28 Ноември, 2016 11:00 960 0

Предизборни сблъсъци в ефира на австрийската телевизия

  • сблъсъци-
  • дебат-
  • австрия-
  • норберт хофер-
  • кандидат президент-
  • александър ван дер белен-
  • президентски избори

Съперниците за президентския пост в Австрия проведоха оспорван телевизионен дебат

Предизборни сблъсъци в ефира на австрийската телевизия - 1
Снимка АП/БТА

Двамата кандидати за президентския пост в Австрия проведоха оспорван вербален двубой в неделя, по време на телевизионен дебат седмица преди балотажа. Те се изправиха един срещу друг по теми като Европейския съюз, Доналд Тръмп и мигрантите, пише изданието The Local.

Независимият кандидат Александър Ван дер Белен, който има подкрепата на Зелената партия, обвини крайнодесния си съперник Норберт Хофер, че предизвиква несигурност и паника със заплахите си да извади Австрия от ЕС.

Кандидатът на антиимигрантската Партия на свободата миналата седмица заяви, че ще свика референдум за членството на страната в ЕС, ако Турция се присъедини към клуба на 28-те или ако Брюксел се опита да засили централизацията на властта след Brexit.

"Партия на свободата от 20 години си играе с темата за излизането на Австрия от ЕС. Много политици в Европа са обезпокоени, че самите спекулации по темата могат да предизвикат ... лавина от десен популизъм", заяви 72-годишният Ван дер Белен по време на излъчвания на живо дебат по частния тв канал ATV. "Най-важното нещо е солидарността между държавите-членки, в противен случай няма да можем да отстояваме себе си пред Русия или САЩ."

Но 45-годишният Хофер отхвърли обвиненията като "празнодумство", наситено със страх. "Няма да има "Oexit". Аз многократно съм казвал, че искам положително развитие на ЕС", каза той.

Докато Ван дер Белен подчертаваше важната връзка на Австрия с най-големия ѝ търговски партньор — Германия, Хобер обеща да потърси по-тесни връзки с източните и централните европейски съседи и преди всичко с Русия. Той осъди германския канцлер Ангела Меркел заявявайки, че тя е "причинила сериозна вреда на Европа" чрез политиката си на отворени врати, която е пропуснала стотици хиляди имигранти, включително и терористи, да преминат през Австрия" миналата година.

Хофер не пропусна да нападне Ван дер Белен и за критиките му срещу новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. "Не е умен ход да опишеш един президент като демагог и подстрекател", каза той. Ван дер Белен отвърна на удара, казвайки, че политици от цяла Европа изпитват "загриженост" заради избирането на американския президент, който е обвинен в сексистки нападения над жени и заплашва правата на малцинствата.

Хофер и Ван дер Белен ще се изправят един срещу друг на повторен балотаж на 4 декември, когато ще стане ясно кой от тях ще стане новият президент на Австрия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: