1 039 1

Осуетеният атентат във Франция бил дирижиран от ДАЕШ отвън

Ислямска държава изпращала криптирани инструкции от чужбина

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Петимата мъже, арестувани от френските власти в края на миналата седмица, по подозрение в подготовката на терористична атака в района на Париж, са получавали инструкции от Ислямска държава. Това заяви днес главният прокурор на френската столица Франсоа Молен.

Миналият уикенд полицията арестува 7 мъже и иззе огнестрелни оръжия в две отделни акции, проведени в градовете Страсбург и Марсилия.

Двама от заподозрените по-късно бяха освободени, но останалите петима — четирима французи и един мароканец — се изправиха пред съда днес.

Разследването е установило, че мъжете са получавали инструкции чрез криптирани съобщения, изпращани от регион в Ирак или Сирия, който е под контрола на екстремистката групировка.

Сред съобщенията, които френските служби са разшифровали, е имало инструкции за закупуването на оръжия.

По думите на Молен, заподозрените са планирали да извършат атаката на 1 декември на територията на Париж или околностите му.

Това е станало ясно от иззетите, при обиска в Страсбург, вещи на заподозрените, включително писмени документи, в които мъжете "ясно заявяват своята преданост към Ислямска държава и прославят смъртта и мъченичество".

Разследващите е установило, че клетката от Страсбург е проучвала редица места, на които би могла да удари. Сред тях са били център на службите за контраразузнаване в предградие на Париж, централа на полицията за криминално разследване, съдилище, коледния пазар на Шанз-Елизе, парка "Дисниленд" и метростанция в Париж.

Молен заяви още, че чуждестранният координатор на 5-имата задържани е бил в контакт и с други двама души, които бяха арестувани на 14 юни, по време на тазгодишното Европейско първенство по футбол.

Франция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ХАСАН
    Отговор
    1 10:00  26.11.16
    Няма да ходя във Франция повече!! Външното министерство да призове гражданите да не ходят!

Напиши коментар:


Публикувай