Last news in Fakti

20 Ноември, 2016 13:23 1 117 2

Преговори за обединение на Кипър

  • кипър-
  • преговори

В тях участват президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на турската общност Мустафа Акънджъ

Преговори за обединение на Кипър - 1
Снимка: БТА/АР

Преговорите за обединение на разделения остров Кипър бяха възобновени днес в швейцарското градче Мон Пелерин, съобщи ТАСС. 

В двудневните преговори участват президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на турската общност Мустафа Акънджъ. 

Предишният кръг на диалога в курортното градче, разположено на 85 км от Женева, се състоя от 7 до 11 ноември. На тях според пресслужбата на ООН е бил постигнат "съществен напредък". 

Кипър е разделен от 1974 г. след въоръжено нахлуване на Турция, провокирано от държавен преврат на привърженици на присъединяването на острова към Гърция. 

В резултат от военните действия под турски контрол се оказаха 37% от територията на острова, на която през 1983 г. бе формирана самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република, призната единствено от Анкара. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    тва ги чака и в донбас.ще се молят да се върнат в украина след като поживеят в изолация.сега турците се молят на гърците да ги приемат в кипър,а гърците нещат:)!
  • 2 Диди

    0 0 Отговор
    Но това зависи и от Ердоган.
Новини по държави: