756 0

Подлез за пингвини (видео)

Жители на новозеландско градче направиха подлез за безопасността на колония дребни пингвини

Снимка Архив АП/БТА
Снимка Архив АП/БТА
Милена Трачева

Пингвинският вид бе спасен! Или поне част от него, след като жителите на малък новозеландски град изградили специален тунел под път с интензивен трафик, за да могат мъниците безопасно да стигат до океана, пише британското издание "Метро".

Жителите на градчето Оамару, на Южния остров са изключително щастливи, че са успели да помогнат на колонията от малки пингвини корора, която вече почти 30 години съжителства с тях.

Колонията се заселила в изоставена кариера край града в началото на 90-те години. Но между кариерата, където те направили своите гнезда и океанския бряг, се простира много оживено шосе, което се налага да прекосяват по няколко пъти на ден. Въпреки опитите на местните власти да отклонят птиците по безопасен маршрут, пингвините останали верни на навиците си. За да защитят птиците и да намалят задръстванията в района управата на Оамару дала решение за строежа.

24-метровият подлез е бил завършен на 3 ноември и оттогава се използва интензивно от колонията пингвини, които спокойно и безопасно стигат от гнездата си до океанския бряг, без да рискуват живота си.

В него е било поставено осветление, както и камери, които да позволят на любопитните хора да наблюдават интересното пътешествие на сините пингвини, без да ги безпокоят.

Във Фейсбук страницата, посветена на пингвините от Оамару, жителите на града пишат: "Сините пингвините са щастливи, когато отиват към новия подлез — първият по рода си в Нова Зеландия!"

Нова Зеландия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай