2 121 3

Френската забрана за изхвърляне на храна

Повече храна за нуждаещите се

Френската забрана за изхвърляне на храна
Денис Джамбазов

Покрай новините през годината една новина премина просто ей така. Супермаркетите във Франция получиха забрана, още през февруари, да изхвърлят непродадената храна. Те са задължени да я дават на благотворителни организации, които ще я разпределят към нуждаещите се. Ако законът не се спазва следват глоби.

Новината бе някъде забутана из нашенските медии, между икономическите и социалните съобщения. На пръв поглед една от многото. Но все пак е добре да си я припомним отново сега, в края на годината. Всъщност браво на френския законодател, който доказа, че пазарната икономика може и да е социална. И на италианския. Те изглежда са осмислили статистиката на ООН, според която ако количеството изхвърлена храна намалее с една четвърт, ще има достатъчно за всички.

Новината е френска и стара, но защо да не стане българска?

Има ли такива хранителни супермаркети и благотворителни организации в България, които да са адекватни на едно такова решение? Отговорът е „да, има“, защото и у нас има много инициативи за даряване на храна на обществени трапезарии за най-бедните. Нищо, че това става обикновено по Коледа и Великден.

Българският въпрос е друг. Може ли и кога българският законодател ще поеме отговорност да забрани изхвърлянето на непродадената храна.? И ще го подкрепи ли българското общество, за да докаже, че не е способно само на sms-акции само по Коледа?

Франция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 123
  Отговор
  1 17:09  21.11.16
  ни и без това купуваме храна на ръба на изхвърляне,все се редим за намаления - народа е казал " ИКОНОМИЯТА Е МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА" но нямаме друг изход...след като унищожихме собственото производство.За 200лв. пенсия друго не можеш да позволиш.
 • Диди
  Отговор
  2 18:03  21.11.16
  В Германия това го има.Правилно е че се налага със закон,при в България трябва да бъде така,има много хора които живеят зле и се чудят как да изхранват семейството,а да не споменаваме какви пенсии и заплати се взимат.
 • кроко
  Отговор
  3 19:18  21.11.16
  Нали наскоро махнаха ДДС-то върху храните за дарения, за да могат да ги даряват без да плащат ДДС, вместо да ги унищожават на екарисажа, което им излизаше по-евтино. Това е подобна мярка. Що не пишете във Франция и Италия колко процента е ДДС-то за храните и плщат ли го когато ги даряват?

Напиши коментар:


Публикувай