24 Ноември, 2016 18:44 1 391 4

Станишев: Не можем да си затваряме очите за ставащото в Турция

  • сергей станишев-
  • турция-
  • ес-
  • членство
Станишев: Не можем да си затваряме очите за ставащото в Турция - 1

„Ако Европа държи на принципите си, трябва временно да замрази преговорите за членство на Турция в ЕС и да оцени внимателно как се използва предприсъединителната помощ за Турция, която е около 4.5 млрд. евро за 2014-2020 г..

С гласуваната днес резолюция ЕП дава ясен политически сигнал, че не правим компромис с нашата същност, с нашите ценности и принципи, че не може да търгуваме свободата на словото, върховенството на закона и правата на гражданите, че не си затваряме очите за ставащото в страната след проваления опит за преврат – масовата чистка сред администрацията, учителите, натискът над медиите, съдебната власт и опозицията, нарушаването на основните права и свободи на гражданите, заплахата от връщането на смъртното наказание и т.н.

В същото време резолюцията на ЕП е доказателство, че както ние, социалистите, така и ЕС, заставаме твърдо зад турския народ и правото му на свободно, демократично развитие.“

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по повод инициираната от европейските социалисти резолюция, с която ЕП предлага на ЕК и на Съвета да замрази преговорите с Турция. Днес в Страсбург шест политически групи с 479 гласа „за“ приеха документа.

„Вярвам, че Турция принадлежи към голямото семейство на демократичните европейски страни, но всяко действие на президента Ердоган я отдалечава от него. Готови сме да преразгледаме нашата позиция веднага щом се убедим, че въведените с извънредното положение репресивни, непропорционални на заплахата за сигурността мерки, са отменени. Недопустимо е хиляди хора, включително легитимно избраните лидери и депутати на опозицията, да бъдат хвърляни в затвора без каквито и да било състоятелни обвинения и право на справедлив процес. Такова поведение няма място в страната-кандидат за членство в ЕС.

Всички тези действия, атаките към Европа като цяло, ревизионизмът, връщането на смъртното наказание и т.н. трябва да се разглеждат в контекста на стремежа на Ердоган да си осигури подкрепата на крайните националисти за силна президентска република. При срещите ми в Турция през последните месеци всички про-европейски сили апелираха: не ни оставяйте на произволa!“, заяви Станишев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корнело

    5 0 Отговор
    Не се обаждай Серго, радвай се на ге.овете в Брюксел където нямаш проблеми с това и си седи там че тука достатъчно каши забърка и много време и пари загуби в една разпадаща се държава
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ХАСАН

    1 4 Отговор
    Тоя го сърби..ходи много в Турция !!
  • 4 Seedorf

    1 0 Отговор
    4,5 evro tursite sa izhar4ili 28 milyarda evro samo za bejancite te ne sa tupi tursiq nikoga nqma da vlqza eu te durjat politika samo