1 152 0

Тръмп се срещна с Ромни

Двамата разговаряха повече от 90 мин., но след срещата не коментираха поста на държавен сектерар

Тръмп се срещна с Ромни
Снимки АП/БТА
Милена Трачева

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп се среща с един от най-яростните си критици в редиците на Републиканската партия — бившият кандидат за президентския пост Мит Ромни, пише в. New York Times.

Срещата между двамата бе предшествана от спекулации в медии, според които на Ромни може да бъде предложен постът на държавен секретар в преходния екип, който Тръмп продължава да събира.

"Проведохме изключително обширен разговор за различни места по света, които представляват интерес за Съединените щати и са от изключително значение", заяви след 90-минутната среща бившият губернатор на Масачузетс, цитиран от телевизия Fox news.

"Ние обсъдихме много теми и обменихме мнения по време на задълбочената дискусия, която проведохме. Оценявам шанса да говоря с новоизбрания президент и с нетърпение очакваме задаващата се администрация и нещата, които ще направи", заяви още Ромни, но отказа да коментира дали двамата са обсъждали поста на държавен секретар.

На свой ред след срещата Доналд Тръмп заяви: "Той се справи страхотно."

Тръмп се срещна с Ромни

Дали Мит Ромни ще стане новият държавен секретар на САЩ е въпрос, който вълнува много американци, а имайки предвид словесната война, която двамата водеха по време на предизборната кампания на Тръмп, въпросът за позициите на бившия републикански кандидат-президент в преходния екип на Тръмп, буди още по-голямо любопитство.

Ромни неведнъж си позволи да нарече Тръмп "измамник" и "лъжец" по време на предизборната му кампания, а Тръмп на свой ред се присмя на неуспешната кампания, която Ромни проведе на изборите през 2012 г. срещу демократа Барак Обама, наричайки я "най-лошата кампания досега".

Запитан за срещата с Ромни, говорителят на преходната президентска администрация Шон Спайсър заяви, че "новоизбраният президент иска да се обгради с най-добрите и най-ярки хора, които да водят тази страна напред: хора, които го подкрепят и хора, които не го подкрепят."

Той обясни, че Тръмп обикновено започва своите разговори настоявайки събеседниците му да изкажат мненията и оценките си, а едва след това решава дали даден кандидат оправдава очакванията му за конкретното назначаване.

"Разговорът с Мит Ромни е точно това: възможност да се чуят идеите и мислите му", каза Спайсър.

Възгледите на Ромни, изречени още през март, определено бяха враждебни. Тогава той каза, че Тръмп няма нито "темперамента, нито решителността да бъде президент", обвинявайки го в тормоз, женомразство и непочтеност.

"Перспективите ни за безопасно и проспериращо бъдеще значително ще намалеят", ако Тръмп стана кандидат на Републиканската партия, каза тогава той и допълни, че "неговите обещания са безполезни като диплома от университета Тръмп." Имотният магнат отговори на съсипващите критики с подигравки, наричайки Ромни "не успял кандидат" и "задръстен творец".

Въпреки словесната война, която се водеше между тях, американските медии предположиха, че постът на държавен секретар може да бъде даден именно на Ромни, макар списъкът за тази длъжност да се оглавява от бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани.

Ромни със сигурност ще бъде още една връзка с твърдото ядро на Републиканската партия, чиято подкрепа Доналд Тръмп така и не получи през цялата си предизборна кампания. Но с назначението на Райнс Прибъс за началник на Канцеларията на Белия дом и евентуалното назначение на Ромни, милиардерът може би ще получи частичната подкрепа на този консервативен елит.

Тръмп се срещна с Ромни

САЩ

Още по темата

 • Стив Банън: Тъмната страна е нещо добро

  Стив Банън: Тъмната страна е нещо добро

  Стив Банън, който бе назначен за главен стратег в преходната администрация на Доналд Тръмп, показа крайните си, дори налудничави политически ...
  20.11.2016
  2 367
  2
 • Тръмп избра новия главен прокурор

  Тръмп избра новия главен прокурор

  Следващият президент на САЩ Доналд Тръмп е поканил сенатора на Алабама Джеф Сешън да стане новият главен прокурор в страната, съобщи Би Би ...
  18.11.2016
  1 060
  0
 • Кой ще е новият държавен секретар на САЩ?

  Кой ще е новият държавен секретар на САЩ?

  Кой ще бъде новият държавен секретар на САЩ след избирането на Доналд Тръмп за президент на страната? „Уолстрийт джърнъл“ дава отговор на ...
  15.11.2016
  1 331
  0

Напиши коментар:


Публикувай