1 521 0

Конфликт на интереси заплашва назначението на Кристалина в Световната банка

Европейският съюз е третият най-голям дарител на Световната банка

Милена Трачева

Конфликт на интереси заплашва завръщането на Кристалина Георгиева в Световната банка.

Шест месеца преди заместник-председателят на Европейската комисия да обяви, че щя се завърне в Световната банка, европейските служби, под нейно ръководство, са договорили промени в начина, по който Европейският съюз ще финансира нейния бивш и бъдещ работодател, пише европейската редакция на "Политико", позовавайки се на информация и документи, предоставени ѝ от служители на ЕС.

ЕС допринася с около 400 млн. евро на година за проекти на Световната банка, предназначени за намаляване на бедността, повишаване на развитието и борбата с изменението на климата в Африка, Азия и други развиващи се страни.

С новите промените, служителите на финансовата институция и нейните консултанти, които отговарят за тези проекти, ще получават възнаграждение до 17% от стойността на проектите, по които работят.

Световната банка заяви, че новите правила за дарителската дейност на ЕС са подобни на тези, подписани от други дарители.

На свой ред от офиса на Георгиева са заявили, че тя не е участвала в преговорите по договарянето на промените за дарения към Световната банка. Сътрудниците ѝ са заявили, че окончателният документ е бил разписан от нея по молба на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Европейският съюз е третият най-голям дарител на Световната банка, като за периода 2012 г. — 2015 г. е осигурил средства на стойност два милиарда евро.

През октомври Георгиева съобщи, че ще напусне ЕК, за да поеме поста на главен изпълнителен директор на Световната банка, в която преди това е работила в продължение на 17 години.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай