536 0

Хакери отмъкнаха лични данни на 134 хил. американски военни

Центърът за изследване на кражбата на лични данни е отчел 901 атаки само за 2016 г.

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Правителството на САЩ за пореден път е станало жертва на кибератаки, съобщава изданието VOA.

В петък, представители от американския флот заявиха, че при хакери са проникнали в базата им данни и са откраднали номера на социални осигуровки и други чувствителни данни на повече от 134 000 настоящи и бивши американски моряци.

Изтичането на данни е станало през лаптопа на служител от компанията Hewlett Packard Enterprise, с която ВМС на САЩ имат сключен договор.

От HP са информирали военноморските сили за нарушението на 27 октомври.

В изявление, публикувано в сряда, представители от Военноморските сили заявиха, че информацията е била преглеждана от "неизвестни лица" и по случая се води разследване, за да се идентифицират хакерите и да помогне на тези, чиято информация е била изложена на риск.

Това е последната от поредицата атаки, свързани с кражба на данни в САЩ през тази година. В тазгодишния си доклад, публикуван на 22 ноември, Центърът за изследване на кражбата на лични данни (Identity Theft Resource Center — ITRC), съобщава за 901 нарушения, при които са били откраднати данните на повече от 34 милиона американци.

Центърът е отчел нарушения в правителствени системи, във финансовия сектор, в образователни и здравни институции, както и в бизнес средите.

Най-голям брой нарушения има в бизнес сектора — 397, при които на риск са били изложени данните на повече от 5,5 милиона души. 61 кибератаки са били регистрирани в системите на правителството и военния сектор, като при тях са били компрометирани данните на повече от 12,9 милиона души.

САЩ


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай