Last news in Fakti

8 Ноември, 2016 08:46 4 101 15

Руски ПВО системи на турска територия?

  • турция-
  • русия-
  • пво-
  • системи-
  • отбрана-
  • конкурс-
  • противовъздушна

Как ли гледа НАТО на това?

Руски ПВО системи на турска територия? - 1
Снимка: БТА/ AP

Турция и Русия планират свикването на междуправителствена комисия, чиято основна цел ще бъде засилване на военно-техническото сътрудничество между двете страни, съобщи „Дейли Сабах“.

Александър Фомин – директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество – заяви пред „Интерфакс“, че точка номер едно на срещата ще бъдат системите за противовъздушна отбрана.

През миналия месец източници от турското външно министерство разкриха, че са готови да приемат оферти от Русия за изграждането на ПВО системи в страната.

През миналата година Анкара отмени предварителната сделка с Китай заради опасенията на натовските си съюзници.

След затоплянето на отношенията с Русия турците не отхвърлят възможността да възложат именно на руснаците задачата за изграждане системи за противовъздушна отбрана.

През септември 2013 година Турция избра китайската фирма CPMIEC за ПВО инфраструктурата си. Под натиска на САЩ и НАТО обаче турците дадоха заден ход на сделката, възлизаща на $3.44 милиарда.

Тогава руското предложение бе отхвърлено заради „двойно по-скъпа“ цена. Сега обаче – след затоплянето на отношенията с Кремъл – турските власти са поканили руски представител да участва в конкурса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 0 Отговор
    От кого ще се пазят турците? Едва ли ще е за отбрана тази система. Нещата вече намирисват на конфлинт.
  • 2 некойси

    1 0 Отговор
    Оказва се че турската политика е доста гъвкава, хем членка на НАТО хем и с руснаците има алъш-вериш.
    Ердо се е разсърдил сериозно на янките заради Гюлен.
  • 3 бббббб

    1 0 Отговор
    Руска АЕЦ ,Руска ПВО. САЩ май губят контрол на стратегическо за тях място.Странно как не са обявили Ердоган за диктатор и да го нападнат ,за да наложат американската демокрация :- пълен контрол над ресурсите и държавата.Усещам как Ердо като укрепи позицията си ще ни го набута и никой няма да ни помогне. Нямаме армия,национализъм ,патриотизъм ,а само неграмотни философи като "Оня с коня".

    Коментиран от #7

  • 4 Киро

    0 0 Отговор
    На глупавия ердогрух трябва да му треснат едни санкции от ЕС и да пълни потурите за няколко месеца.
    Путаранин показа как се прави.
  • 5 Хасан

    0 0 Отговор
    Ердоган е като Меси в политиката..такива финтове,такива номера.. Който плаща си получава ама на запад и да си плащаш не си получаваш
  • 6 Киро

    0 0 Отговор
    Хаха, като Меси бил...

    Затова ли беше на.ран преди няколко месеца и унизен пред цял свят, та ходи да целува ръка в Масква, а сигурно са го поставили и в стойка партер после. Без гащи, разбира се!

    Скара се с всички, сега се опитва да маже, ама не става! Вече е ясен на всички, евтините му анадолски трикчета може да вървят само на някое турско пазарче.

    А туризма фалира, следващото лято ще скачат от покривите на хотелите!
  • 7 Бате Цецо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "бббббб":

    Нищо чудно да последва втори опит за преврат - този път успешен и Турция да поеме по "правилния" път.
  • 8 Ник

    0 0 Отговор
    Това е много полезна информация! От една страна ясно показва амбициите на Турция да е сериозен фактор както в Близкият Изток, така и в Европа. Второ с подобна евентуална сделка ще подкупят Руснаците на тяхна страна против създаването на Кюрдска държава. Срещу 3-4 млрд. си купуват геополитика.
    От драга страна идва следващият момент за влиянието на Руснаците върху Турция. С проектите Акую, Турски поток и евентуално Военно сътрудничество САЩ губят влияние.
    Това в крайна сметка е лоша новина за нас от гледна точка на това че имаме голям и добре въоръжен съсед, с който обичайно се ненавиждаме. Никой няма нужда от силни съседи. Винаги съседът е този който ти забива ножа! -Това показва историята!
    Но така или иначе Турците и Руснаците са свързани в момента по принуда. Трябва да си правят търговският обмен защото и двете икономики са засегнати от кризата. Макар да ненавиждам турците и да ги мразя в кръвта си, трябва да призная че тактически ходът им е добър.
    Има обаче нещо друго!
    Който е договарял сделки с турци е наясно, че там в 90% от случаите е т.нар."Кьор Фишек". Така, че има голяма вероятност това за което се говори в статията да остане само на хартия
  • 9 Диди

    0 0 Отговор
    На турския народ няма да се хареса това.Те искат добри отношения с Европа и знаят че Европа в такъв случай може да затворят,,вратата,,.Знаем че геополитически Турция е важна.Ердоган стана неудобен,,партнъор,,за външната политика,както и за вътрешната си полика спрямо турския народ.Сигерна съм че ще има преврат,и този път няма да оживее.
  • 10 t34

    0 0 Отговор
    aferim be komsu nesi pros kat nasti bay ganiyovsi
  • 11 аферим и машалла

    0 0 Отговор
    Ердоган ще прави каквото му каже Путин, засега няма друг полезен ход, затоплянето на отношенията и сътрудничеството е в интерес и на двете държави, така че сега и двамата ще се придържат към него, но в момента когато Ердоган се изметне или стане неудобен за Русия(а това със сигурност ще стане)ще бъде ликвидиран и на негово място ще дойде друг "подходящ" човек, а нищо чудно и американците да му видят сметката заради "предателството" към тях
  • 12 Картър

    0 0 Отговор
    Реджеп да не забравя, че срещу ЖЕЗЛИТЕ НА БОГА руското пво е безсилно. Едни огромни пръти ги изсипват от космоса върху Белия дворец, падат с огромна скорост и маса и Реджо отива при онези надарените ангели с рога и копита! Да, да!
  • 13 Ф 35

    0 0 Отговор
    Резенака ще се опъва на американците, объркал се е нещо!
  • 14 Фронто

    0 0 Отговор
    Ще сме свидетели как Москва точно с турците 'ще си намери майстора'! Свещената цел на Турция е да бъде водач на мюсюлманите в целия свят. На територията на РФ мюсюлмани бол. Само руснаците да допуснат сближаване с Турция/ а сближаване означава и проникване/гледаите какво става!Предстои в обозримо време!
  • 15 Фронто

    0 0 Отговор
    Към варварските племена от югоизток и севроизток:
    Когато е имало държава България вие сте били недоразвита зоологическа разновидност. България пак ще я има, а вие ще се върнете където ви е отрденото място- на границата м/у човек и животно.Не ме е страх от вас със всичките ви певеота,закапечета и минарета!
Новини по държави: