1 146 0

Саудитска Арабия наруши собственото си примирие в Йемен

С 48-часовото прекратяване на военните действия, се дава шанс на хуманитарни конвои да достигнат обсадените градове

Снимки АП/БТА
Снимки АП/БТА
Милена Трачева

Военната коалиция, водена от Саудитса Арабия в събота обяви 48-часово прекратяване на огъня в Йемен. Мирът обаче бе заявен при условие, че шиитските бунтовници ще го спазват и ще позволят доставките на хуманитарна помощ в обсадените градове, сред които и град Таис, съобщи телевизия "Фокс нюз".

Въпреки обявеното примирие обаче,  се появиха доклади, че саудитски самолети извършват бомбардировки над Йемен. По информация на иранската информационна агенция FARS, самолети на коалицията са провели въздушни удари в квартал на югозападната провинция Таис, като по този начин са нарушили примирието. Според агенцията въздушни удари са били извършени и в провинциите Ходейда, Саада и Сана.

По-рано саудитската новинарска агенция SPA разпространи изявление от името на коалицията, в което се казва, че временното примирие влиза в сила в 24:00 йеменското време (09:00 GMT) в събота и би могло да бъде удължено след изтичане на двудневния му срок. Коалицията обаче предупреди бунтовниците хуси да не предприемат каквито и да е бойни действия или военните удари ще бъдат възобновени.

Прекратяването на огъня идва в момент, когато силите, лоялни на международно признатото правителство, подкрепяно от Саудитска Арабия, постигнаха напредък в борбата си за ключовия западния град Таис, който се намира под бунтовническа обсада вече една година.

Активисти в Таис обаче съобщават, че въпреки обявеното временно примирие, в града продължават да ехтят бунтовнически изстрели.

Въпреки твърденията на коалицията, че прекратяването на огъня има за цел да проправи път за мирни преговори, тя не коментира дали ще приеме препоръките на ООН за мирния план. ООН иска да се позволи на бившия президент Абед-Рабо Мансур Хади да остане в страната, а бунтовниците да получат дял от властта.

Йемен


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай