Last news in Fakti

20 Ноември, 2016 08:28 1 251 0

Тайният съветник на президента на Южна Корея отива на съд

  • южна корея-
  • президент-
  • пак гън-хе

Чхуе Сун-сил е обвинена в изнудване на компании да даряват милиони долари на контролирани от нея фондации

Тайният съветник на президента на Южна Корея отива на съд - 1
Снимка: БТА/XINHUA

Южнокорейски прокурори повдигнаха обвинения на Чхуе Сун-сил, дългогодишна приятелка на президента на страната Пак Гън-хе. Магистратите смятат, че държавният глава е заговорничила с тайната си довереница, за която се предполага, че се е месила в правителствени дела и е използвала връзките си с президентката, за да натрупа състояние незаконно, съобщава ДПА.

Прокурорите повдигнаха обвинения на дългогодишната приятелка на Пак за изнудване на компании да даряват десетки милиони долари на контролирани от нея фондации.

Прокуратурата предяви обвинения и на двама бивши президентски помощници за съзаклятничество с Чхуе. Обвинителите се готвят да разпитат президента и това вероятно ще стане в близките дни.

Пак Гън-хе се сблъсква с все повече призиви да подаде оставка заради скандала, който според критици подкопава демокрацията в страната. Окуражени от масовите протести в последните седмици, опозиционните партии засилват натиска върху Пак да се оттегли.

Тайният съветник на президента на Южна Корея отива на съд

Според полицията около 170 000 души са се включили в уличните протести срещу президентката в Сеул вчера. От щаба на демонстрантите обаче описват бройката като 3 пъти по-голяма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: