1 686 1

Изчезнаха холандски кораби, потопени през Втората световна

Корабите на съюзническите сили са били потопени от Япония през 1942 година

Изчезнаха холандски кораби, потопени през Втората световна
Снимка: Wikipedia
Денис Джамбазов

Три кораба, потопени през Втората световна война в Яванско море, са изчезнали, съобщи „Гардиън“, позовавайки се на информация на холандското министерство на отбраната.

Холандските кораби са били потопени от японските сили по време на сражения през 1942 година. Техните останки са били намерени през 2002 година.

Наскоро към мястото се е запътила нова експедиция, за да отбележи 75-ата годишнина от сраженията. За изненада на изследователите, обаче, корабите... липсвали.

Учените са направили 3D изображения на мястото, където е трябвало да бъдат трите холандски кораба - HMS Exeter, HMS Encounter и HMS Electra – както и една американска подводница.

Вместо корабите, са намерени само огромни вдлъбнатини на морското дъно, където са лежали машините в продължения на десетилетия след Втората световна война. Холандското министерство на отбраната е започнало разследване.

След сонарен анализ е станало ясно, че два от корабите са напълно изчезнали, а от третия са намерени само някои части. Оскверняването на военни гробове – каквито са потопените кораби – е сериозно престъпление, посочва изданието.

С екипа от учени е бил и Тео Дорман – син на контраадмирал Карел Дорман, загинал през 1942 година. Той заяви, че е останал шокиран и натъжен от видяното.

Моретата около Индонезия, Сингапур и Малайзия са гробове на стотици кораби и подводници, потопени по време на войната. През години е станало обичайно заграбването на материали – стомана и алуминий – от тях, което е престъпно деяние.

Холандските кораби са били на дълбочина от 70 метра и на разстояние от 100 километра от индонезийския бряг. Специалистите посочват, че не е никак лесно да бъдат заграбени и повдигнати от дъното – който и да го е направил.

От индонезийският флот обявиха, че не са запознати с изчезването на корабите, но ще започнат разследване.

Индонезия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • кроко
    Отговор
    1 17:28  17.11.16
    Аре ся, голяма работа, някви потънали кораби, дето ръждасват и така или иначе след 100-на години ще изчезнат сами.

Напиши коментар:


Публикувай