1 379 4

ЕС да се откаже от бежанската си политика, защото не работи

Вишеградската група обяви, че ще създаде център за управление на бежанската криза

Снимка Архив АП/БТА
Снимка Архив АП/БТА
Милена Трачева

Системата за разпределение на бежанците сред страните от ЕС на квотен принцип е неефективна и Брюксел трябва да се откаже от нея, ако Европа иска да се справи с мигрантската криза. Това заяви полският министър на вътрешните работи, след днешната среща на вътрешните министри от Вишеградската четворка във Варшава, съобщава радио Полша.

Говорейки от името на цялата група, Мариуш Блашчак заяви, че Полша, Чехия, Словакия и Унгария се противопоставят на неефективната квота система, според която от септември 2015 г. общо 160 000 бежанци трябваше да бъдат разпределени, но до сега едва около 6000 са били преместени.

Вишеградската група твърдо подкрепят усилията за укрепване на външните граници на съюза, тъй като това е единственият начин да бъдат спрени потоците от мигранти, които заливат Европа.

След срещата, на която присъстваха и представители от Австрия, Белгия, България, Хърватска и Словения, Блашчак заяви, че на бежанците трябва да се предлагат убежища в страни извън ЕС. Ето защо четворката е решила да създаде център за управление на бежанската криза, който да координира помощите, отпускани за бежанците извън ЕС, в страни като Ливан и Йордания.

Според Блашчак ЕС трябва да въведе политика на връщане, която да отправи ясен сигнал, че вратите на ЕС вече не са отворени.

Полша


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • еврогей либераст
  Отговор
  1 20:31  21.11.16
  Еее, как така ще се отказва? Това е популистко!
 • Истината
  Отговор
  2 21:28  21.11.16
  Какво значи квотен принцип? Според него в България трябваше да има около 6000 бежанци,но в момента те са около 36000! Какво правим тогава???

  Коментиран от #3

 • стоян георгиев
  Отговор
  3 23:10  21.11.16

  До коментар #2 от "Истината":

  на тва му се вика к..венска работа.значи централноевропеиските страни дето са без опасност за мигрантски натиск се правят на луди и нещат да поемат бремето си ,а забравиха кога ядоха кифтетата!сега ние италия,гърция испания,германия и т.н. заегнати страни да опъваме врат ,а те отстрани да викат че нямало да учстват,а 5 милиона поляка дето ги храни непсоредствено европа що не се приберат или що чехите не се сетят кои фирми и как и пълнят бюджета?като тропаха като просяци по вратата на ес доста бързо го забравиха!щели да изнасят бежанци за ливан ???!!!ами да го правят,но първо част от нашите да заминат за там и след това да изнасят.много е лесно на чужд гръб с тоягата!!!
 • ХАСАН
  Отговор
  4 23:21  21.11.16
  Добре-де-що не ги вьрнат обратно???Когато турските войски освободиха-от ИДИЛ градовете по-границата бежанците почнаха сами да се връщат!!!Защо на всяка цена те трябва да се задържат в Европа--връщайте обратно

Напиши коментар:


Публикувай