16 Ноември, 2016 14:45 1 161 0

Щайнмайер - официално кандидат за президент на Германия

  • франк-валтер щайнмайер-
  • германия
Щайнмайер - официално кандидат за президент на Германия - 1
Снимка: БТА/АР

Лидерите на управляващата в Германия коалиция официално предложиха външния министър на Федералната република Франк-Валтер Щайнмайер за кандидат за президент, предаде ДПА.

"Той е човек, заслужаващ доверие. Неговият опит и познания за света го правят добър кандидат за президентския пост", заяви на обща пресконференция канцлерът и лидер на консервативния Християндемократически съюз Ангела Меркел.

"Сигурен съм, че е необходимо такова доверие точно сега - във време на промени", каза председателят на Социалдемократическата партия и вицеканцлер Зигмар Габриел и изрази подкрепа за своя съпартиец Щайнмайер.

Водачът на Християнсоциалния съюз - баварския партньор в консервативния блок ХДС/ХСС - Хорст Зеехофер заяви, че Щайнмайер е "човек на компромиса и затова е идеален претендент за президентския пост".

Самият Щайнмайер обяви, че за него "е висока чест да бъде предложен за най-високия пост в Германия в тези наистина бурни времена" и е готов да поеме отговорностите на държавния глава.

Президентът на Германия ще бъде избран на 12 февруари 2017 г. на заседание на Федералното събрание. Щайнмайер е сред политиците с най-висок рейтинг и се очаква да получи значителна подкрепа още на първото гласуване.

За да бъде избран на първи тур, кандидатът трябва да бъде подкрепен с абсолютно мнозинство от 631 гласа. Ако е необходим втори тур, кандидатът може да бъде избран с просто мнозинство.

Германският президент има предимно церемониални функции, но представлява Федералната република в чужбина.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: