947 2

Болниците в Алепо не функционират

Източната част на сирийския град е била подложена на ожесточени атаки през последните дни

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Сирийският град Алепо е бил подложен на едни от най-тежките бомбардировки досега, съобщиха от местната здравна дирекция и Световната здравна организация (СЗО).

Интензивните въздушни удари над окупираната от бунтовниците източна част на града са спрели работата на всички болници и здравни заведения, намиращите в района, твърдят местни източници.

Световната здравна организация обяви, че след пет дни на въздушни и артилерийски удари извършвани от сирийските правителствени сили, всички импровизирани болници в Източен Алепо не функционират.

Елизабет Хоф, представител на СЗО в Сирия, заяви в събота, че служителите на ООН, които се намират на сирийско-турската граница са "потвърдили, че всички болници в източната част на Алепо не работят."

По-рано, шефът на здравната дирекция в Алепо Абдул Басет Ибрахим също потвърди, че болниците не функционират и осъди атаките.

В изявление д-р Ибрахим заяви, че атаките са извършени от сирийски и руските войски и имат за цел да попречат на хората да получават медицинска помощ.

Според някои доклади в града все още има болници, които работят, но хората са твърде уплашени, за да ги посетят.

Базираната във Великобритания Сирийската обсерватория за човешки права съобщи, че най-малко 27 цивилни са били убити при последните въздушни удари над Алепо, извършени от сирийската армия.

В миналото полевите болници в района са били в състояние да подновят работа след подобни тежки сражения, но сегашната остра липса на медикаменти и медицински консумативи е причина за настоящата критична ситуация.

Сирия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 18:58  19.11.16
  Е то ооставаше и да функционират! Вие как я мислите тая работа, не може всяка седмица да твърдите, че руснаците са издумкали поне една болница и едно училище и още да има здрави болници и училища. А и става въпрос само за източната част на града, което много пъти се пропуска от медиите и хората остават с впечатление че Асад бомбандира 2 милиона души в целия град. Пък и какви са тия глувапи борци за демкрация и човешки права? Мравки да бяха, до сега 100 пъти щяха да се научат че в болниците и училищата не трябва да се крият, ако искат да оцелеят, ама нещеш ли, все е пълно с деца и невинни там! Ай с....р от лъжи и глупости!
 • 123
  Отговор
  2 20:22  19.11.16
  то и в България не функционират , без война ...

Напиши коментар:


Публикувай