950 0

Учени изолираха светлината на екзопланети

Снимка: Wikipedia
Снимка: Wikipedia
Денис Джамбазов

Екип учени и инженери от Принстънския университет публикуваха изследване за екзопланетите. Изследователите са успели да изолират отразена светлина от далечни екзопланети, пише МегаВселена.

Използваният инструмент за наблюдение е CHARIS (коронаграфичен спектрограф с високоъглова резолюция на изображенията). CHARIS е построен от екип, воден от Н. Джереми Касдин, професор по механика и астроинженер в Принстън. CHARIS разполага с 9 огледала, 5 филтъра, 2 призмени конфигурации и масив от микролещи. Поддържа се при температура от – 223,15 градуса по Целзий.

Според екипа CHARIS е успял да изолира светлина, рефлектирала от екзопланета – нещо изключително трудно, като се има предвид фактът, че такива планети са доста по-тъмни от звездата, около която обикалят.

„Члез анализ на спектъра на планетата, можем да разберем много за нея. Може да се видят специфични свойства, от които да се разбере масата, температурата и възрастта на планетата“, обяснява ученият Тайлър Гроф.

Екзопланетите са планети извън Слънчевата система, които обикалят около друга звезда. До момента дължим повечето открития на такива планети на телескопа Кеплер. За съжаление не знаем почти нищо за тях, освен къде се намират.

CHARIS може да помогне това да се промени. Изминаха повече от 3 десетилетия от откриването на първата такава планета през 90-те. Интересът на науката към екзопланетите е огромен, поради факта, че те биха могли потенциално да поддържат живот. На екзопланетите се гледа като на потенциален бъдещ дом за човечеството или пък настоящ такъв за извънземни цивилизации.

С помощта на спектрографа CHARIS вече можем да правим много повече от това, просто да засечем планетата – можем да премерим нейната температура и атмосферна композиция.

САЩ


Напиши коментар:


Публикувай