25 Ноември, 2016 18:14 1 473 1

Осуетеният атентат във Франция бил дирижиран от ДАЕШ отвън

  • терористи-
  • франция-
  • париж-
  • атентат-
  • даеш-
  • ислямска държава-
  • франсоа молен

Ислямска държава изпращала криптирани инструкции от чужбина

Осуетеният атентат във Франция бил дирижиран от ДАЕШ отвън - 1
Снимка АП/БТА

Петимата мъже, арестувани от френските власти в края на миналата седмица, по подозрение в подготовката на терористична атака в района на Париж, са получавали инструкции от Ислямска държава. Това заяви днес главният прокурор на френската столица Франсоа Молен.

Миналият уикенд полицията арестува 7 мъже и иззе огнестрелни оръжия в две отделни акции, проведени в градовете Страсбург и Марсилия.

Двама от заподозрените по-късно бяха освободени, но останалите петима — четирима французи и един мароканец — се изправиха пред съда днес.

Разследването е установило, че мъжете са получавали инструкции чрез криптирани съобщения, изпращани от регион в Ирак или Сирия, който е под контрола на екстремистката групировка.

Сред съобщенията, които френските служби са разшифровали, е имало инструкции за закупуването на оръжия.

По думите на Молен, заподозрените са планирали да извършат атаката на 1 декември на територията на Париж или околностите му.

Това е станало ясно от иззетите, при обиска в Страсбург, вещи на заподозрените, включително писмени документи, в които мъжете "ясно заявяват своята преданост към Ислямска държава и прославят смъртта и мъченичество".

Разследващите е установило, че клетката от Страсбург е проучвала редица места, на които би могла да удари. Сред тях са били център на службите за контраразузнаване в предградие на Париж, централа на полицията за криминално разследване, съдилище, коледния пазар на Шанз-Елизе, парка "Дисниленд" и метростанция в Париж.

Молен заяви още, че чуждестранният координатор на 5-имата задържани е бил в контакт и с други двама души, които бяха арестувани на 14 юни, по време на тазгодишното Европейско първенство по футбол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАСАН

    0 0 Отговор
    Няма да ходя във Франция повече!! Външното министерство да призове гражданите да не ходят!
Новини по държави: