3 532 1

5 причини за уволнението на стратега генерал Решетников

Владимир Путин подписа указ, с който от началото на 2017 г. освобождава от поста му ген. Леонид Решетников

Росен Стойчев

В началото на ноември президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който от началото на 2017 г. освобождава от поста му ген. Леонид Решетников, директор на Руския институт за стратегически изследвания, който е на подчинение на администрацията на Кремъл, пише "24 часа". На негово място е назначен М. Фрадков.

Решетников още не е на 70 г., а Фрадков е само с 3 г. по-млад. Тогава защо уволняват Решетников, пита авторът на статията в руското издание “Военен преглед” Павел Густерин.

Първо, като директор Решетников превърна института в своя лична канцелария. Вместо да пишат анализи, много сътрудници бяха принудени да се занимават с теми, интересни лично на директора.

Второ, в института успяваха да се задържат само тези, които споделят крайните монархически възгледи на директора. Неговият фаворит Пьотър Мултатули е известен с това, че е правнук на готвач на Николай II. Всеки опит обаче да се възрази на този човек може да струва мястото на сътрудниците в института.

Трето, не се размина и без шуробаджанащина: дъщерята на директора стана водеща в телевизията на института.

Четвърто, някои от сътрудниците на института, вместо да пишат задълбочени анализи за ситуацията в света, започнаха да участват активно в тв предавания. Така центърът за Азия и Близкия изток бе оглавен от филолога испанист Ана Глазова, която дори специализира в темата “Турция”. Резултатът - никой от института не предупреди държавните структури за готвените от турския президент Ердоган удари срещу Русия.

Пето, достатъчно е да се види сайтът на института, за да се установи, че там се възхвалява единствено личността на Решетников.

Шесто, този сайт стана място за пропагандни материали, а не за аргументирана политика.

След всичко изброено става ясно защо Путин назначи М. Фрадков не само за председател на съвета на директорите на концерна “Алмаз-Антей”, но и за шеф на РИСИ.

Русия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Реалист
    Отговор
    1 20:06  28.11.16
    Ошибка! Болшаяяяяя! Трябваше Пути да превъзнасят и нямаше да ги закачат.

Напиши коментар:


Публикувай