591 3

България подкрепя Молдова по пътя й към интеграция с Европейския съюз

България подкрепя Молдова по пътя й към интеграция с Европейския съюз
Стефанаки Йоанис

Република Молдова остава решена да продължи по пътя към интеграция с Европейския съюз и ще положи амбициозни усилия през следващите две години да изпълни критериите за членство, независимо дали ЕС ще бъде готов да приема нови членове. Това уверение получи държавният глава Росен Плевнелиев по време на разговорите си в Кишинев.

Напредъкът на Молдова по пътя към интеграция с Европейския съюз, ситуацията в двете страни след провелите се на 13 ноември президентски избори и перспективите за сътрудничество в редица области от взаимен интерес обсъди държавният глава Росен Плевнелиев с министър-председателя на Молдова Павел Филип и с председателя на Парламента Андриан Канду.

България подкрепя приятелска Молдова в евроинтеграционния процес и ще продължи с готовност да споделя опита си в тази област, увери от своя страна българският президент.

По време на разговорите Росен Плевнелиев подчерта необходимостта от извършването на необходимите тежки реформи в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията, облекчаването на условията за малкия и средния бизнес, реформа на банковия и финансовия сектор, укрепване на регулаторите, които да гарантират равнопоставеност на стопанските субекти, и редица други. България премина през всички болезнени етапи, но днес българските граждани пътуват свободно, икономиката нараства, преките чуждестранни инвестиции се увеличиха многократно, посочи държавният глава и призова молдовските власти да бъдат открити и да търсят българския опит.

На 16 ноември президентът Росен Плевнелиев ще направи посещение в Тараклийския район, където ще се срещне с представители на местната власт и ще разговаря със студенти от Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“.

Молдова (Република)


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мистър Бийн
  Отговор
  1 20:56  15.11.16
  Ех този Чехълчо, усмихнат и позитивен както винаги, вживян да обяснява на другите блестящата мисъл, която му е дошла, дори и в профил си личи неприятното чувство и досадата, която изпитва неговият събеседник(човекът който му слуша интересните истории и се чуди как можем да си изберем такъв образ за президент и даже да изкара мандата до край)Можем молдовяну, можем, и по-лошо можеше да е щото Боко беше казал че и маймуна да беше предложил пак щеше да бъде избрана, та пак не е толкова зле положението

  Коментиран от #2

 • VWandMercedes
  Отговор
  2 22:04  15.11.16

  До коментар #1 от "мистър Бийн":

  Глей ся пич, чехлю изкара доста труден мандат.На чехлю му се наложи да съставя две служебни правителства, а сега вероятно и трето.На чехлю, му почина дете, а жена му не е до него.Съгласен съм, че нестава за президент, но като го набута "боки" съм сигурен, че даде максимума от себеси. В страна която дерибействат мачовци, е трудно да бъдеш лебед. Той си е работил в чужбина свикнал на други обноски и вероятно в България няма да се занимава с политика повече. Нека го оставим намира,мандата му изтече вече. Навремето и аз го подигравах но ми размина

  Коментиран от #3

 • мистър Бийн
  Отговор
  3 23:38  15.11.16

  До коментар #2 от "VWandMercedes":

  Съгласен съм с това, което казваш, знаем кой е първопричината за всичко, той просто правеше каквото му се каже и не беше достатъчно силен и самостоятелен да провежда една правилна и добра политика за България, но все пак който иска да бъде президент трябва да има качества и характер да представлява държавата и да отстоява нейните интереси пред света, да си пожелаем новия президент да е много по-ефективен и продуктивен в работата си

Напиши коментар:


Публикувай