731 2

САЩ ще приема бежанци от Австралия

Двете страни постигнаха споразумение след едногодишни преговори

Снимки АП/БТА
Снимки АП/БТА
Милена Трачева

Австралия и САЩ се договориха за преместването на десетки бежанци от лагерите за нелегални имигранти в Папуа — Нова Гвинея и остров Науру, съобщава ABC News — Австралия.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул потвърди споразумението, което бе постигнато след едногодишни преговори.

Говорейки от столицата Канбера, по време на съвместна пресконференция с министъра на имиграцията Петър Дътън, Търнбул обяви, че споразумението ще се прилага само за онези, които вече обитават двата центъра и няма да е валидно за новопристигналите.

Властите в Австралия се надяват изпращането на мигранти към САЩ да започне в началото на следващата година, но Търнбул не спомена какъв ще е техният брой. По силата на постигнатото споразумение, само най-уязвимите ще заминат за САЩ, след като бъдат оценени.

"Американските власти ще направят своя собствена оценка на бежанците и на база на това ще решат кои от бежанците ще приютят", каза той и допълни, че съдбите на жените, децата и семействата ще се разглеждат с приоритет.

Около 1200 души се намират в двата лагера за задържане на остров Манус в Папуа — Нова Гвинея и на остров Науру.

Снимки АП/БТА

Австралия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • шшш
  Отговор
  1 16:34  13.11.16
  ето ви един прекрасен челен опит от Австралия - пращат " горките имигранти" на м..ната си, и с такъв ход се избягва наплив на мюслита от целия свят , а пък от там който иска да ги взема на кила ...но поне Австралия защитена от терористи ,канибали и други такива изроди ...Какво ни пречи и ни да ги пращаме примерно в Антарктида на почивка...
 • да да ама не
  Отговор
  2 17:36  13.11.16
  Бързали да подпишат преди Тръмп да се е усетил, обаче едва ли, ще се сбъдне това споразумение, като се знае неговото отношение по въпроса!

Напиши коментар:


Публикувай