26 Ноември, 2016 18:02 16 443 3

Мега цунами заплашва да залее Великобритания

  • цунами-
  • залее-
  • великобритания

Учен със сериозни притеснения

Ученът д-р Самън Дей предупреди, че свлачище, причинено от все по-нестабилен вулкан на Канарските острови, може да образува огромна вълна, която с ускоряване от стотици километри да достигне до другата страна на Атлантическия океан, съобщи Express.

Дей е изследовател на природните бедствия в лондонския „University College“. Той предупреждава, че вероятността от образуването на гигантско цунами става все по-голяма и призовава британският премиер Тереза Мей да вземе мерки, преди да е станало късно.

Според него вулканът „Кумбре Виеха“ става все по-нестабилен и при изригване е способен да изпрати в океана парче земя с размерите на остров Ман. Сблъсъкът ще предизвика гигантско цунами, което ще засегне Англия и Ирландия.

„Трудно е да се определи колко голяма трябва да е вълната, за да стигне до Великобритания. Зависи от това, колкото енергия е генерирала вълната“, заяви Дей.

Според него югозападната част на Англия и брегът на Ирландия са особено уязвими. Припомня се земетресението в Лисабон от 1755 г., което образува вълна на височина от около три метра, която залива Великобритания.

Ако това се случи днес по бреговете на Портсмут и Саутхемптън, те ще бъдат залято на няколко километра във вътрешността си. Съответно по бреговете ще има и доста туристи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Д'Мин

    3 1 Отговор
    Ако тази вълна достигне другата страна на Атлантика, британците може да са спокойни. Ще залее Бразилия, даже не нея а Централна Америка. Май така се падат насрещтните страни на океана.
  • 3 стилиян

    0 0 Отговор
    ла палма
Новини по държави: