972 0

Бивш косовски премиер начело на група за контрабанда на оръжие през Сърбия

Рамуш Харадинай ежедневно доставял незаконно оръжие по р. Дунав

Милена Трачева

Бившият командир на Армията за освобождение на Косово (АОК) и бивш премиер на Косово Рамуш Харадинай оглавява един от най-силните престъпни кланове в Косово. Това съобщава белградския вестник „Блиц“.

Според изданието престъпната група използвала маршрут през Сърбия, за да пренася контрабандно оръжие. Помагали ѝ сръбски граждани, които са получавали добри пари за това.

Вестникът твърди, че контрабандата се осъществява по поречието на Дунав. Щом достигнели до бреговете на Сърбия, оръжията били разтоварвани от лодките и товарени в камиони, използвани за транспортиране на пясък.

Според статията, публикувана в понеделник, щом оръжията стигнели до Косово, били преразпределяни и изпращани към различни военни зони или към ислямистки отряди.

"Миналият петък незаконна пратка с 1200 автоматични пушки, пистолети и други оръжия, е преминала през Сърбия, пренасяна контрабандно от клана на военнопрестъпника Рамуш Харадинай от Косово", се казва в статията, която се позовава на службите за сигурност.

Според твърденията, пратката е дошла с лодка от Германия, преминавайки по маршрута Рейн — Майн — Дунав, а след това през Словакия, където повечето оръжия са били разтоварени в Комарно, на границата с Унгария. След това пратката преминала през Унгария, за да достигне Хървати.

Сърбия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай