392 0

Литовският парламент утвърди нов премиер

Саулюс Сквернелис обеща неговото правителство да продължи проевропейската политика на балтийската република

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Литовският парламент утвърди досегашния министър на вътрешните работи, центриста Саулюс Сквернелис, за нов премиер на страната, предаде ТАСС.

Литовски съюз на селяните и зелените (ЛССЗ) - партията на Сквернелис, спечели изненадващо парламентарните избори в бившата съветска република през октомври и логично нейн представител получи премиерския пост.

Министър-председателят получи подкрепата на 90 депутати от 141-членния еднокамарен парламент във Вилнюс, предаде ТАСС. Четирима гласуваха против, а 33 се въздържаха.

Сквернелис е бивш началник на литовската полиция и досегашен вътрешен министър. Той формално не е член на управляващата партия, отбелязва ТАСС. Формацията обеща да формира технократско правителство.

В речта си преди вота той обеща още да се бори срещу социалното неравенство и изключване, както и да спре емиграцията от Литва към по-богатите страни в Западна Европа.

Новият премиер обеща неговото правителство да продължи проевропейската политика на балтийската република и да увеличи след 2018 г. разходите на страната за отбрана над неформално изискваните от НАТО 2% от брутния вътрешен продукт.

ЛССЗ ще управлява в коалиция с Литовската социалдемократическа партия на досегашния премиер Алгирдас Буткевичус, която остана трета на вота преди месец.

Новият литовски премиер има 15 дни, за да състави правителство, посочва ТАСС. Очаква се Сеймът да гласува програмата на бъдещия кабинет през декември.

Литва


Още по темата

 • Литва възстанови казармата за постоянно

  Литва възстанови казармата за постоянно

  В Литва възстановиха постоянната военна служба в страната на за постоянно, съобщи ТАСС. „Сегашната геополитическа ситуация диктува ...
  17.06.2016
  1 170
  7
 • Нокаут за управляващите в Литва

  Нокаут за управляващите в Литва

  Управляващите социалдемократи в Литва останаха едва трети на парламентарните избори, които се проведоха вчера в страната, съобщи ...
  10.10.2016
  863
  0
 • "Железен меч" в Литва

  "Железен меч" в Литва

  В Литва започнаха учения на НАТО с участието на около 4000 военнослужещи от 11 страни от алианса, предаде ТАСС, като се позова на ...
  20.11.2016
  2 582
  21
 • Литва връща задължителната казарма

  Литва връща задължителната казарма

  Премиерът на Литва Саулюс Сквернелис подкрепи идеята за въвеждане на всеобща военна служба, съобщи ТАСС. По думите му промяната може да бъде въведена ...
  10.01.2017
  1 239
  5

Напиши коментар:


Публикувай