Last news in Fakti

16 Ноември, 2016 15:22 8 809 20

Русия се изтегля от Международния наказателен съд

  • русия-
  • международен наказателен съд

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който обявява, че страната му няма да се присъедини към Международния наказателен съд (МНС), предаде ТАСС.

Москва ще оттегли подписа си под Римския договор, чрез който беше основан този международен съдебен орган. В указа Путин възлага на руското министерство на външните работи да информира ООН за това решение.

Москва подписа договора през 2000 г., но така и не го ратифицира. МНС е международна наказателна съдебна институция, която има задачата да съди лица, обвинени в престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

В изявление на руското външно министерство се казва, че МНС не е оправдал възлаганите на него надежди и не е станал независим орган на международното правосъдие, предаде ТАСС.
Изтъква се също "неефективната и едностранчива работа на съда в разглежданите от него дела".

Руското министрество припомня, че за 14 години работа МНС е произнесъл само 4 присъди, а е похарчил над 1 милиард долара.

Според Москва показателно за работата на съда е отношението му към събитията от август 2008 г., когато Русия и Грузия водиха кратка война. Тя обвинява МНС, че се е фокусирал основно върху предполагаемите престъпления, извършени от южноосетинските милиции и руските военни в Грузия, а е премълчал престъпленията, извършени от грузинските военни, посочва ДПА.

В края на януари тази година МНС обяви, че започва разследване на руско-грузинската война от 2008 г. Съдът разследва и проевропейския бунт на Майдана в Киев и конфликта в Източна Украйна, за който Москва е обвинявана, че подкрепя проруските сепаратисти.

По-рано тази седмица МНС публикува изявление, че смята Русия и Украйна за замесени във въоръжен конфликт и Крим за окупирана територия, припомня ДПА.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    тва бе очакван ход,особено след събитията в украина.

    Коментиран от #8

  • 2 Истината

    1 0 Отговор
    Межденароден съд не е имало. До сега всичко се определяше от политическите искания на САЩ! По-скоро учудващото е,че толкова късно излизат.
  • 3 Петър

    0 0 Отговор
    Най добре да се изтеглят от всякъде, да се затворят в сибирската си кочина и да мрат.

    Коментиран от #6, #10

  • 4 Да го кажем направо

    1 0 Отговор
    Да мммм 4 дела за 1 милиард долара-еми чиста корупция и то в международен флрмат...А сега до Петьььрчо...абе шорошоиде-даже Канада,Великобритания,Япония и още много други дьржави не са подписали този Римски Договор.А Австрия казва че това е поредната маша в рьцете на Б.Дом....айде че ми писна от спамаддджжжии тук...
  • 5 Хайдутин

    0 0 Отговор
    Бог да пази Путин! Единственият защитник срещу АМЕРИКАНСКИЯТ ТОТАЛИТАРИЗЪМ!!!
  • 6 Лупи

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Внимавай какво пожелаваш! Обобщаването не е полезно за държави, човечество, за всички! защото се включват и добри и лоши накуп. Аз затова мразя войните - там лошите трепят невинни а невинните плащат злото на лошите.... Путин е прав- международните трилбунали Съда в Хага, Амнести Отворено общество и други подобни открито обслужват точно определен кръг интереси а не защитават онеправданите невинни. някой рецидив заведе дело в Страстбург и ония осъдят държавата да плаща на рецидива? Това справедливост ли е? НЕ! Затова Путин е прав - или съда трябва да разследва факти мотиви по дела не по интереси и да отсъжда справедливи присъди за всеки виновен или по-добре да няма такъв Съд! А паразити на хранилка дал Господ...само у нас са над 2 млн.
  • 7 кроко

    1 0 Отговор
    Аз бих добавил и още едно доказателство за фиктивността на този съд: едва след като заговориха че може да разследват руски и сирийски военни за престъпления, взеха да симулират и работа по военните престъпления на американците в Афганистан от преди 15 години, а за Ирак дори още не е станало дума! Десостоянчо, нещо не искаш ли да се изкажеш по този въпрос?!
  • 8 на Деса шушито

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Румъния също се отегля от този съд, да ни обясниш защо? Сигурно заради Украйна? Или пък си искат Южна Добруджа? Къде е тролче нескопосано Яйценюк, пече си задника във Флорида и хич не му пука за хохлите в Украйна, изигра си ролята и сега си харчи дивидентите. Може да си сигурно, че ти няма да го докараш на неговия щастлив край! Щот си мъничко тролче на ниско ниво. И ще дойде време да изгориш, като мижаво комсомолче.
  • 9 Тодор

    0 0 Отговор
    Много правилно!МНС е марионетка на САЩ и европейските му близачи!
  • 10 УУУУУУУУУ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    КОЧИНАТА Е ТУК С ТАКВИЗ КАТ ПЕТЪРЧО
  • 11 това е

    1 0 Отговор
    Тоя "съд" не е международен, той е междупоробен...
  • 12 брей,брей

    0 1 Отговор
    А бе всички сте големи Путинисти и русофили,ама пускате за "Зелена карта",а...Що не пуснете за Червена...

    Коментиран от #13, #14

  • 13 mediator37

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "брей,брей":

    Защото климатът в Русия е много неприятен. Студено е. Сигурен съм, че ако Русия беше топла страна, с излаз на топло море, доста българи биха отишли там да работят и живеят. Обаче 8 месеца в годината да ходиш с шуба и ушанка, мерси, ако и газта за отопление да ми е без пари.
    Ако Русия беше на географското място на Турция, Сирия, Ливан, Израел и Египет с кеф бих се заселил, а и много други българи, бъди уверен. Боли ме дедовия дали управлява Путин или Путиница. Искам да съм на топъл климат и да имам пари. Демокрацията (свободата да плюя на воля и да си купувам наркотици по ъглите) не ме интересува.
    Жерар да Пардио, Стивън Сегал и тази хубавата италиянка пуснаха за червена карта, обаче.

    Коментиран от #15

  • 14 абе овча главо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "брей,брей":

    Еми да ти отворя очите та да не брейкаш повече тук.По данни на ООН,Русия е на второ място по приток не емигранти след САЩ.А само в град Новосибирск са над 10 000 българи...Това че у нас не се казват тези неща-не означава че не се случват...

    Коментиран от #16, #18

  • 15 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "mediator37":

    климата в канада и скандинавието е подобен на руския ама българи бол в тези дестинации.та не е климата определящ ,а нивото на мизерията и организацията на държавата!жерар депардио ако му се наложи да живее в русия седмица ще хвърли и карта и паспорт!да ходиш на гости на путин и да се тръткаш по калните улици на някои руски град внимаваики постоянно да не те оберат или още по-лошо :) са съвсем различни неща!родман ще е особено интересен индивид с черния си цвят при руските толерантни мужици ,особено облечен като жена както го прави често :)))!въпросните са взели гражданство срещу някои долар и си живеят извън русия и нямат никакво намерение да се заселват там.аман от демагогии.
  • 16 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "абе овча главо":

    да в русия се заселват доста от бившите ссср републики ,но тва са изпаднали хорица ,а българи в новоросииск има само в болната ти фантазия!нормални хора в русия не ходят дори и на екскурзия .лоши пътища ,лоша храна ,корупция престъпност и т.н. екстри,а в малкото нормални места е скъпо та не се пипа.дори българските фенове на путин не ходят щото не си заслужава мизерията въпреки големите хвалебствия .в русия чужденци дето не са некви бежанци от таджикистан има само в западните фирми дето продават или купуват нещо от там и те са на високи заплати за да се съгласят :)!
  • 17 Диди

    0 0 Отговор
    Брат ми живя 10 години в Русия.Казвал е,че на някои места хората са нямали дори и ток.Това беше отдавна,но съм сигурна че много не се е променило.А в Москва и някои големи градове живота е скъп,знаем кои хора могат да си позволят том да живеят.
  • 18 брей,брей

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "абе овча главо":

    Това в списание "Мурзилка" ли го чете ?...А случайно там да пишеше че емигрантите са им от Башкирия,Таджикистан,Казахстан и още не знам какъв си "стан",дето са по - големи мизерници и от рашките...И че Депардийо и компания само се водят по паспорт там,за да не плащат данъци,щото Володя им ги опрощава само и само да се изкара по католик и от папата...Ходил съм там няколко пъти и ти казвам-не си е работа, Москва,Питер и другите по-големи градове-да,бива...ама на 150-200км.настрани мизерията е голяма.За сведение-150-180евро е заплатата на общ работник,а цените...

    Коментиран от #19

  • 19 Крилья Советов

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "брей,брей":

    Това е вярно, особено що се отнася до имиграцията. Почти цялата раждаемост в Русия се дължи на мюсюлманските имигранти от бившите републики. За етническите руснаци е геноцид, същият като при нас. Мюсюлманите правят деца по културни и традиционни причини - друго и да няма, жена и деца има със сигурност. Руснаците си казват - "то за мене няма, какво ще има, за да гледам дете?!". И са прави!

    Средната заплата в Руската федерация за 2016 е към 32,000 рубли. Само че по региони е доста различна. Но и цените са в пъти по-ниски от нашите. Ако имаш задгранична пенсия или доход в евро или долари, спокойно можеш да преживяваш добре там. Имайте предвид, че руснаци има много по света, но пък рядко емигрират. В САЩ потомците на емигрирали руснаци (само от границите на Русия) са около 3 млн., но с руски паспорт са около 750 хил. Има във Франция, Израел, Аржентина - общо към 4-5 млн., но в Израел, разбира се, преобладават руските евреи в цялото количество на емигриралите руски граждани.

    Така че не се залъгвайте - в Русия не е по-зле спрямо стандарта на живот, отколкото в някоя западна страна. Общият работник във Великобритания си остава беден човек. Да, ще си купи храната, ще си плати наема, но благата, достъпни за другите, си остават за него непосилни стремежи.
  • 20 Крилья Советов

    0 0 Отговор
    Обаче ми се ще и някой да обърне внимание на причините за бедността на руснаците. Безспорно, един от факторите е сгромолясването на СССР, който наливаше огромни суми в наука, икономика и образование. А после? Броите ли колко преврата преживя Русия след 1991г.? Смятате ли колко средства наляха Щатите и други страни, за да съсипят и малкото останала руска промишленост? Колко икономически и финансови кризи имаше до 1998 и колко пъти се обезценяваше рублата? Помните ли, че целият нефтодобив бе в ръцете на шепа чужди компании, които изнасяха суровините, а за руския бюджет оставаха трохички? Как се развива промишленост и търговия без пари?

    Изобщо, цялата картинка ви е пред очите и не виждате, и не виждате. Западът води война срещу Русия, за да я смачка, да я унизи, да я съсипе. Затова хората подкрепят Путин, защото до никаква демокрация няма да се стигне, ако руската държава се овладее от чуждите политици и лобита. Напротив, ще настъпи масов грабеж. Помните ли какво се случи у нас в първите години - разработени пазари за милиарди бяха откраднати от другите държави, т.е. от същите, които ни разправяха приказки да си закрием производствата. В Чехия защо не си закриха производствата? В ГДР защо не си закриха производствата? В Полша защо не си закриха производствата?

    Именно за това става въпрос - непрекъснати нападки срещу руснаците, непрекъснато критикуване и санкции, непрекъснат вой и пропаганда по медиите колко е лоша Русия, а в същото време войските се ме
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания