1 220 0

Невероятно откритие за водата в земните недра

Снимка: Wikipedia
Снимка: Wikipedia
Денис Джамбазов

Водата покрива около 70% от земната повърхност, но учените също така искат да знаят колко вода има в земните недра. Екип от университета във Флорида е стигнал до изключително откритие.

Той смята, че отговорът може да се съдържа в минерала брусит. В своя труд учените стигат до извода, че вода се съдържа много по-дълбоко в нашата планета, отколкото са предполагали до този момент.

Преди това експертите бяха на мнение, че минералът не е термодинамично стабилен, за да бъде на такова разстояние от земната мантия.

„Водата вътре в Земята всъщност играе важна роля и за водата на повърхността. Моята цел е да разбера колко това се съхранява дълбоко в Земята. Ако планетата пресъхне от вътрешната страна, това ще се отрази и на геодинамичните дейности отвън“, заяви професорът по геология Майнак Моокхерже.

От университета във Флорида са на мнение, че минералът брусит пренася вода на разстояние от близо 600 километра от земната мантия.

Учените ще продължат със своите експерименти, за да разберат по-добре физичните свойства на минерала и колкото вода всъщност се съхранява дълбоко в земните недра.

САЩ


Напиши коментар:


Публикувай