27 Ноември, 2016 06:00 5 414 5

Невероятната история на един канадски джихадист

  • мубин шаик-
  • джихадист-
  • невероятната

От джихадист до сътрудник на тайните служби

Историята на 41-годишния Мубин Шаик е повече от противоречива. В нея се говори за един радикализиран младеж, който първо става джихадист, а след това работи за тайните служби. Но нека я разкажем отначало.

Мубин Шаик израства като всяко нормално дете в Канада. Поне така изглежда на пръв поглед. Той посещава едно мултикултурно училище в Торонто. От друга страна получава строго възпитание в едно религиозно училище за изучаване на Корана. След това служи в армията. Обича шумните купони. След това обаче в него се събужда "прероденият" мюсюлманин и религиозното посвещение се превръща в радикално поведение.

Още като дете, Мубин Шаик вижда огромната разлика между мултикултурното училище и ислямското възпитание. В училището по Корана наказват провинилите се ученици с бой с пръчки и шамари. И Мубин Шаик е щастлив, че на 12 години може да напусне това училище. След което започва да се интересува от армията.

Важна роля в живота му изиграва един епизод от тийнейджърските му години на бунтар. В отсъствието на родителите му, той организира шумно парти вкъщи, когато ненадейно се появява чичо му. Разбира се - той е възмутен от видяното - бели младежи, които пият бира и пушат джойнт. Чичото обвинява Мубин, че е омърсил дома и е потъпкал честта на семейството.

"Открих религията"

Как обаче да поправи стореното? "Тогава открих религията", казва той за ДВ. От други провинили се младежи научил, че те предприели четиримесечно религиозно пътуване в Пакистан, за да възстановят реномето си. И Мубин също се отправя на път. Един ден той среща забулени, брадати мъже. Вижда и техните оръжия. Годината е 1995-та. Мъжете са талибани. Мубин се впечатлява от комбинацията между религия и оръжие - нали самият той има и религиозно и военно обучение. "Бях тотално впечатлен", признава той.

Връщайки се в Торонто, Шаик се възхищава на победите на талибаните в Афганистан, сприятелява се с други мюсюлмани, които говорят за "наказание на неверниците". Пуска си брада и се облича като талибан. "Хората започнаха да ме гледат с недоверие и страх. И това ми харесваше", казва той.

11 септември 2001 - обратът

Тогава идва 11 септември 2001 година. Първоначално Шаик празнува атентатите в САЩ като победа. Но бързо започва да преосмисля станалото. Негов приятел го попитал как може да оправдае убийството на хора, които не са бойци. "Аз замълчах. И за секунди ми стана ясно, че всичко това не беше правилно", казва той. Вярата му в джихадизма също се изпарява. Влюбва се и се жени.

11 септември променя и теологическите му нагласи. Мубин иска да пътува в Близкия изток и получава тази възможност. Заедно със семейството си той заминава за Сирия и година и половина се обучава при един религиозен учен. "Той премина с мене Корана строфа по строфа. Също и тези пасажи, които ние цитирахме като джихадисти, и развенча изцяло ислямистките тези", казва Мубин Шаик.

След две години Шаик се завръща в Канада, където го очаква нов шок. От новините научава, че негов стар съученик от религиозното училище е арестуван и е заподозрян в тероризъм. Обръща се към канадската тайна служба CSIS, за да научи подробности. От CSIS проявяват интерес към биографията на Шаик и го вербуват за сътрудник.

Главен свидетел

Оттогава насам неговата работа е да събира и проверява информации. Никой от предишното му джихадистко обкръжение не знае, че той се е отрекъл от джихадизма. Заминава за Сирия по поръка на тайните служби. Всички негови бивши съмишленици вярват, че Мубин изпълнява някаква джихадистка мисия. цели седем месеца той е внедрен агент в една група, която планирала атентати на различни места в Торонто, както и нападение срещу канадския парламент. В края на операцията канадските следователи конфискуват три тона взривни вещества като доказателствен материал.

По време на процеса, Шаик изпада в трудно положение - много хора от мюсюлманската общност го обвиняват, че ги е подстрекавал да вършат престъпна дейност. Освен това твърдят, че е продажен и наркозависим. "Заминах за Мека и се молих на Бога. Мислех, че съм постъпил правилно, и изведнъж до главата ми дойде всичко това", казва той.

Въз основа на неговите показания са осъдени 11 членове от терористичната група. Мубин Шаик остава верен на работата си в тайните служби. Завършва специалност "Борба срещу тероризма" и в момента пише докторска дисертация в Ливърпул.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшш

    11 0 Отговор
    искате да ни кажете че всички мюсулмани са терористи ,това го знаят най добре французи,белгийци ,защото точно такива младежи граждани на Европа извършват терор .Само идиот може да повярва на тези представители на най "мирната религия" Трябва да затворят всички нерегламентирани домове за молитви,там седи змията който пуска отрова в главите на малки тъпи деца

    Коментиран от #2

  • 2 Лупи

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "шшш":

    Идеята е, че всекши имам тълкува всяка дума по своят интерес виждане. Като в Библията е - уж пише еднакво, но всеки вижда каквото иска в нея. Ние не сме християни, нищо че терористите ни наричат така. Християнин е само бай Добри и ония като него. Да е жив и здрав, но живеел в мизерия казват... Ние нито спазваме Библията - работим в Събота, политиците ни крадат и лъжат, ние повечето също не сме светци...изобщо не сме християни. Човека е прав - поздравление за този човек - разлбрал е колко демагогско нещо е джихадизма - средство на група тарикати да използуват хората за своя власт и лбогатство нико друго. Както конквистадорите и кръстоносците бяха средство на кралете да завоват територии богатства, а те машите им. затова не вярвай на религиозни учители, проверявай смисъла, справедливо ли е нещо! Аз самият съм чел Корана 2 пътии и библията толкова. Считам, че навред има и правилни и погрешни неща. Затова стоя непредубедено но харесвам почтенните справедливи кротки неагресивни хора. Те са правилните - не закачат невинни, не правят пакости. А войнственните често са злите. затова този човек правилно е постъпил - опълчил се е на злото. Джихада е зло. Бог ще му прости, както и аз го подкрепям морално! Защото е разбрал, че е само маша за нечии интереси....
  • 3 RISES

    1 3 Отговор
    мръсно предателско говедо,няма по гадно нещо от шпионите а този е от наи долните....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Carfen

    1 0 Отговор
    Не знам защо, но през цялото време си мислех за нашия "политически елит".
Новини по държави: