685 3

Гърция се готви с трепет за посещението на Обама

Мирен протест срещу посещението на американския президент бе разпръснат от полицията в Солун

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Гърция се готви за посещението на американския президент Барак Обама на 15 и 16 ноември.

Предстоящата му визита е историческа, тъй като Обама е първият президент на САЩ, който посещава страната от 17 години насам.

Според гръцкия вестник Ekathimerini държавният глава на САЩ планира да изнесе реч в Атина, описана от екипа му като „оставяща завет“.

Въпреки, че детайлите около президентското пътуване не са напълно уточнени, представители от Вашингтон сочат, че Обама възнамерява да направи изявление в Гърция, подобно на историческата реч на президента Джон Кенеди при посещението му в Берлин през 1962 г.

Очаква се Обама да направи обширни препратки към демокрация и как тя оцелява в Гърция, въпреки неотдавнашните проблеми на страната. Също така се очаква американският държавен глава да подчертае необходимостта Атина да получи облекчаване на дълга. Въпреки това Обама май-вероятно ще действа внимателно по отношение на темата с дълга, така че коментарите му не се разглеждат като атака срещу германския канцлер Ангела Меркел, която е смятана за негов важен партньор и която той ще посети след пътуването си до Атина.

В същото време в Атина се изразяват опасения, че Вашингтон ще поиска много по-активно участие на Гърция в операциите на Алианса.

Междувременно гръцки анархисти от групировката „Рубикон“ отправиха закани. Те обещават „подобаващо посрещане“ на президента на САЩ. В публикувано съобщение те призовават всички „да приветстват американския президент както подобава“. Тази групировка неотдавна нахлу в резиденцията на германския посланик в Атина и окупираше правителствени сгради.

По-рано днес гръцката полиция е задържала за кратко шестима души пред консулството на САЩ в Солун, по време на малък анархистки протест срещу предстоящото посещение на Барак Обама.

В мирния протест са участвали около 15 души, които раздавали листовки пред офиса на консулството. 

Полицията съобщи, че протестиращите са се опитали да си проправят път към помещенията, но са били спрени от охраната.

Гърция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Комара
  Отговор
  1 18:04  08.11.16
  Убийте го !!! физиономията на тази добива все по отвратителен вид, добива някакви сиво-черни враждебни нюанси

  Коментиран от #3

 • Картър
  Отговор
  2 18:12  08.11.16
  А до Банкя, няма ли да отскочи? Едно мачле с бистришките тигри, малко тенис, някое клипче със съдийка или журналистка? Може и карти и някой див балканец да му диша във врата.)
 • destilator
  Отговор
  3 19:10  08.11.16

  До коментар #1 от "Комара":

  Зимата започва , а комара все още жужи. Разплескайте го с мухоубийката ,гадният кръвопиец.

Напиши коментар:


Публикувай