2 233 2

Словения: Водата е право, а не пазарна стока

За поправката са гласували 64 от 90 депутати,нито един не е бил против

Словения: Водата е право, а не пазарна стока
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Словения стана първата страна в ЕС, която направи поправка в конституцията си, за да направи правото на вода фундаментално за всички граждани. 

„Водните ресурси са обществено благо, което се регулира от държавата. Водните ресурси на първо място са предназначени за дълговременно водоснабдяване на гражданите, а също така на домакинствата, и в този смисъл водата не може да бъде пазарна стока“, се казва в документа, цитиран от „Гардиън".. 

Съгласно новия член в конституцията, всеки има право на безплатна питейна вода. За поправката са гласували 64 от 90 депутати, като никой не е гласувал против. Има въздържали се само от словенската Демократическа партия.

Словения


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 08:18  18.11.16
  Пак популистки истории.Във целия свят хора и животни имат право да пият вода от реки и езера/ако не е отровена,или когато вали дъжд/ако изобщо вали/.Когато обаче става въпрос за водопреносна мрежа която си има доста харчове по поддръжка и обслужване на водоизточника,тогава нещата опират до немалки капиталовложения и парите трябва да дойдат от някъде.Така че словаците просто ще си плащат водата през данъците,защото БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА.
 • Хасан
  Отговор
  2 09:51  18.11.16
  Прав е тоя с коня..и ценообразуването е начин да се ограничи потреблението.. Ако стане безплатна то ще се увеличи замърсяване и разхищение, което не е добре

Напиши коментар:


Публикувай