8 Ноември, 2016 14:20 2 306 0

Кой е шефът на ФБР Джеймс Коми?

  • джеймс коми-
  • фбр-
  • сащ-
  • биография

Завършва право през 1985 г. и става доктор по право на Чикагския университет

Кой е шефът на ФБР Джеймс Коми? - 1
Снимка: БТА/ AP

Джеймс Б. Коми, шефът на ФБР, предизвика предизборните страсти в Америка и е много вероятно това да има последици за него след като изборите преминат. Високият над 2 метра Коми бе остро критикуван за разследването на използвания от кандидата за президент на Демократическата партия Хилари Клинтън частен имейл сървър, докато е била държавен секретар.

Джеймс Коми е роден на 14 декември 1960 г. в в Йонкърс, щата Ню Йорк. Завършва право през 1985 г. и става доктор по право на Чикагския университет. Той е баща на пет деца. През 2002 г. е федерален прокурор на Ню Йорк, а година по-късно е заместник на Генералния прокурор на САЩ. През 2005 г. напуска и се отдава на частна адвокатска практика, по време на която е защитавал интересите на компании-гиганти като „Локхийд Мартин“.

Коми си беше създал име на независим от партийните пристрастия шеф на ФБР. Той бе от Републиканската партия, когато президентът Барак Обама го покани да оглави ФБР през 2013 г. След това се обяви за безпартиен. Президентът Барак Обама го определя като порядъчен човек, а кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп го нарече „добър човек, допуснал грешка“.

В момента Коми е под атаката на много критици, които го обвиняват, че е преминал границата и се е намесил недопустимо в предизборната кампания за президент на САЩ.

Източници от Белия дом разкриха пред „Дейли мейл“, че след провеждането на изборите в Щатите настоящият президент Барак Обама възнамерява да уволни Джеймс Коми. В края на миналия месец от лагера на демократите обвиниха Джеймс Коми, че се опитва да повлияе на изборите на американска земя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА