Last news in Fakti

28 Ноември, 2016 06:02 6 188 22

Колониалното наследство на Германия

  • германия-
  • колония-
  • африка

На склад в берлинска фондация отлежават над хиляда човешки черепа от Руанда и Танзания

Рихард Кант е германски лекар и изследовател на Африка, живял в края на 19-ти и началото на 20-ти век. При едно от пътешествията си из днешна Руанда той се натъкнал на пигмей, вероятно представител на племето "туа". Това събудило колекционерската му страст: Кант поискал и получил разрешение от властите в тогавашната германска колония „Източна Африка” въпросният пигмей, който бил взет като военнопленник, да бъде убит.

"След това той одрал кожата и изпратил черепа му в Берлин", разказва тази страшна история журналистът от MDR Маркус Френцел. "Кант бил горд, че е открил представител на такава рядка народностна група". Правените тогава медицински изследвания на черепи имали основна цел да докажат, че европейската раса превъзхожда африканските раси.

Скандални открития

И много други черепи от германските колонии в Африка също са пропътували разстоянието до Берлин. Но не винаги за това е трябвало да бъдат убивани хора – в повечето случаи са били крадени от гробовете на мъртъвци. "Във Фрайбургския университет и в берлинската болница "Шарите" се натъкнахме на няколко десетки черепа от Намибия. Това предизвика скандал през 2008 година. Тогава беше назначена специална комисия от учени, които да установят произхода на експонатите. Накрая те бяха върнати обратно в Намибия", спомня си журналистът Френцел. Но това е само малка част от всички тленни останки, докарани от някогашните германски колониални области в Африка и притежавани от различни германски изследователски институти и организации.

Маркус Френцел и екип на телевизионното предаване на ARD "ФАКТ" се направили нова находка: Фондацията за културното наследство на Прусия /SPK/ притежава 1003 черепа от района на днешна Руанда, както и 60 други от Танзания. Президентът на фондацията Херман Парцингер е уверил, че след установяването на точния им произход - ще бъдат върнати обратно. Същото е поискал и посланикът на Руанда в Берлин.

Престъплението не бива да се забравя

Мирай Мванда Кибинда е потресена от снимките на човешки останки, които се намират все още в Германия: "Цялата треперя при вида на тези черепи. Чувствам се наранена, когато си помисля какво са сторили на нашите предци", пише една читателка на Дойче Веле от Руанда. Според други мнения, черепите днес вече нямат никаква стойност и трябва да бъдат погребани подобаващо в самата Германия. Но това не означава, че трябва да бъде забравени престъпленията спрямо различни африкански народи, казват някои от участниците в тази дискусия.

Връщането на тленните останки в Руанда и Танзания обаче може да отнеме много време, тъй като преди това експонатите трябва да бъдат изследвани за произход.

Връщането на тленните останки в Руанда и Танзания обаче може да отнеме много време, тъй като преди това експонатите трябва да бъдат изследвани за произход.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кант

    16 2 Отговор
    Германци и турци. Уж различни, а толкова близки!
  • 2 релито е такова

    20 6 Отговор
    То затова Запада така се развиваше бързо и постигна такива икономически успехи-защото експлатираше колониите си чудовищно.Всички от "цивилизованият свят" както сега ги наричат, са просто робовладелци и кръвопийци-факт.Оттам идват и богатствата им-а не че са много умни или работливи....

    Коментиран от #9, #13

  • 3 VMORO

    3 1 Отговор
    Vsi4ki srednovekovni imperii mogat se "poxvalyat" s podobni grexove. Bez nito edno izklyu4enie. Sega6nite korporatzii i golemi kompanii sa priemnitzi na starite imperii-i kato tzeli, i kato metodi na deistvie.
    Spored men se vmenyavat vini na germanskiya narod. Syaka6 sa vinovni za postapkite na predtzite si. Mozhe bi s tzel da otvoryat sartzata si s xristiyansko milosardie za onepravdanite "bezhantzi". Sire4 da xranyat zmii4eto v pazvata si dokato to porastne. Kogato oba4r zmii4eto ukrepne nadali 6te otvarne na milosardieto s milosardie.
  • 4 VMORO

    2 1 Отговор
    Vsi4ki srednovekovni imperii mogat se "poxvalyat" s podobni grexove. Bez nito edno izklyu4enie. Sega6nite korporatzii i golemi kompanii sa priemnitzi na starite imperii-i kato tzeli, i kato metodi na deistvie.
    Spored men se vmenyavat vini na germanskiya narod. Syaka6 sa vinovni za postapkite na predtzite si. Mozhe bi s tzel da otvoryat sartzata si s xristiyansko milosardie za onepravdanite "bezhantzi". Sire4 da xranyat zmii4eto v pazvata si dokato to porastne. Kogato oba4r zmii4eto ukrepne nadali 6te otvarne na milosardieto s milosardie.
  • 5 mediator37

    24 0 Отговор
    ... "това не означава, че трябва да бъде забравени престъпленията спрямо различни африкански народи"

    А защо не пишете за културното ни наследство от турците - черепите в Батак. Престъпленията на турците спрямо европейските народи? Тях кога ще раздувате. Докога ежедневно ще четем лъжи и демонизация срещу германския народ, който никакви колонии не е експлоатирал и притежавал. Тази пошла измишльотина за одран пигмей ни я давате за закуска. По обяд ще ни притоплите как Хитлер е драл живи евреи и е правил абажури. Само с лъжи ще ни зомбирате.
    Турци, англичани, французи и американци, които са геноцидни нации и са обезлюдявали цели държави и континенти са много хубави, а германците са убили и одрали пигмей- са лоши, това ли са внушенията от тъпата ви препечатка?

    Коментиран от #7

  • 6 Kcaniba

    7 7 Отговор
    Само Русия е развивала новите земи!!!
    Нооо, ак вземем западната прапагенда, то излиза , че не те-"цивилизованият свят" , а руските орди от урал се занимавали с тези грабежи и геноцид!!!

    Коментиран от #10, #14

  • 7 Крилья Советов

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "mediator37":

    Черепите от Батак са наследство не от турците, а от потурнаците! Османската империя е построена върху религиозния принцип и чак тогава се тръгва към равенството "мюсюлманин е равно на турчин". Даже Мидхат паша, който също не е турчин, обяснява откъде са се взели турците на Балканите - това са наследниците на потурчените. Връзката с турците е съвсем косвена, а другото е желание да се подмажат, да докажат лоялността си...

    Тук пишат за Германия. Чудесно! Германия е причинила много пакости. Но защо не напишат за другите колониални страни по това време? Да не мислите, че англичаните са изоставали по това време в жестокостите? Избиват хиляди в концентрационни лагери. Ами белгийците в Африка? Ами французите и португалците? Ами испанците? Италия? Колко хора са изтрепали, но периодично откриват нещо ново, заради което германците трябва непрестанно да се срамуват и червят, а да не забравяме, че и плащат.
  • 8 Ан. Шмеркел

    8 0 Отговор
    Скъпи африканци! Моля заповядайте в Германия- вашите предци отдавна са тук.

    П.С. Не забравяйте в Средиземно море да си спукате гумената лодка веднага щом видите кораб- те са длъжни да ви спасят и да ви дадат храна и подслон.
  • 9 Крилья Советов

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "релито е такова":

    Точно там е работата! Затова са разработвани колониите и са търсени нови такива. Испанците в Новия свят по собствени разкази описват как пленяват местния император и карат индианците да напълнят цялата зала със злато, за да го откупят, а после, въпреки всичко, го и убиват. Сега икономиките в развитите държави съумяват да привличат много чужденци с по-високите заплати и добрия жизнен стандарт. Само че половината заплата отива за наеми. Кой има полза от това? Същите държави - работодатели, които търсят работници, магазинна мрежа, защото цялото потребление се пренасочва към местния пазар, наемодатели, защото се отдават помещенията под наем, а това предизвиква растеж на цените... И при все това, непрекъснато се крещи срещу имигрантите от ЕС - хлебарки били, друго били...
  • 10 стоян георгиев

    3 9 Отговор

    До коментар #6 от "Kcaniba":

    не ти ли омръзна да пишеш глупости?русия по нищо не се различава в колонизаторската си политика от останалите страни в онзи период.избива маса татари,ненци,якути ингушети и т.н и т.н. други измират от доведената цивилизация ,а трети бягат на север за да се спасят и също се редуцират като население в тежките условия.руснаците избиват и маса индианци когато владеят аляска подобно на другите заселници.

    Коментиран от #12

  • 11 Kcaniba

    5 3 Отговор
    Стоянки, твоите умности, освен болна русофобия , не струват пукнатия цент от Козяк!!!!
  • 12 абе овча главо

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Да ти извадя ли списъка от 90 държави които са били нападнати от САЩ за последните 100 години ...доста е дълаг.Някои от тях са нападнати по няколко пъти.Така че не се връщай векове назад-всяка държава е унищожавала някой за да придобие земя.Тук другото е важно-че държави които се правят на демократични и влизат в списъка на "цивилизованият свят" са чисти колонизатори--дори и днес....Франция-която се има за демократична държава-още смуче 6 държави в Африка...САЩ които учат цял свят как да живеят,и досега са колонизатори-от 2004 г. Доменикана е окупирана от тях-без референдум---със кървав преврат..Хаити също е колония на САЩ и т.н...За Великобритания има ли нужда да ти казвам???---И това е в ДНЕШНО ВРЕМЕ !??!!!?!?!--стана ли ти ясно господин ТО???

    Коментиран от #15

  • 13 НИЙ СЯ СМЕ СИ КОЛОНИЯ

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "релито е такова":

    АМИ ТО СЯ ПАК Е ТАКА СИЧКИ ПЕЧЕЛИВШИ ОТРАСЛИ ОТ ПРОИЗВОДСТВОТО И ТЪРГОВИЯТА ВКЛЮЧИТЕЛНО И НА ДРЕБНО ЧРЕЗ ГЕРМАНСКИТЕ ВЕРИГИ СА ПРИЛАПАНИ И ПЕЧАЛБАТА ОТИВА НА ВЪН .ЗА НАС ОСТАВА ПРАВОТО НА КОНСУМАТОРА - ДА ПЛАЩА ЗДРАВО.
  • 14 Герберасите на власта

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Kcaniba":

    Наскоро изкараха че руснаците избивали индианците ,още малко и внуците ни ще учат че тези черепи са забравени от Руснаците в бившата ГДР.Е няма лошо нали е демокрация всеки може да лъже за каквото си иска лошото е че ние вярваме на всичко и се перим по форумите като забравяме собствената си култура и току виж нашите продажни политици ни накарат да учим и за Турското присъствие.

    Коментиран от #16

  • 15 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #12 от "абе овча главо":

    тва със списъка кво общо има с лъжата ти?русия преди нея ссср също нападнаха маса страни,окупираха ги и изтреопаха огромно количество от населението и днес руснаците контролират огромни територии дето в тях няма пукнат руснак,черпят им ресурсите и ги прецакват.я провери в якутия колко руснака има или в какваз.140 милиона човека контролират 17 млн кв.км.тва е колкото европа и австралия горе долу.и не сравняваи франция със ссср .франция и америка носят просперитет русия само гов.а.и пак ти казвам не лъжи няма смисъл всяка твоя лъжа ще бъде разобличавана независимо от името с което я пишеш.

    Коментиран от #18, #20

  • 16 стоян георгиев

    2 6 Отговор

    До коментар #14 от "Герберасите на власта":

    наскоро си го разбрал ти ,както и много други работи дето наскоро вече няма как да се прикриват от любимите ти руснаци.разбра се наскоро за това че сталин и хитлер са били партньори разделили европа и почнали втората световна,наскоро се разбра че в ссср са изби 1/3 от българите населяващи ссср чрез откровен геноцид,наскоро се разбра че дори калашника не е руски автомат ,а немски.та сега хептен наскоро разбра ,че руснаците са трепали индианци и местното население на териториите дето са овладяли .вече инфото в българия не се определя само от програма время ,макар да виждам, че имате такива мераци!
  • 17 елин

    3 1 Отговор
    Англичаните в днешна Кения кагато са воювали срещу племето зула ( второто племе тогава по големина след масаите) понесли големи загуби в жива сила и тогава до Найроби били принудени да построят ж.л.линия.Почти цялото племе било варварски избито а пленения вожд отсекли му главата и английския генарал наливал виното си в черепа на вожда така пиел.(моля преди да коментирате направете проучване)

    Коментиран от #19

  • 18 Крилья Советов

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Преди да пишеш по-нататък, информирай се например за Кавказ. 1991 там има към 700 хил. етнически руснаци и около 1,400 хил. чеченци и други националности. Чечено-ингушската автономна република и преди е припламвала - главно по времето на СССР, но за тези неща се мълчеше. Обаче има спомени на хора, като този бивш военен, написал "Я был на етой войне", който разказва как "за една нощ" цялото оръжие на руското цивилно население се изземва от чеченските милиционери и как мирните чеченци избиват руснаците направо на улицата, без всякакво възмездие. Не, че няма руснаци, но авторът се пита - 300 - 400 хил. етнически руснаци напускат Чечня като бежанци. Къде са останалите?! В републиката ги няма!

    Картинката е нормална за една държава, току-що преживяла разпад. Големите държавни образувания в състава ѝ обявяват независимост - Беларус, Украйна, Казахстан... Разпада се цялата промишленост, безработица, финансова и икономическа криза. Хиляди руснаци напускат такива малки автономни републики като споменатата от теб Якутия, защото нямат с какво да преживяват там. И днес Сибир е слабо заселен с руснаци - просто не искат да живеят в тези тежки условия и с ниски заплати.

    Коментиран от #21

  • 19 Ал Купоне

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "елин":

    Не в Кения, а в Южна Африка са воювали англо-бурите със зулусите.
  • 20 Крилья Советов

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Обаче в Щатите и Канада също има огромни територии с ниска гъстота на населението. За Якутия знаем, защото там са измервани брутално ниски температури, но на какво се дължи ниската гъстота на населението в райони в САЩ? Ами, Канада? Защо ли в южните райони на Чили и Аржентина гъстотата на населението намалява, дали не е защото е студено?

    Гледал съм по телевизията филми за местата в САЩ, където се добива шистов газ чрез фракинг и фермерите наоколо. Ако смяташ, че там цари демокрация, дълбоко се лъжеш! Фермер демонстрира в документален филм как водата може да се запали и да гори, а в по-голямо количество и да избухва, заради размесените вътре химикали и природен газ. Цели градове са напуснати от жителите им заради отровните продукти на минната индустрия - дават момчето и обясняват, че заради натрупаното олово и други тежки метали той просто не можел да учи. Шокът от сблъсъка с "демократичния" Запад е огромен - понякога не признават дипломи, създават административни пречки, така че един източноевропеец се изправя пред огромни предизвикателства, които му пречупват старта още в зародиш.

    Не ми ги хвали изобщо! Страшни използвачи са, особено като им паднеш в ръчичките неподготвен или без достатъчно пари, за да избираш.

    Коментиран от #22

  • 21 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Крилья Советов":

    крилчо не вярваи на руските военни.тва дето приказват са пълни глупости ама пълни.в чечня има ненамерени около 100 хиляди човека и нито един не е руснк.навсякъде където се намират масови гробове са на чеченци.историята как чеченците хвърляли руснаците от балконите не е вярна,да чеченците не обичат руснаците и ги изгониха от чечня щото така или иначе там те са дошли като окупатори ,но в никакъв случаи не става въпрос за геноцид.обратното обаче е факт ,чеченците са насилствено прогонени при сталин и трепани като пилци при руско-чеченския конфликт 40 години по-късно.става въпрос за многоброини убииства на цивилни,което радикализира местните и доведоха ухабитите,макар че маcxадов до последно бе против тях.та те призовавам ако държиш на тезата си да ми намериш един масов гроб на убити руснаци в чечня или си мислиш че 1 мл.убити руснака са скрити така че не могат да се намерят вече 10 години,въпреки якото търсене.
    тва кво се е разпаднало в ссср не е тема на спора,а това че руснаците се отнасяли различно към колкониите си ,демек цивилизовано :)!тва не е така и няма нищо общо с това че е фалирал ссср.
  • 22 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Крилья Советов":

    гледаш много руска телевизия пич.горяла водата обезлюдявали се щатите :)))))))))!екологичните норми в сащ и тези в русия са като живия и умрелия.в русия изчезна цяло море или по-скоро едно езеро с големината на море,а отношението към околната среда е подобно на това у нас.постоянна мръсотия никви причиствателни съоръжения допотопни технологии.в лошите щати нещо много си се объркал ,не само не се обезлюдяват ,а има опашка от чакащи да се заселят там,като голяма част от мераклиите са руснаци ,като почнеш от цели сибирски села дето бягат в аляска и канада до синовете на сталин,хрусчов или лавров.та тва е с шистовия газ и горящата вода положението.мога да ти пратя клипове на руските села в щатите дето като ги гледат руснаците дето не са успели да преплуват и реват с глас от съжаление.и само да ти добавя страните със студен климат изключая русия са с наи-високите житеиски и икономически показатели ,исландия,гренландия,скандинавието,канада,аляска са все места дето е студено ,но живеят хора с различна организация от руската и съответно с различен стандарт нищо че климата е суров.
Новини по държави: