Last news in Fakti

7 Ноември, 2016 20:36 2 794 0

Нигерия изпраща жени да пазят жертви на Боко Харам

  • боко харам-
  • нигерия-
  • жени-
  • малтретирани-
  • human rights watch-
  • правозащитна организация

HRW публикува доклад, в който съобщи, че жени са били сексуално малтретирани от полицаи

Нигерия изпраща жени да пазят жертви на Боко Харам - 1
Снимка АП/БТА

Нигерия изпраща 100 жени полицаи да охраняват лагери, в които живеят хора, избягали от екстремистите от Боко Харам. Това обяви полицията в североизточния нигерийски щат Борно в понеделник, цитирана от Би Би Си.

Служителките на реда ще осигурят защита на жените, заяви полицейският комисар на щата Дамиан Чукву.

В доклад, публикуван миналата седмица, международната правозащитна организация Human Rights Watch заяви, че няколко жени са били сексуално малтретирани от местни служители по сигурността.

Разполагането на новите женски формирования, също така има за цел да извади наяве истината за случките, описани в доклада на хуманитарната организация.

Президентът на страната Мухамаду Бухари заяви, че е "притеснен" и "шокиран" от доклада на HRW и нареди разследване на предполагаемите злоупотреби.

В доклада си HRW описва случаите на жени и момичета, които са били принуждавани да правят секс и изоставяни, когато забременеят.

"Това е срамно и скандално. Възмутително е, че хората, които трябва да защитават тези жени и момичета да ги нападат и да злоупотребяват с тях", заявяват от HRW.

Екстремистката бунтовническа групировка Боко Харам, която вече седем години води ожесточена битка да превърне Нигерия в ислямска държава, е принудила хиляди нигерийци да напуснат домовете си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА