1 476 1

Тайланд обяви името на новия крал

Принц Маха Ваджиралонгкорн бе очакваният престолонаследник, но преди да седне на трона, той трябва да приеме поканата на парламента

Тайланд обяви името на новия крал
Снимки Синхуа / БТА
Милена Трачева

Слава на новия крал! Тайланд започнал процедурата по коронацията на своя нов крал — принц Маха Ваджиралонгкорн, съобщава Би Би Си.

Парламентът изпрати официална покана до престолонаследника, която той трябва да приеме, преди да седне на трона.

Баща му — крал Пумипон Адулядет, почина на 13 октомври и от тогава Тайланд е в траур.

За никого не бе изненада, че принцът ще наследи баща си, но представител на кралския двор по-рано беше казал, че принцът иска да отложи коронацията си най-малко с една година. Официалната причина за това бе, че той иска да даде на тайландския народ време да скърби за покойния му баща, преди да седне на трона му.

След смъртта на крал Пумипон Адулядет Тайланд изпадна в странна конституционна главоблъсканица, тъй като принцът, който е безспорен наследник, по закон трябва да поеме кралските задължения веднага.

В миналото бяха изразени съмнения от висши длъжностни лица за това как престолонаследникът може да изпълнява ролята на баща си в продължение на 70 години.

Монархията заема основно място в политическия ред на Тайланд.

Крал Бумибол Адулядей бе смятан за обединител на нацията на фона на предишните периоди на политически вълнения, включително по време на последния военен преврат през 2014 година.

След като тайландският парламент вече официално покани принцът да заеме престола, той трябва да приеме поканата, преди да бъде провъзгласен за крал Рама Десети.

Това обаче, все още не е ясно кога ще се случи.

В момента бившият премиер на страната Прем Тинсуланонда изпълнява кралските задължения като регент.

Маха Ваджиралонгкорн е единственият син на покойния крал и бе определен за престолонаследник през 1972 г. 64-годишният принц е прекарал по-голямата част от тийнейджърските си години в частни колежи в Европа и Австралия.

През годините той е замесен в много скандали. Според слуховете по време на първия си брак — със своя братовчедка, той има пет деца от любовницата си.

Тайланд


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 18:07  29.11.16
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай