8 Ноември, 2016 18:39 16 374 5

Изборите в САЩ: НА ЖИВО

  • доналд тръмп-
  • хилари клинтън-
  • избори-
  • сащ
Изборите в САЩ: НА ЖИВО - 1
Снимки: БТА/АР

Избирателите в САЩ гласуват и в момента, за да изберат своя президент номер 45. Изненадващо или не - двамата основни кандидати са демократът и бивш държавен секретар Хилари Клинтън и републиканецът Доналд Тръмп. В битката участват още Джил Стайн и Гари Джонсън, но последните двама са с нулеви шансове.

Как протичат изборите в САЩ?

Гласуването, според общото избирателно право, протича в един тур във всичките 50 щата и във федерален окръг Колумбия, който включва и столицата Вашингтон.
Гласоподавателите избират измежду кандидатите за президент и вицепрезидент. Чрез пряко гласуване всеки щат определя група от членове на избирателната колегия, които изразяват подкрепа за определен кандидат. 

Каква е ролята на Избирателната колегия?

Избирателната колегия се състои от 538 души. Броят на членовете от всеки щат се определя въз основа на населението му. Всеки щат има един електор за всеки от депутатите му в Камарата на представителите, както и един за всеки от двамата сенатори на щата.

Калифорния води в класацията със своите 55 електори, Тексас има 38, а Ню Йорк и Флорида - по 29. В другия край на скалата са Аляска, Делауер, Върмонт и Уайоминг имат само по трима електори, с колкото разполага и окръг Колумбия.

Изборите в САЩ: НА ЖИВО


 

Кой печели изборите?

Изборите за президент са непреки - гласува се за членове на избирателната колегия от 538 души, които малко по-късно избират формално президента, но обикновено веднага след приключването на т.нар. народен вот в изборната нощ се знае кой ще е новият президент. Той трябва да спечели подкрепата на 270 членове на избирателната колегия.
Във всички щати, с изключение на два, кандидатът, който спечели мнозинство от народния вот, получава подкрепата на всички електори на щата. Небраска и Мейн използват разделена система, при която двама електори се избират от народния вот в целия щат, а останалите - според народния вот във всеки конгресен район.

"Суинг" щати
Някои щати в исторически план подкрепят кандидата на демократите избори след избори, а други са също толкова предани на републиканците. Поради тази причина кандидатите насочват усилията си към десетина щата, които се колебаят в избора и често се оказват решаващи за крайния резултат.
Най-важните от тях са "зоните на битка" или "суинг щатите" с най-голям брой електори. Сред тях са Флорида, Пенсилвания и Охайо.

Президент номер 45?

Социологическите проучвания почти през цялата кампания показваха преднина за Хилари Клинтън от средно 3-5 процента. Голямата неизвестна величина е избирателната активност. Около 40 милиона избиратели са се възползвали от правото на ранно гласуване до 4 ноември и статистически модели сочат, че в ранния вот Клинтън има преднина от 9 процента. Колкото е по-висока активността, шансовете на Клинтън се увеличават, тъй като тя има по-силна подкрепа сред жените, испанскоезичните избиратели, цветнокожите и средната класа, а Тръмп е харесван предимно от белите мъже без висше образование.

Изборите в САЩ: НА ЖИВО

Къде ще се реши битката?

САЩ се състоят от 50 щата, но не всички получават еднакво внимание по време на изборите за президент. Някои щати са повече от предвидими - Калифорния и Ню Йорк са крепост на демократите. Тексас е обратният пример, там командват републиканците.

На всички избори има ключови щати, които впоследствие решават изхода от битката. Групата обикновено се води от Калифорния и Флорида, но останалите нерядко се променят. Кой са ключовите щати през 2016 г.?

Ню Хемпшър - малкият североизточен щат има само 4 гласа в електоралната колегия, но те може да се окаже от решаващо значение, ако разликата между двамата кандидати е малка.

Пенсилвания - североизточният щат има 20 гласа в електоралната колегия. От 1988 г. щатът подкрепят кандидатите на демократите за президент. След десетилетие на спад в производството работническата класа в щата се оказа тежко засегната и Тръмп разчита на това. Клинтън пък разчита на победа в Питсбърг и Филаделфия, както и в техните предградия, където завършилите колеж жени се очаква да гласуват за нея.

Северна Каролина - южният щат има 15 гласа в електоралната колегия. През 2008 г. много афроамериканци в щата гласуваха за демократите, но четири години по-късно щатът се върна към републиканците. При ранното гласуване избирателната активност в щата беше ниска и това поражда безпокойство у демократите.

Вирджиния - южният щат има 13 гласа в електоралната колегия. Десетилетия наред щатът беше надежден бастион на републиканците, но демократът Барак Обама разчупи статуквото и спечели щата на изборите през 2008 г. и 2012 г.

Флорида - щатът бе от критично важно значение за определянето на победителя в последните няколко президентски избори. Той е смесица от градски и селски зони, от разнородни пенсионери и младежи. Щатът има 29 гласа в електоралната колегия. Онзи, който ще ги спечели всичките, ще бъде онзи от двамата кандидати, който е успял да мобилизира повече привърженици да отидат да гласува за него.

В синьо - щати, в които се очаква победа на Хилари Клинтън; в червено - щати, в който печели Доналд Тръмп; в жълто: "зоните на битка".

Мичиган - северният централен щат от десетилетия е солидно демократичен, но Тръмп вижда възможност да спечели гласовете на работниците, пострадали тежко от заника на автомобилната промишленост. И двамата кандидати организираха едни от последните си митинги в този щат в опит да грабнат 16-те гласа в електоралната колегия, излъчвани от него.

Уисконсин - подобно на съседния Мичиган и този щат е дом на много представители на работническата класа, които може да се вслушат в посланията на Тръмп, но щатът дълго време беше бастион на демократите, когато става дума за президентски избори. От него се излъчват 10 гласа в електоралната колегия. Щатът има републикански губернатори и е роден за председателя на Камарата на представителите, републиканеца Пол Райън.

Айова - централният щат играе решителна роля в кандидат-президентската кампания, защото там се провеждат първите вътрешнопартийни събрания. Щатът излъчва 6 електорални гласа. В него републиканците са по-консервативни от партията си като цяло. Но Айова има и силна прогресивна жилка и главно, но не винаги, е подкрепял демократически кандидат за президент през последните десетилетия.

Юта - западният щат с 6 електорални гласа е сред най-надеждните бастиони на републиканците в страната. Около 6 процента от жителите на щата са мормони и те общо взето подкрепят консервативните в социален план позиции на Републиканската партия. Само че мормоните бяха отблъснати от личността на Тръмп и от отношението му към жените и малцинствата. Щатът е малко вероятно да премине към Клинтън, но независимият кандидат Еван Макмълин, който също е мормон, може да се окаже "крадец на гласове" в електоралната колегия.

Колорадо - щатът два пъти застана зад Обама, но и два пъти подкрепи Джордж Буш-младши. Западната част на щата е благосклонна да подкрепи посланието на републиканците, но притокът на млади, образовани гласоподаватели и голямото испаноговорящо население превръщат 9-те му електорални гласа в по-плодородна почва за демократите.

Изборите в САЩ: НА ЖИВО

Аризона - надеждна територия на републиканците, югозападният щат излъчи един от най-консервативните републикански кандидати за президент за всички времена - Бари Голдуотър през 1964 г. Сега щатът е дом на Джон Маккейн, който беше републиканският кандидат за президент през 2008 г. Но притокът на испаноговорящи избиратели, отблъснати от антиимигрантската риторика на Тръмп, даде на демократите надежда за спечелване на 11-те електорални гласа на щата за първи път от десетилетия насам.

Невада - западният щат с 6 електорални гласа на два пъти подкрепи Обама, на два пъти застана зад Бил Клинтън, но между тях на два пъти подкрепи и Джордж Буш-младши. Неговото испаноговорящо население може да се окаже от решаващо значение за Хилари Клинтън, но то пострада тежко и от рецесията от 2008 г., което е потенциална възможност за Тръмп да прокара там посланията си.

Клинтън или Тръмп, Доналд или Хилари:

РАЗВРЪЗКАТА В ИЗБОРНАТА НОЩ В САЩ СЛЕДЕТЕ ЦЯЛА НОЩ НА ЖИВО ВЪВ Факти.бг! 


 


 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брадвата

    0 0 Отговор
    Боли ме кОра за изборите щат по щат, а нас кога ще ни добавят в тия избори, или сме подчовеци и само ни смучат, без да дават?
  • 2 Боб

    1 0 Отговор
    Не знам накрая какво ще стане, но гледам в youtube разностранни канали - новинарски, икономически, философски, лични, и така и не видях електората на Хилъри. Всички са привърженици на Тръмп. По това съдя, че нейният електорат ако същестува, явно не се състои от хора които имат да кажат нещо... В крайна сметка такива са повечето хора, демокрация...

    Техният избирателен процес освен това е малко странен, защото предразполага за политическа игра и шанс. В един щат и да биеш с много, и с малко, няма значение. Накрая като цяло населението може да е избрало един, но по точки да е друг (както и се случва). В някаква степен е оправдано, но от друга, при подобно раздвоение на гласовете, се получават парадокси. Демокрацията е на ниво щат, не толкова на ниво човек.
  • 3 гошо

    0 1 Отговор
    КАТАСТРОФА!!!!!!!!
  • 4 Бате Цецо

    0 0 Отговор
    Голям майтап - Тръмп печели, дано наистина това да е по-малкото зло.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.