747 1

Мигранти вървяха 125 км. пеш до границата с Хърватия

През почивните дни, групата достигнала северозападната граница на Сърбия

Мигранти вървяха 125 км. пеш до границата с Хърватия
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Около 130 мигранти, повечето от които пакистанци и афганистанци, прекараха миналата нощ на граничния пункт при Шид, съобщи в понеделник информационна агенция „Бета“, която се позовава на изявление, направено от сръбския комисар по бежанците и миграцията.

Имигрантите, които са изминали разстоянието от около 125 км., са се установили на около 300 метра от границата "въпреки, че няма индикации, че ще им бъде позволено да я пресекат", се казва в изявлението.

Сръбското радио B92 съобщава, че нощта е премина без инциденти, добавяйки, че от хърватската страна на границата е имало изключително засилено полицейско присъствие.

Мигрантите възнамерявали Сърбия да бъде транзитна точка в пътуването им към ЕС, но са били принудени да останат, след като редица европейски страни, включително Хърватия, затвориха границите си и поставиха засилена охрана.

Телевизионният оператор N1 съобщи, че след неуспешен опит да пробият полицейската блокада, мигрантите започнали да обикалят из полето край границата, търсейки място, през което незаконно да влязат в Хърватия.

Хърватският министър на вътрешните работи Влахо Орепич посети снощи хърватско-сръбската граница и заяви, че няма никакви причини някой да се опитва нелегално да влезе на територията на страната. "В съответствие с това искам да подчертая, че ще защитим хърватската граница от нелегалното преминаване на лица и стоки", каза той. 

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович заяви категорично, че "няма да допуснем мигрантите да блокират магистрали и гранични пунктове, само защото не могат да влязат в страната, която не иска да ги допусне на територията си."

По време на реч в Белград той също така каза, че е "само въпрос на време", преди новият проектозакон за убежищата и чужденците да бъде приет от Народното събрание.

Сърбия

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • станчо
    Отговор
    1 23:42  14.11.16
    Браво спрете ги най накрая

Напиши коментар:


Публикувай