842 0

Хофер: Аз съм за промяна на ЕС, но не и за неговото разрушаване

Той иска референдум за излизане от ЕС само в случай, че в него бъде приета Турция

Хофер: Аз съм за промяна на ЕС, но не и за неговото разрушаване
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

Крайнодесният кандидат за президент на Австрия Норберт Хофер заяви в интервю за в. „Австрия“(Österreich), че ако спечели изборите на 4 декември, първата страна, която ще посети е Чехия. „Така съм обещал на президента Земан“, заявява Хофер. Освен това Хофер казва, че е разговарял с руския посланик в Австрия, който го попитал дали не иска да посети Москва в близко време. „Да, бих искал“, му отговорил Хофер. Той също така заявява, че е получил покана и от Китай.

Според Норберт Хофер ЕС се намира в трудно положение и затова излизането на страната му от него, ще го постави под заплаха. „Аз съм за това ЕС да се промени и да застане по-близко до гражданите, но не и за неговото разрушаване“, заявява Хофер. Според него Австрия ще постави на референдум излизането от ЕС само в случай, че в него бъде приета Турция или се направят нови споразумения, които да лишат парламента от власт. „Ако се стигне до нови договори, които ще имат за последствие модела на Съединените щати на Европа и Австрия би била само една провинция, то тогава казвам: Първо трябва да попитаме гражданите дали изобщо искат да бъдат член на такъв съюз и второ, дали искат да останата в такъв съюз“, заявява Хофер.

Ако Норберт Хофер спечели президентските избори в Австрия на 4 декември, той може да е първият президент на Австрия с крайно десни възгледи. Факти.бг припомня, че през май Норберт Хофер загуби с под един процент от бившия зелен политик Александър ван дер Белен, но съдът анулира резултата заради нередности около преброяването на гласовете по пощата.

Германия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай