Last news in Fakti

21 Ноември, 2016 13:17 985 2

Скандалният полет на Йотингер

  • гюнтер йотингер-
  • клаус манголд-
  • лобист
Скандалният полет на Йотингер - 1

Скандалният полет на еврокомисаря Гюнтер Йотингер с „лобиста“ Клаус Манголд „може да има неприятни последствия“, пише списание “Шпигел“. Йотингер бе силно критикуван след публикуването на статия, в която се казва, че през май е пътувал до Унгария с частния самолет на смятания за близък до Москва германски бизнесмен Клаус Манголд.

Йотингер тогава обясни, че отивал на конференция по покана на унгарското правителство и че заради натоварената си програма е приел предложението на Будапеща да ползва самолета на Манголд, който също отивал в унгарската столица. Преди няколко дни Европейската комисия заяви, че запазва доверието си към еврокомисаря Гюнтер Йотингер.

По информация на списание „Шпигел“ в Европейската комисия обаче мислят да лишат Йотингер от правото му да взима кадрови решения. Той е нарушил с този полет „кодекса за поведение на еврокомисар“. Лишаването на част от пълномощията може да бъде този компромис, с който „и двете страни да запазят лице“, пише „Шпигел“. Списанието напомня, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и германският канцлер Ангела Меркел ценят Йотингер като опитен еврокомисар, който работи в Брюксел от 2010 г.

Клаус Манголд е е бил председател на Управителния съвет на DaimlerChrysler AG, както и шеф на Източния комитет на германската икономика. Той е член на много надзорни съвети, между които на Metro AG, Norman Foster + Partners, England, Ernst & Young, USA, Alstom S.A., Frankreich, E.ON AG, Deutschland, Continental AG. Той е и председател на Надзорния съвет на Bank Rothschild GmbH, Франкфурт, както и почетен консул на Руската федерация в германската провинция Баден-Вюртенберг. На тази федерална провинция Гюнтер Йотингер е бил министър-председател от 2005 до 2010 г.

Гюнтер Йотингер скоро ще поеме допълнителни отговорности за бюджета на ЕС. По това ново назначение трябва да се произнесе Европейският парламент. Той трябва да замени на този пост Кристалина Георгиева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 димо

    3 0 Отговор
    а ако а се опипвали в на Обамата самолетя - нема проблеми :)
  • 2 кроко

    1 0 Отговор
    Ся не разбрахме що са му вдигнали мерника: щото Клаус Манголд мислят че е близък до Русия, или щото в който и частен самолет да беше пътувал, се счита за неприемливо. На мен ми се струва че му завиждат. Ония португалски тарикат Барозу, като отиде да работи за Голдмън Сакс в Лондон ( и то точно на пост да отговаря за някакви си европолитики), не видяха нищо не е едно в действията му, ама ако спиеш кафе с някой, който миналия месец е бил в Русия, значи застрашаваш еврогейските ценности и работиш за Русия, която иска да съсите ЕС!
Новини по държави: