23 Ноември, 2016 21:05 4 586 1

Най-старата неотворена бутилка вино в света

  • вино-
  • бутилка-
  • германия-
  • стара-
  • римска гробница-
  • шпайер

Бутилката е открита през 1867 година - датира от четвърти век

Най-старата неотворена бутилка вино в света - 1
Снимка: Wikipedia

Любовта между човека и виното датира от дълги години. Според археолозите най-ранните данни за производство на вино датират от 6000 год. пр. новата ера – на различни места в Грузия. Вино се е произвеждало в Гърция и Армения – около 4500 – 4100 год. пр. н.е.

Не е тайна и максимата, че колкото е по-старо виното, толкова е по-богат вкусът му. Коя обаче е най-старата неотворена бутилка вино? „Винтидж нюз“ дава отговор на този въпрос.

Бутилка, намерена в римска гробница край германския град Шпайер печели убедително този приз. Тя е открита през 1867 година.

Артефактът буди интереса на изследователи и историци. Смята се, че датира между 325 и 359 година след Христа. Открита е в гробница на благородник, живял през четвърти век.

Учените дълго време се опитват да получат разрешение за изследване съдържанието на бутилката, но не получават такова.

Експертите посочват, че запазването на виното до голяма степен се дължи и на слоя зехтин, намазан върху бутилката, за да предпази течността от външната среда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ключаря

    0 1 Отговор
    Как може представител на по-древен народ /спрямо гръцкия/ да пише такива глупости /следователно се постава сам в по-ниско положение/ - дори в гръцките учебници пише, че най-първите елински племена са се заселили на територията на сегашна Гърция 1500-1700 години пр.н.е.Следователно 4100 години пр.н.е. не е имало такова нещо като Гърция нито Елада.За сведение 1000 години преди това БЪЛГАРИТЕ са създали календар, който по точност е ненадминат за всички времена след това, а знайте, че толкова точен календар без знания и наука не се прави - все пак БЪЛГАРИТЕ не сме твърдели, че месецът има толкова дни, колкото зъби има главния пророк.
Новини по държави: