Last news in Fakti

29 Ноември, 2016 15:33 3 067 5

21% от българите смятат изнасилването за приемливо при определени обстоятелства

  • изнасилване-
  • оправдано-
  • ек-
  • европейци-
  • доклад-
  • насилие-
  • сексуално насилие

Много европейци все още смятат, че жертвите на изнасилване сами са си виновни

21% от българите смятат изнасилването за приемливо при определени обстоятелства - 1
Снимка АП/БТА

Един от всеки четирима европейци смятат, че изнасилването може да бъде оправдано при определени обстоятелства, а един на всеки петима заявява, че насилието срещу жените често е предизвикано от пострадалите. Това сочат данните от проучване, проведено от името на Европейската комисия.

Жертвата на изнасилване е била пияна? Той или тя е първоначално е флиртувал/а или е носел "показни" дрехи? В някои европейски страни до 55 на сто от населението смята, че подобни обстоятелства биха оправдали полов акт без съгласието и на двете страни.

Като цяло, около една четвърт — 27 на сто — от всички европейци смятат изнасилването при определени обстоятелства за приемливо. Броят на хората, които подкрепят това мнение, е много по-висок в Източна и Централна Европа, в страни като Румъния (30%), Унгария (24%), България (21%), Латвия (20%) и Чехия. Въпреки че имаше ясно разделение между Източна и Западна Европа, география не обяснява удивителните разлики в мненията. В Белгия например, 40% от анкетираните са съгласи, че полов акт без съгласието и на двете страни е оправдан в някои случаи, докато в съседна Холандия едва 15% са на това мнение.

Из цяла Европа 27% от младите мъже заявяват, че в някои ситуации оправдават изнасилването, докато само 20% от младите жени подкрепят тази теза.

Авторите на доклада призовават да се обърне по-голямо внимание на защитата на жените, които са по-лесна жертва за сексуално насилие.

"Все още има държави-членки, в които трябва да се свърши още много работа, за да се преборим с възприятията за насилие, най-вече с онези, които се основават на полови различия и още по-конкретно на идеята, че насилието срещу жените често е предизвикано от пострадалите или че жените често преувеличават за мащабите на злоупотреба или сексуално насилие", се казва в доклада на ЕК.

Малта, Кипър, Латвия, Литва и Естония са отбелязани като страни, които будят особена тревога в това отношение.

Според данните на ЕК, една на всеки три европейки над 15 години е била жертва на физическо и / или сексуално насилие.

Докладът на ЕС е публикуван в четвъртък (24 ноември), в навечерието на Международния ден срещу насилието над жени. Той идва на фона на нарастващата загриженост за последните сексуални нападения в европейски държави, извършени от бежанци или мигранти. В Германия, масовите нападения от сексуален характер, през изминалата годишна, доведоха до по-строги закони срещу сексуалното насилие, както и до смекчаване на правила за депортиране на бежанците, осъдени за сексуални престъпления.

Проучването на Европейската комисия, в което са участвали почти 30 000 европейци, има за цел да покаже, че сексуалното насилие или нападенията от подобен характер не се ограничават само до мигрантите и бежанците, а са сериозен проблем вътре в Европа.

21% от българите смятат изнасилването за приемливо при определени обстоятелства


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ела, вълчо, изяш ме!

    0 0 Отговор
    Аааа, значи 20% от жените също подкрепяли тезата, че в някои сутуации е приемливо! Явно тези ситуации са когато НЕ всъщност значи ДА.
  • 2 Вуйо

    1 0 Отговор
    Както и 100% оправдано в случаите:
    "Хем сърби, хем боли!"
    "Дали не бягам твърде бързо...!?"
    "Ще го размотава и ще му харча парите, а той да го духа!"
  • 3 а ся

    0 1 Отговор
    Колко познати случай има на 'пък той ме насилва да правя ...' . Ми ти сама си отишла у тях , пиеш му от пиенето , хапваш си . По някое време споделяш как обичаш да правиш секс , сврки , гълтане ..... ??????? Ама той иначе те насилил .
    Най - комичния случай на изнасилване . Купона си върви . Момата отива да се опраши е един . По- късно отива със втори . След час отива с трети . Накрая и четвърти . Девойката винаги се връща на масата усмихната и доволна . На следващия ден човек номер 4 е арестуван за изнасилване . На разпита разбираме че момичето е много добро и свястно . Ученолюбиво и от добро семейство .
    Хубаво е от добро семейство , ама щерка ви като е супер к..ва , защо маскарите момчето . На щерката не и се случва за първи път да се забавлява по този начин . А момчето си седи заключен и си чака дело .

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Лупи

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "а ся":

    И двете страни на спора сте частично прави. Има мацки с поведението си стимулират някой пич да си въобрази, че го искат и да ги оп.не... Но говорим за термина "изнасилване"? А, аз не открих дефиницията на този термин в Закона май? Изнасилване е по принцип всяко нападение над индивид, дори животно, от мъжки и женски пол,с цел нанасяне на лека, средна или тежка-смъртоносна повреда, и-или и отнемане на лични вещи на лицето. Тоест? Ако някоя жена иска да ес теб докато си лафите ще се разберете... Но ако тя те провокира и после се отметне, преди акта, ти трябва да я осставиш! Иначе става изнасилване! Ако не се откаже действай! Тогава е любоФФФФ! Ок? А жена или мъж, които насилват по описаният начин по-горе, както и лъжесвидетели пред Съда с някаква цел за друго лице или лица, заслужават смъртно наказание, блез значение пола! Защото лъжата под клетва проваля невинни животи. Ето това е изнасилване - да насилишщ някой против волята му да се разпореждаш с неговото тяло или имущество без негово разрешение. Изнасилвачи са и сводниците насилници, дори политиците дето ни впрягат в пактове без наше съгласие, променят системата без наше съгласие. Нарича се още - тирания, враждебност, тероризъм....
  • 5 Лупи

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "а ся":

    А и никой не те кара да черпиш някоя въобразявайки си, че ще е с тебе после...! Аз съм черпил коя ли не без никаква илюзия, че ще сме заедно. Не съм самарянин, но съм музикант ип реди изкарвах доста пари, а и не бях стипца. Сега съм по-стиснат, щото парите свършиха, но пак бих черпил. А и сексуалните неща се разбират с няколко лафа, не е нужно да черпиш цяла нощ за това... Впрочем, не е длръжна да спи с теб ако я черпиш! Ако искаш проститутка по-добре си наеми направо....по-евтино ще ти излезе понякога... Пък и няма да ти прави проблеми, защото си е проститутка. А иначе не знаеш какво щес тане? Но по принцип си прав - дискотеките бъкат от нацапотени полуголи птички които умират да изцедят финансово глупаците и да не бъдат прекарани.... Предната вечер се прибирах от работа късно. Една подобна беше изпращана от един главанак, който ги бе черпил с приятелката и цяла нощ... Абе глупаците край нямат. Но да черпиш жена за да я минеш си е простотия... Губиш си времето не знаеш каква е и коя е и какво иска ? И още нещо - жена, която ходи с джуп не винаги търси секс. Някои патки просто следват модата за да са интересни. Други са си проститутки. Трети ку.ви. Четвърти и те не знаят какво са? Ето модата с рязаните дънки...повечето жени ходят сега така... Само малоумен може да си нареже гащите, за да е модерен... а малоумници навред и много....