. Но понеже не можеш, не го мисли толкова сериозно. Сега е много горещо, за простолюдието (като нас) след години ще стане ясно. По принцип има логика да искат да го махнат, но и той има нужда от „врагове”. Приемеш ли сега една грешна позиция, тя води след себе си само до грешни заключения и грешен начин по който ще пиемаш това, което има да се случва. А нещата имат много страни.
Новини по държави: