Last news in Fakti

15 Ноември, 2016 19:48 1 018 0

Обама: Хората искат промяна

  • барак обама-
  • алексис ципрас-
  • гърция

Той е доволен, че страната отделя 2% от бюджета си за отбрана

Обама: Хората искат промяна - 1
Снимка: БТА/AP

Барак обама заяви, че се опасява от „възходът на суровия популизъм“. Това той отбеляза по време на съвместна пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас, цитиран от Би Би Си.

„Трябва да се пазим от този племенен строй, който се строи около нас. В САЩ сме болезнено наясно с опасността от разделение по расова или етническа линия. Победата на Тръмп в президентските избори беше израза на волята на хората да накарат нещата да се случват. Неговата победа беше израз на естественото желание за промяна, когато един човек е управлявал в продължение на 8 години.

Във времена на значителен стрес хората са готови да изберат промяна, дори да не са сигурни каква точно ще е тя.

Решението за Brexit показва, че хората не са наясно с мястото си в света и възходът на популистки движения. Сега ние трябва да отговорим на гневните и неразбрани хора. Бъдещето не се решава от нашите конфликти, а от нашите общи желания“, заяви Обама.

Той още похвали Гърция, че е една от малкото държави, които отделя 2% от бюджета си за отбрана, въпреки финансовите си проблеми. Според него гръцката икономика има нужда от мерки за растеж, които ще са трудно постижими без намаляване на дълга. Според него обаче това е сложен политически въпрос. Все пак Обама обеща, че ще призове гръцките кредитори за съдействие.

Алексис Ципрас подчерта, че е готов да говори с Турция за решаването на конфликта в Кипър. Решението обаче е свързано с оттеглянето на окупационните части от острова. Той благодари на Обама за подкрепата му към Гърция.

Утре Обама трябва да изнесе публична реч в Атина.

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: