15 058 3

Мега цунами заплашва да залее Великобритания

Учен със сериозни притеснения

Росен Стойчев

Ученът д-р Самън Дей предупреди, че свлачище, причинено от все по-нестабилен вулкан на Канарските острови, може да образува огромна вълна, която с ускоряване от стотици километри да достигне до другата страна на Атлантическия океан, съобщи Express.

Дей е изследовател на природните бедствия в лондонския „University College“. Той предупреждава, че вероятността от образуването на гигантско цунами става все по-голяма и призовава британският премиер Тереза Мей да вземе мерки, преди да е станало късно.

Според него вулканът „Кумбре Виеха“ става все по-нестабилен и при изригване е способен да изпрати в океана парче земя с размерите на остров Ман. Сблъсъкът ще предизвика гигантско цунами, което ще засегне Англия и Ирландия.

„Трудно е да се определи колко голяма трябва да е вълната, за да стигне до Великобритания. Зависи от това, колкото енергия е генерирала вълната“, заяви Дей.

Според него югозападната част на Англия и брегът на Ирландия са особено уязвими. Припомня се земетресението в Лисабон от 1755 г., което образува вълна на височина от около три метра, която залива Великобритания.

Ако това се случи днес по бреговете на Портсмут и Саутхемптън, те ще бъдат залято на няколко километра във вътрешността си. Съответно по бреговете ще има и доста туристи.

Великобритания

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 01:20  27.11.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Д'Мин
  Отговор
  2 08:02  27.11.16
  Ако тази вълна достигне другата страна на Атлантика, британците може да са спокойни. Ще залее Бразилия, даже не нея а Централна Америка. Май така се падат насрещтните страни на океана.
 • стилиян
  Отговор
  3 11:33  17.07.18
  ла палма

Напиши коментар:


Публикувай