Last news in Fakti

30 Ноември, 2016 10:34 3 568 9

Караниците между Турция и ЕС всяват паника в България и Гърция

  • турция-
  • ес-
  • българия-
  • гърция-
  • паника-
  • бежанци-
  • бежански поток-
  • отваряне на границите

Преди подписването на сделката съседните на Турция страни трябваше да се справят с огромен бежански наплив

Караниците между Турция и ЕС всяват паника в България и Гърция - 1
Снимка Архив

Скорошната размяна на ултиматуми между Турция и Европейския съюз над крехкото споразумение за бежанците, предизвика паника сред съседите на Турция — Гърция и България, пише турският вестник „Дейли Сабах".

Българският министър на отбраната Николай Ненчев наскоро заяви пред „София Глоуб“, че българското правителство е готово по всяко време да изпрати повече от 2000 войници на границата, ако това се наложи.

"Бежанската криза е проблем, който пряко заплашва националната сигурност на България и ние ще поемем ангажимента да подсигурим много сериозно границите си", добави той.

Гърция също изрази загриженост за деликатното състояние на сделката между Турция и ЕС, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган неотдавна намекна за възможността да отвори турските гранични пунктове и да пропусне мигрантите към Европа.

"Ако стигнете твърде далеч, граничните пунктове на Турция ще бъдат отворени", заяви миналата седмица Ердоган, обръщайки се към лидерите на ЕС.

Според гръцките медии, при такъв сценарий, ежедневно около 3000 мигранти ще успяват да се доберат до гръцките брегове.

"Вие не удържахте на думата си. Когато 50 000 бежанци бяха на границата на Капъкуле [Турция — България], вие изпищяхте. Започнахте да се питате: "Какво ще правим, ако Турция отвори граничните пунктове?" Ако отидете твърде далеч, ние ще отворим граничните пунктове", каза Ердоган на 25 ноември.

През септември 2015 г., тълпи от сирийски и иракски мигранти маршируваха към турско-българската граница, настоявайки властите да ги пропуснат.

В резултат на това, на 18 март ЕС и Турция подписаха сделката за бежанците, в опит да спре притока на незаконни мигранти от Турция.

Преди подписването на сделката, България и Гърция трябваше да се справят с огромния миграционен наплив.

Към днешна дата сделката между Анкара и Брюксел, възпира хиляди мигранти да прекосят Егейско море, надявайки се да достигнат границите на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАСАН

    3 4 Отговор
    Запада пак може да направи един филм като "списъка на шиндлер" и да изчисти съвеста за бежанците!
  • 2 басри

    1 1 Отговор
    Ко речи, не разбрах.
  • 3 Диди

    1 3 Отговор
    Днес Германия каза да се прекратят преговорите за влизане на Турция в ЕС.От 11 години вече се праговаря и нищо не излезе.Турция да се обърне към мюсюлманските държави и да уреди въпроса,а не да заплашва Европа.
  • 4 шшш

    3 0 Отговор
    ИМИГРАНТИ ДА СЕ ОБЪРНАТ НА ИЗТОК, ТАМ ИМА МЕКА И ИСЛЯМА Е МНОГО ЩЕДЪР ,СКОРО ЕДНО МОМЧЕ ПРИДОБИ НОМЕР ЗА КОЛАТА СИ ЗА 5МЛН.ДОЛАРА..ЩЕ ИМАТ И ЗА СВОИТЕ СТРАДАЩИ БРАТЯ...
  • 5 ХАСАН

    0 2 Отговор
    Май Ердоган това и иска!! След Брекзита май и на него не му се иска да влиза там! Сигурно Русия ще се опита да разбие евросъюза!Сърбия и България са готови с панславянска политика!!
  • 6 ХАСАН

    3 3 Отговор
    Целта на Запада беше да се заселят с бежанци Балканите за да има по малко влияние на Русия върху Балканските страни чрез православието и славянството!!
  • 7 Който си го търси си го намира

    4 0 Отговор
    Великите сили които разпиляха България пишейки разни грабителски договори сега трябва да го отнесат.
    Трябва да преразгледат договорите,да оправят грешките на дядовците си и да ни платят задето Tepвeл пoбeждaвa apaбитe при Koнcтaнтинoпoл пpeз 718 гoдинa cлeд eднoгoдишнa oбcaдa нa гpaдa и cпacявa Eвpoпa oт иcлямcĸaтa eĸcпaнзия.

    Коментиран от #8

  • 8 Сашо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Който си го търси си го намира":

    Но сега го няма Тервел . Сега е националния предател Тиквоч Тиквоф. И народа не е същия като при Тервел , много геноцид е понесъл от тогава . Останала е плявата само .
  • 9 Vozi

    0 0 Отговор
    Kakvo ni enteresuva pravete put kum zapada za bejancite otverete vratite i pravete put kum zapata 4ak do germaniq kakvo ni enteresuva i gursite pravete put da svur6i voinata tova e ne lesno da govori6 ot 3xl km voinata i da pazi6 durjavata kato umen
Новини по държави: