1 316 0

Нигерия изпраща жени да пазят жертви на Боко Харам

HRW публикува доклад, в който съобщи, че жени са били сексуално малтретирани от полицаи

Нигерия изпраща жени да пазят жертви на Боко Харам
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Нигерия изпраща 100 жени полицаи да охраняват лагери, в които живеят хора, избягали от екстремистите от Боко Харам. Това обяви полицията в североизточния нигерийски щат Борно в понеделник, цитирана от Би Би Си.

Служителките на реда ще осигурят защита на жените, заяви полицейският комисар на щата Дамиан Чукву.

В доклад, публикуван миналата седмица, международната правозащитна организация Human Rights Watch заяви, че няколко жени са били сексуално малтретирани от местни служители по сигурността.

Разполагането на новите женски формирования, също така има за цел да извади наяве истината за случките, описани в доклада на хуманитарната организация.

Президентът на страната Мухамаду Бухари заяви, че е "притеснен" и "шокиран" от доклада на HRW и нареди разследване на предполагаемите злоупотреби.

В доклада си HRW описва случаите на жени и момичета, които са били принуждавани да правят секс и изоставяни, когато забременеят.

"Това е срамно и скандално. Възмутително е, че хората, които трябва да защитават тези жени и момичета да ги нападат и да злоупотребяват с тях", заявяват от HRW.

Екстремистката бунтовническа групировка Боко Харам, която вече седем години води ожесточена битка да превърне Нигерия в ислямска държава, е принудила хиляди нигерийци да напуснат домовете си.

Нигерия


Напиши коментар:


Публикувай