26 Ноември, 2016 07:46 6 871 48

Почина Фидел Кастро

  • фидел кастро-
  • лидер-
  • куба

Той е водачът на революцията в Куба

Бившият лидер на Куба и водач на революцията в страната Фидел Кастро почина на 90-годишна възраст, съобщи Би Би Си.

Новината беше потвърдена от брата на Фидел и настоящ лидер на Куба Раул Кастро. Кастро предаде властта на брат си през 2008 г. и се оттегли от публичния живот заради здравословни проблеми.

Той оглавява властта в страната от 1961 до 2008 г. и един от малкото комунистически диктатори, които успяват да запазят влиянието си и след падането на Желязната завеса.

Неговите привърженици го определят като герой, а противниците му като безжалостен диктатор.

Все пак и до днес той е една от най-влиятелните личности в модерната история.

Кастро беше министър-председател на Куба от февруари 1959 г. до декември 1976 г., а след това председател на Държавния съвет на Куба.
През 1965 г. става Първи секретар на Кубинската комунистическата партия и трансформира страната в еднопартийна система и социалистическа република.

През 1976 г. става председател на Държавния съвет на Куба. Той също заема поста върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Куба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 справедлив

    10 1 Отговор
    Лека му пръст!!!
  • 2 Д'Мин

    12 0 Отговор
    Ей, това е. Шестнайсет опита за покушения и да умреш на 90г.!
  • 3 Duke Nukem

    6 2 Отговор
    Опитите за покушение са над 600

    Коментиран от #33, #43

  • 4 Васичка Атанасова

    13 3 Отговор
    ГОЛЯМ ПОЛИТИК !

    Коментиран от #5, #7

  • 5 ККК

    3 15 Отговор

    До коментар #4 от "Васичка Атанасова":

    Екзекутирал и погубил стотици хиляди кубинци, включително свои приближени.
  • 6 antimediator

    7 13 Отговор
    Още едно руско говедо се спомина!
    Разходите по него сигурно се равняват като за един окръжен град!
    Другите да гладуват и кучетата ги яли , но нашия човек ще го споменем ,че се е гътнал!
    Най -голямата кубинска диаспора живее в щатите и съм сигурен ,че ще почерпи всички , че този идиот се е гътнал!
    Куба в момента можеше да бъде в десетката !

    Коментиран от #29

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бате подобре недей

    5 5 Отговор
    Американските тролчета сигурно всичките са се натряскали от кеф и злорадстват и бълнуват как Куба ще стане 51-ия щат.
  • 9 АЗ САМ

    7 10 Отговор
    Този замалко да запали 3-та св.воина! Върна Куба 100 г.назад. Дори дъщеря му избяга в САЩ...
  • 10 666

    10 6 Отговор
    Човекът спасил Куба от мафията на САЩ. Дори с наложеното им ембарго, живеят в пъти по-добре от нас. Перфектно здравеопазване и образования, ниска престъпност, почти никаква корупция и тн и тн и тн.... Лека му пръст на човека. Ще го помнят поколения напред.

    Коментиран от #44

  • 11 стоян георгиев

    4 8 Отговор
    за мъртвите или добро или нищо,та ще трябва да премълча за този!
  • 12 Конфуций

    2 3 Отговор
    За мъртвите или добро, или нищо.
  • 13 АЗ САМ

    3 9 Отговор
    Бог да го прости....но едва ли! С Че Гевара изнасяха революция в Ангола и Лат.Америка - световни терористи !
  • 14 Plovdiv

    1 3 Отговор
    За мъртвите - знаем всички...
  • 15 onq s konq

    3 5 Отговор
    Ако не беше Русия,нямаше да има Кастро.И тъй като всяко нещо си има цена,тая може-би НАЙ-СТРАТЕГИЧЕСКА РУСКА БАЗА ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА СТРУВАШЕ 7 МИЛИОНА ДОЛАРА ДНЕВНО НА ЦЕЛИЯ СОЦ. ЛАГЕР.Отделно страните се задължаваха да купуват "разни работи" от това "място",като конкретно България се наложи да намали площите за производството на отлично виреещото у нас цвекло и да купува захарна тръстика с далеч по-ниски суровинни качества.

    Коментиран от #19

  • 16 помним

    6 2 Отговор
    ПОЧИВАЙ В МИР КОМЕНДАТЕ.
    .
    НО ПАСАРАН
    .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 чубака

    2 3 Отговор
    Добре дошъл при Че, братко....
  • 19 Трол

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Ха, кобилкин стига щуротии!" Базата" им в Куба беше радиолокационна станция в Лурдес действала до 2002г. И какви 7млн.$ дневно те гонят теб? И след 80-те години на миналия век какъв соц. блок сънуваш? Да не си прочел някакви данни за Гуантанамо? Я си хващай буквара и се научи първа да сричаш, после ръси мозък! Фидел е противоречива личност, но ще остане в историята за разлика от нас с теб!

    Коментиран от #21, #22

  • 20 mediator37

    6 0 Отговор
    Братският кубински народ съм го запомнил с това, че от 11 категории в бокса на олимпиада вземаше 8 златни медала и един-два с друг цвят.

    200 години тия негри по 15 часа на ден са секли с мачетето тръстиковите плантации. Генетични предпоставки.
  • 21 onq s konq

    1 7 Отговор

    До коментар #19 от "Трол":

    Аве трол,аз ти говоря за времето на СССР когато Кастро беше ЖИЗНЕН и Куба беше ЧЕРВЕНА ВОЕННА БАЗА ,КОГАТО ОКОЛО НЕЯ БЪКАШЕ ОТ ЯДРЕНИ ПОДВОДНИЦИ С ПЕТОЛЪЧКИ,ти ми приказваш за немощен старец в сегашно време!45 г НИКОГА НЯМА ДА БЪДАТ ЗАБРАВЕНИ,пък ти пак си въобразявай че ТВОЯТА ИСТОРИЯ ИМА НЕЩО ОБЩО С МОЯТА.
  • 22 КПСС

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "Трол":

    Абе момченце болно.Аз съм роден 1967 година и всичко което казва Коня е вярно.Видял съм го и съм го преживял.Хайде ти хващай буквара и чети.

    Коментиран от #23, #34

  • 23 Петър Кимонов

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "КПСС":

    И ти, и Тъгъдък си стоите анонимни... И тъй ще си умрете като катъри без история, защото шубето да кажеш кой си е голям страх, нали, КПСС (КПРФ)...
  • 24 Мършата

    2 6 Отговор
    За ИСТИНСКИ и ВЪЗВИШЕН ДЕМОКРАТ като мен, злорадството е чуждо. Призовавам ДЕМОКРАТИТЕ да последват моя пример и да не падат ниско, влизайки в безсмислени диспути. Диалога между комунисти и ДЕМОКРАТИ е недопостим. Те могат да слушат нас, но ние тях - не! Дай Бог в последните си мигове, да е осъзнал грешките си.
  • 25 Острова не бодливата тел

    2 7 Отговор
    По пътищата в Куба още се срещат стари съветски камиони, а леките коли са рядкост защото са страшно скъпи. Все още се продават стари американски автомобили от 50-60-те или лади и москвичи от 70-80-те години, които струват по 5-6 хиляди долара и нагоре. За кубинците това са луди пари, понеже средната заплата там е 300-400 песо коеито се равняват на 12-16 долара. Години наред Кастро държа страната си зад желязната завеса и оградена с бодлива тел така,че според мен острова на свободата си е чист парадокс, много кубински спортисти при първата възможност бягаха на "запад" и не се връщаха в страната си, а други рискувайки живота си се хвърляха в бъканото от акули море, само и само да исчезнат от острова. Това ли е Свободата ?
  • 26 Киро

    3 8 Отговор
    Гнусния дядка, прецакал няколко поколения от сънародниците си, пое пътя към ада!

    Бяха го докарали почти до нивото на Северна Корея!

    Неслучайно има масови празненства при младите, за дъртия пръч реват само няколко пенсионера и празноглавеца!
  • 27 ГЕРОЙ ПОБЕДИЛ ИМПЕРИАЛИЗМА

    11 2 Отговор
    Горди и с достойнство отстояха на САНКЦИИ ,БЛОКАДИ, ИЗОЛАЦИЯ. Куба е Трън в очите на Чичо защото не разпродал на сорпорациите, та нима Доминикана или Хаити, Хондурас, Гватемала, Вквадор и др. са. ЦЕТЕ ЗА МИРИСАНЕ? Ама бедността там се не вижда, защото са ПРЧЕТЕНИ ВЕСТНИЦИ които са осушкани за да благоденства Чичо.. Чичо с грабежите си по света доставя охолството си у дома и мизерия по света. Така е било и така е и днес. ФИДЕЛ е истински ГЕРОЙ като БОТЕВ и ЛЕВСКИ! СВЕТЛА ПАМЕТ и ДА ПОЧИВА В МИР! Днес кой от нашите държавници може да съхрани достойнството ни на българи? КОЙ?

    Коментиран от #32

  • 28 ск76

    11 1 Отговор
    Поклон пред Великия Фидел!!! Отиде си един истински мъж, изправен, непоколебим и непобеден!!! От такива мъже като Фидел, Де Гол, команданте Чавес има нужда и днешната Р.България!!! Карикатурни джуджета са днешните ни управници на фона на истинските мъже!!! Светла му памет!!!
  • 29 ТВА Е МЪЖ

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "antimediator":

    САМО ЗА ТУЙ ЧЕ НАРОДА МУ ИМА ВСЕ ОЩЕ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ВЪПРЕКИ ДОЛНИТЕ НОМЕРА НА КАПИТАЛИСТИТЕ ЗАСЛУЖАВА ПОКЛОН.ТОВА Е РЪКОВОДИТЕЛ И ВОЖД С НЕПОВТОРИМ ПОЧЕРК И КОРАВА ВОЛЯ ВСЕ НЕЩА ЛИПСВАЩИ НА НАШИЯ ПОЛИТ.ЕЛИТ.
  • 30 ГЕРОЙ НА КУБА

    9 1 Отговор
    За да се стигне до ИСТИНАТА трябва да видите съдбата на кубинската емиграция в Флорида и тогава да говорим. Всеки Еди симпатизант на Запада не не е разбрал едно, че за Чичи ние не сме хора а твари. Ние никога не ще бъдем равни, близки или сродни с Чичо, Нима историята не ви отвори ОЧИТЕ и УМА?
  • 31 VIVA CUBA, VIVA LIBERTA !

    7 2 Отговор
    Koфа хвалим Капитализма и хулим Социализма значи нищо не сме разбрали от същността на Капитализма! Капитала владее а народа беднее и линее. Излезте на гурбет за годинка две и всичко ще се разбере.
  • 32 Косьо Босьо

    2 5 Отговор

    До коментар #27 от "ГЕРОЙ ПОБЕДИЛ ИМПЕРИАЛИЗМА":

    Дори и в тези страни които си споменал живота е в пъти по добър и от този на кубинците. Но защо не дадещ пример и сравнение с такива страни ката Ю. Корея, Тайван, Сингапур, Индонезия, Маилазия ?? Даже в съседното Порто Рико, продължителноста на живота е такава като на кубинците, о.д. на душа от населението е 29 000 х.д. в Куба е 7000. Порто Рико - 2 автомобила на 3 човека, в куба 1 на 120. Средна заплата П.Р. 1000 д. - Куба 15 долара. 2 милиона кубински не от хубаво са избягали а щатите.

    Коментиран от #36

  • 33 куба либре

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Duke Nukem":

    Много скоро Куба ще стане най-голямата перла на Карибите.Съсем скоро ще изникнат нови хотели и казина ,а туризмът ще процъфтява.Вечното лято ще докара дъжд от долари ,а кубинките ще си върнат славата на елитни проститутки.
  • 34 Трол

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "КПСС":

    Батко си ми само ако си роден през януари на 1967г. А за болното...препоръчвам ти "Психоанализата" на Зигмунд Фройд. И на коня пак ще повторя-руската база в Куба беше радиолокационна станция, подводници и петолъчки-в електронните ви игри!
  • 35 бос Босьо ама много бос

    4 2 Отговор
    Куба е насила и с цел доведена до тук дередже от онези които хвалил. Бос си още наивен щом хулиш потърпевшия а не оногова който го е принудил да живе в лишения. Бос си ама ужасно си бос, КОСЬо щом не ти побира шишарката че щом реки от долари там потекат, че те в тенът там от където са дошли а не за народа. САЩ даром пари не дава! Споменавам Косьо тук зарад теб че да не си идеш от този свят като ЙОРДЕК!
  • 36 КО ПРАЙШ В ТОЯ ФОРУМ ТАЯ СТАТИЯ Е МЪЖКА

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Косьо Босьо":

    АБЕ САМО ЗА ДОЛАРИ ПАК ША МИ ДРЪНКАШ
  • 37 Диди

    3 4 Отговор
    Даваха по телевизията,как кубинци живеещи в Америка се веселят ,,празнуват,,смърта на Кастро.
  • 38 Ганчо

    2 1 Отговор
    Нищо против дяд Фидел, лека му пръст, но не ми харесват тези дет махат тъй с показалеца.
  • 39 Косьо Босьо

    3 6 Отговор
    Всички които изразяват съболезнования във връзка със смърта на "команданте" трябва да помнят, че той пропиля живота на няколко поколения кубинци. Не случайно огромната кубинска диаспора в САЩ посрещна новината за смърта му с песни, танци и салюти ! Повярвайте ми, тези хора го познават много по добре от вас.
    П.с. - и червените тролчита кът не ги разбират тез работи да не джавкат много.

    Коментиран от #40

  • 40 БОС ИНТЕЛЕКТУАЛНО

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Косьо Босьо":

    ТУКА ДЕМОКРАЦИЯТА ИЗРИНА ТРУДА И ЗДРАВЕТО НА ПОКОЛЕНИЕ БЪЛГАРИ НАЗАД И ЗАРОБИ В ЗАЕМИ НЯКОЛКО ПОКОЛЕНИЯ НАПРЕД АМА НА БОСИ БУНАЦИ АНТИПАТРИОТИ КАТ ТЕБЕ ТУЙ ИМ ХАРЕСВА НАЛИИИИИ....

    Коментиран от #41

  • 41 ДО БОС ТОТАЛНО

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "БОС ИНТЕЛЕКТУАЛНО":

    Става въпрос за Кастро, Куба и кубинците, ако имаш някакво мнение по въпроса и не си съгласен с това което съм написал, заповядай, но конкретно ! За "тука" и за демокрацията аз не съм писал нищо, това е отделна тема.

    Коментиран от #42

  • 42 ПО И НАЙ БОС ОТ ВСИЧКИ НЕГРАМОТНИЦИ

    0 2 Отговор

    До коментар #41 от "ДО БОС ТОТАЛНО":

    МИСЛИ ГЛОБАЛНО А НЕ ИЗБИРАТЕЛНО И ПЛЮВАЛНО.

    Коментиран от #48

  • 43 Така е

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Duke Nukem":

    Опитите за убийство не са 600,а 6 000.Баба Ванго го каза...
  • 44 Питам

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "666":

    Тава за перфектно здравеопазване къде си го чул? Без добра апаратура , модерни лекарства и много пари ,не може да се прави перфектно здравеопазване.
  • 45 Кака Гинка

    1 0 Отговор
    Лека му пръст,за едни е идол,за други - дявол.Но каквито и да са мненията никой не може да отрече,че наистина беше ярка личност.Какви са плюсовете и минусите на управлението му историята тепърва ще оценява.И ако кубинците сега ги връхлети нашенската криворазбрана демокрация (то има ли нещо да ни е било правилно някога),жална им майка.Ама май са по-читави от нас...
  • 46 фердо

    1 1 Отговор
    браво, ай наздраве по тоя случай,комунягите останаха с един по-малко! днес кастро,утре путя

    Коментиран от #47

  • 47 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "фердо":

    Който копае гроб другиму ...
  • 48 ДО БОС ТОТАЛНО

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "ПО И НАЙ БОС ОТ ВСИЧКИ НЕГРАМОТНИЦИ":

    Ей лозунгист, я не ми се прави на глобалист !