Last news in Fakti

1 Декември, 2016 09:53 4 266 48

120 години от рождението на маршал Жуков

  • георгий жуков-
  • маршал-
  • 100

Той е най-изявеният руски пълководец по време на Втората световна война

На 1-ви декември се навършват 120 години от рождението на един от най-великите пълководци в историята – Георгий Жуков. Легендарен маршал, с когото се свързва руския триумф през Втората световна война.

Роден е през 1896 г, в село Стрелковка. След смъртта на Жуков през 1976 г. името на селото е променено на Жуково, а по повод 100-годишнината от рождението му, то е обявено за град.

През 1915 г. той е призован в армията. Според неговия биограф той е служил в 5-ти кавалерийски полк. Служи в Първата световна война и е награден с два кръста „Свети Георги“.

От 1918 г. служи в Червената армия. Според някои там е обучен за танкист от германски специалисти.

В Гражданската война е командир на взвод, а по-късно и на ескадрон, като се бие срещу уралските казаци и при Царицин (дн. Волоград), както и срещу войските на Деникин и Врангел.. Взема участие в потушаването на бунта на „антоновщината“ в Тамбовска област, като там е ранен и получава орден Червено знаме.

Ръководи съпротивата срещу японското нашествие в Монголия през 1939 г.,,когато провежда операция по обкръжаване и разгромяване на войските на японския генерал Комацубара при река Халхин Гон. За тази операция е награден със званието „герой на Съветския съюз“ и орден „Червено знаме“ на Монголия.

От 1940 г.. е командващ на Киевския отделен военен окръг, а от януари до юли 1941 г. е началник на Генералния щаб, заместник на народния комисар на отбраната на СССР.

Жуков е считан за най-изявения съветски военачалник през Втората световна война, като заема най-високи военни длъжности – едновременно първи заместник на народния комисар на отбраната на СССР и заместник на върховния главнокомандващ. Командва и фронтовете: Резервен, Ленинградски, Западен (едновременно и главнокомандващ на Западното направление), 1-ви украински, 1-ви беларуски.

Ръководи защитата на Ленинград, Сталинград и Москва. През 1941 г.; започва първото контранастъпление след битката при Москва. Командва решаващите пробиви при Сталинград и Курск. Той е първият съветски военачалник, удостоен през Втората световна война с военното звание „маршал на Съветския съюз“ (18 януари 1943).

През заключителния етап на войната ръководи освобождаването на Варшата и битката за превземане на германската столица Берлин.

На 8 май 1945 г.. в Карлсхорст (Берлин) маршал Жуков приема от фелдмаршал Вилхелм Кайтел безусловната капитулация на Нацистка Германия. Участва в триумфалния Парад на победата в Москва на 24 юни 1945 г.


Главнокомандващ е на съветската окупационна зона в Германия. Изпада в немилост, след като е разследван от МВД по нареждане на Лаврентий Берия, за незаконно присвояване на трофеи.

След смъртта на Сталин (5 март 1953) заедно с Никита Хрушчов отстранява от власт Берия. Министър е на отбраната между 1955 и 1957 г, ; Отстранен е от длъжност на 26 октомври 1957 г., ставайки неудобен за Хрушчов, Освободен е под формалния повод за насърчаването на култ към неговата личност и пенсиониран; По-късно е реабилитиран от Леонид Брежнев – тогава са издадени и неговите мемоари „Спомени и размисли“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    14 4 Отговор
    Вечна му памет.
  • 2 агент08

    14 4 Отговор
    Велик
  • 3 Явертъуиопч

    7 9 Отговор
    Редовната руска каша - свален, реабилитиран . . .малтретиран, заточен, разстрелян.
  • 4 apostol

    3 12 Отговор
    ФАШИСТ!
  • 5 справедлив

    17 4 Отговор
    Гений във военното изкуство.Дори Де Гол му застава мирно и му целува ръката(от което Жуков силно се смутил) заради няколкото уникални военни операции и най-вече заради превземането на Вършава-без използването на тежка артилерия за да запази сградите в града.Поклон и вечна му памет на военният стратег!!!
  • 6 селските южни райони

    4 14 Отговор
    Всъщност Жуков е бил пълен некадърник - проект на тогавашната игра на лобита пред Сталин. Истинският мозък зад победите на Червената армия е Константин Рокосовски, но факта, че е бил откровено критичен към Сталин и това, че е роден в Полша го правят неудобен за режима! По време на войната не само неговото семейство е било под домашен арест, семействата на много командири са били заплашени от разстрел в случай на поражение. Няма как да сложат статуя на Рокосовски на входа на Червения площад и да издигнат култ към поляк !(сигурно малко хора знаят, че първоначално "Красная площадь" се е ползвала в смисъл на Красив площад, а не Червен. Объркването идва от Красная армия, но смисъла е бил друг - рускоговорящшите го знаят)

    Коментиран от #8

  • 7 Бай хой

    16 6 Отговор
    Вилик народ ражда велики хора.
  • 8 Бай хой

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "селските южни райони":

    Когато един жалък индивид започне да плюе по великите умове става още по жалък.


    За лудото не питай то само се обажда.

    Коментиран от #9

  • 9 Иван

    3 10 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    Подкрепям коментара на,,селските южни райони,,.И аз съм чел по темата.Само ще допълня 3 неща-Военните камании на Жуков са били изпълнявани с наистина много бесмислени жертви.2 Спомнете си казуса (Калашников-Х.Шмайзер.Кой всъщност е конструктора на АК47!?) И трето Росоковски е от благороднически род,което не е много за хвалене в сталинска Русия.

    Коментиран от #11, #13, #14, #15, #17

  • 10 Тито

    11 3 Отговор
    Вечна Слава на Стратега.Поклон!!!!
  • 11 кроко

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Какво значи безсмислени жертви? Я дай дефиниция! Ей-такая за кеф си ги е пращал на смърт? Правел е каквото може според техниката с която е разполагал, подогтовката на войниците му и целите които са имали. И се е справил. Не знам за тоя поляк, може и така да е, не бих се учудил, но за безсмислените жертви е съм съгласен.

    Коментиран от #27

  • 12 Киро

    3 8 Отговор
    ШШШШ, ушанките, преди да се превъзбуждате под статията за Жуков,
    не е лошо да се запознаете с историята!

    Знаете ли какво е причинил Сталин на Жуков след войната?

    Типично по руски - правим се на приятели, докато имаме интерес, а после е..вама м...та!
    Повръща ми се от такива хора, а още повече от хора, които се радват на това!
  • 13 да го кажем направо

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Иванчо-явно не си виждал АК-47 на живо...
  • 14 ДО професора Иван

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Понякога се подчертава, че като основа за създаване на автомата е използвана немската щурмова винтовка StG-44 ("Щурмгевер"). Но това в никакъв случай не е така. Въпросът за създаването на комплекс стрелково въоръжение (автомат, карабина, картечница) с междинен патрон е повдигнат за първи път в СССР още през юли 1943 г., след като в качеството ѝ на трофей е изучена немската карабина Mkb-42(H).

    По-късно на съветските конструктори e поставена задачата да създадат автоматично оръжие за междинен патрон модел 1943 г. В крайна сметка на състоялия се през 1944 г. КОНКУРС побеждава автоматът на Судаев (АС-44).
  • 15 ДО професора Иван

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Взето е решение, като се вземат предвид забележките и предложенията, автоматът на Судаев да се доработи и да бъде приет на въоръжение.
    През 1946 г. обаче Судаев умира на 34 години. И, за съжаление, няма кой да довърши тази разработка. Въпросът за създаването на автомат остава отворен. Затова е обявен нов конкурс, в който техническото задание е базирано преди всичко върху характеристиките на вече преминалия изпитания автомат на Судаев, а не на немския Stg-44 ("Щурмгевер"), който, между другото, тогава се използва за сравнителните стрелби. По-късно, след поредица от сложни и продължителни конкурсни изпитания, на въоръжение е приет 7,62-милиметров автомат "Калашников" (АК) или АК-47.
  • 16 ДО професора Иван

    7 2 Отговор
    Често срещано мнение е, че автомат "Калашников" се появява в армията през 1947 година. Много често обаче годината на приемане на въоръжение, началото на масовото производство и времето, когато даден образец реално постъпва в армията, са различни. Такава е историята на ППШ-41, СКС-45 и много други модели стрелково оръжие.

    В това отношение и автомат "Калашников" не е изключение. Независимо от маркировката "автомат "Калашников" образец 1947 година", приемането му на въоръжение, масовото му производство и съответно появата му във войските започват едва през 1949 година.
  • 17 Бай хой

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Ваньо безмислени жертви са ония пожертвани за жужди каузи, като тези дадени от България в Кандахар. Също и тези от Балканските и Първата световна война при които България губи огромни територии, наложени са санкции и многомилиардни репарации. И до тях се стига от жалката политика на фердинанд и гнусните русофоби управлявали тогава България. Още по жалкото е че и сега сме на същото дередже и малоумници развалят отношенията ни с братските народи.

    Един ден големите ще стигнат до решение на проблемите си и поне по умните от нас знаят кое мнение ще надделява при решаване на регионалните проблеми в нашия район. Простаците сега както и два пъти преди ни поставят в крайно тежко положение.

    Като са отровени от омраза да вървят да се лекуват. Деветдесет и девет процента от тях са потомство на родители осъдени в близкото минало за криминални престъпления и сега се изживяват като дисиденти и рушат всичко Българско и Родно.
  • 18 Киро

    5 10 Отговор
    Не говори глупости за АК, бе!

    Първия вариант на АК е направен в Германия от Уго Шмайзер.
    Има го в Музея на инвалидите в Париж, виждал съм го наживо!

    Към края на войната ушанките пленяват плановете, а след края на войната Уго Шмайзер е командирован (няма не искам) в Русия, да си завърши произведението. Бил е на заплата, а когато го е завършил, е получил разрешение да се прибере в Германия, където умира няколко години след това.

    Калашников е бил технически неграмотен, не е знаел как да държи молива и линията и затова са му се смеели дори руските му колеги!

    По време на ВСВ руската инженерна мисъл на ниво стрелково оръжие е била близко до нулата - правели са грозни копия на американски оръжия - картечницата е копие на Гатлинг, Шпагин на оръжието от гангстерските войни на Ал Капоне - Томпсън и тн.

    И изведнъж пещерния по това време мозък - произвел гениално оръжие, като АК?!?

    ХАХА, айде моля ти се - глупостите и пропагандата - някъде другаде!

    Коментиран от #21, #23

  • 19 стоян георгиев

    3 10 Отговор
    голям пълководец няма дума,при него измира цвета на ссср .харизва хора и техника на германците през цялата воина.няма спечелена битка дето частите му да не са били поне 3 пъти повече от немските ,а има и загубени битки дето е бил с превъзходство от 7-10 пъти .има доста по-добри съветски пълководци от него ,да речем конев ,но е деиствал по начин харесван от сталин ,което и го е развило.след смъртта на сталин се опитва да го наследи,но е свален .хванат е да краде в особено големи размери от военната плячка ,но сталин му прощава.

    Коментиран от #22

  • 20 селските южни райони

    3 8 Отговор
    Жуков е причината битката при Курск да бъде наречена "месомелачката" този "Герой" е диригент на не едно клане на хора! В началото на войната на всички е известно, че украинците приемат немците като освободители и това им коства най-големите жертви във войната, защото после основно тях са ги пращали отпред в атака. Жуков е просто хитряга с амбиции и ВСВ си седи дълбоко в тила. Генерали като Рокосовски и особено МИХАИЛ ЕФРЕМОВ са били гениални стратези, които са били мразени от некадърбиците в Кремъл за своите качества! Разберете, че Кремъл не е обичал способните и критичните, а онези които са говорили само за великата победа и са се подмазвали- в това отношение Жуков направо е облизвал Сталин и напук е отхвърлял плановете на Ефремов. Ефремов е бил на предните линии с оръжие в ръка! Жуков е човекът отхвърлил неговия план и налага свой, но след като се разбира, че поражението е неизбежно, праща самолет да го прибере, защото е лесно да се жертват няколко хиляди войника, но не са искали да загубят такъв генерал, а Ефремов отказва и остава докрай с войниците си, като нанася зверски загуби на настъпващите немци, които очакват лесна победа след разбитите флангове на руснаците и щурмуват позициите на 33-та армия. Немците погребват Ефремов с военни почести, като пленени руснаци са го носили няколко километра до село Слободка, където се чуват думите "Сражавайте се за Германия така, както се сражава Ефремов за Русия". Ужасно много способни хора умират заради Жуков и
  • 21 а стига бе

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Киро":

    Киро ти нещо съвсем обърка жиците бе--нали това ти си го написал.......Я сега ни обясни тук-как така гадните руснаци са го пуснали тоя немец вкъщи-нещо няма логика в твойта НПО-партенка бре троле.......Публикувано във факти.бг: Към края на войната ушанките пленяват плановете, а след края на войната Уго Шмайзер е командирован (няма не искам) в Русия, да си завърши произведението. Бил е на заплата, а когато го е завършил, е получил разрешение да се прибере в Германия, където умира няколко години след това.

    Коментиран от #25

  • 22 кроко

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    "след смъртта на сталин се опитва да го наследи,но е свален .хванат е да краде в особено големи размери от военната плячка ,но сталин му прощава."

    Със сигуртност напоследък не си взимаш редовно хапчетата!

    Коментиран от #24

  • 23 Киро розовата прашка

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Киро":

    Киро-тези"пещерни хора" са бутнали чалмата от главата ти-или си против????Няма значение какви са им били подбудите-важното е,че сме били освободени-ФАКТ!!!!!
  • 24 стоян георгиев

    3 7 Отговор

    До коментар #22 от "кроко":

    кое те притеснява?да хронологията малко се пообърка .хванат е да краде в края на втората световна ,но сталин му прощава ,а след смърта на сталин се опитва да го наследи.чакам за турците и баташкото клане да ми обясниш,ти като не пиещ хапчета.колко са били от къде са се появили в батак?разкажи ми и за бензина в австрия дето е много евтин ,да ида да си купя ,от коя бензиностанция го вземаш там,щото инфото в нета показва че е по-скъп от българския.та чакам ,нали не пиеш хапчета ,ще се справиш!
  • 25 стоян георгиев

    2 8 Отговор

    До коментар #21 от "а стига бе":

    тва ти е капацитета кроки,спам да става:)!как го били допуснали германеца вкъщи,било нпо партенка :)))))))))))и за да не ти се смеем в лицето сменяш ника:))!колкото и да го сменяш кроки акъл няма да придобиеш за твое съжаление!

    Коментиран от #26, #31

  • 26 а стига бе

    9 3 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Господин ТО-нямам нищо общо с кроко -просто чета тук глупостите на теб и киро и понякога ви отговарям.Даже по стила на писане се различаваме.А това че сте НПО-драскачи е факт.Или ако не сте-толкова по-лошо за вас-защото излиза че просто сте глупавички...

    Коментиран от #45

  • 27 Иван

    3 9 Отговор

    До коментар #11 от "кроко":

    Кроко,ето ти примери за бесмислени жертви-през 1941,след шокиращата загуба на много военна техника са пращали руската кавалерия на бой срещу немски танкове.При битката за Москва пращат войници в бой с оръжие от Кримската война (края на 50-те год. на 19 век.).Всъщност ако не беше огромният човешки ресурс на сталиновия режим едва ли щяхме да научим кога е роден Жуков.Да не говорим за НКВД-който не е искал да се бие веднага са го разсрелвали.Русия също не е признавала руските военнопленници.За Сталин,който руснак е попаднал в плен е враг и предател.Прочети нещо от Солженицин или В.Суворов.

    Коментиран от #29, #32

  • 28 Али Бабата

    8 1 Отговор
    АК47

    ..ако се мисли без излишни емоции, стрелковото оръжие е пример на безкрайно заимстване на идеи и конструкции. оръжие работещо под междинен патрон е създадено още през ПСВ (концепцията е на Владимир Фьодоров) … нищо в Stg 44 на Шмайзер не е “оригинална” идея.Калашников може и да е копирал нещо отнякъде що се отнася до механиката, но със сигурност не е от Sturmgewehr 44. По скоро е "ограбил" интелектуално друг руски оръжейник!

    Калашников не е изобретател,а конструктор.просто е конструирал автомат без забележки,особено за онова време . Имат общо в дизайна, но външността не прави пушката. Имат колосални различия в устройството (механиката) и те са в полза на AK47. Неслучайно целият свят познава AK47, а за Sturmgewehr 44 са чували само оръжейници.

    Коментиран от #30

  • 29 а стига бе

    8 2 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    Иване,извинявай че се намесвам в дебата ти със кроко,но искам да ти кажа само едно.Когато става въпрос в това дали да загубиш Родината си-или да умрът милиони-няма място за сантименти(мое мнение-не ангажирам никой с него)..или както ти казваш безсмислени жертви.По твойта логика,безсмислени са били жертвите и в Батак или прехода към връх Шипка..!,!....Във войната има много ситуации,за които след това се говори че можело и по друг начин--да ама тогава ситуацията е била такава--точка.Ами ще ти дам още един пример от наши дни със безсмислени жертви-пак мое мнкение че те са безсмислени.Интервю с Медлин Олбрайт в което тя казва че си заслужавало да умрът 500 000 иракски деца заради американската кауза---ето това са безсмислените жертви...ето ти и видеото с интервюто...https://youtu.be/4CZKb3625Jg

    Коментиран от #33

  • 30 Иван

    2 6 Отговор

    До коментар #28 от "Али Бабата":

    По принцип си прав,че всеки изобретател е заимствал идеи и от други.Но Х.Шмайзер е изобретил не само STG44 а и много други оръжия.А за Калашников не се сещам за друго.Да не говорим ,че АК отначало е означавало автоматична карабина.И последно за Х.Шмайзер знаят малко хора защото германците губят войната.Ако беше обратно ,щяхме ли въобще да знаем за Калашников?
  • 31 кроко

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Ами турците са се появили някъде 400-450г. преди баташкото клане. Да ти обяснавам ли от къде и как? А в Австрия ако не ти харесва цената на бензина, мъдни до модова, там е още по-евтин и дори е по-близо. И ценит се гледат ос сайта на евростат - влизаш, намираш си данните и гледаш официлна статистика по тримесечие. Не от твоите измислени сайтчета. И точно ти не ми дрънкай че пиша с други никове. Има характерни изрази като "така ли е или не е така" и други подобни, които съм те засичал че ги употребяваш когато спориш с някой, но с друг ник.

    Коментиран от #44

  • 32 кроко

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    И какво да бяха направили според теб? Да се предадат щом нямат добре подготвена армия и въоръжение ли?

    Коментиран от #34

  • 33 Иван

    1 6 Отговор

    До коментар #29 от "а стига бе":

    Не разбирам защо намесваш Батак.Там въстанниците се предават и после всички са зверски изклани от башибозука.Т.е.,няма битка.Друго-при Наполеоновата военна кампания в Русия,Кутузов отстъпва Москва,но всички знаем какво става после.Всъщност Наполеон не губи нито една битка тогава, но губи войната.За Шипка съм съгласен,но се стига до там пак заради недоброто руско военно командване.Тогава ги спасява героизмът на българските опълченци.
  • 34 Иван

    0 7 Отговор

    До коментар #32 от "кроко":

    Темата беше-колко е бил гениален стратегът Жуков.Не дали да се предадат или не.Всъщност руснаците точно това са правили през 1941-предавали са се едва ли не с милиони.Германците не са знаели какво да ги правят.Даже много са искали да се бият срещу Сталин,но Хитлер не се възползва от момента.А после прави РОА,но е твърде късно.

    Коментиран от #39

  • 35 ТиквоФоб

    7 0 Отговор
    А сега всеки ислямист афганистанец, таджикистанец, азербайджанец, иракчанин, сириец и прочие са тръгнали към Европа, защото видиш ли в Сирия се бият... Това за първи път го виждам - война в чужда държава да се смята за оправдание. Не знам как ги пущат собствените им държави. Кога е било това при нападение над държавата ти всичко живо да се изнася?! Ааа да, албанците и косовските шиптъри го направиха тоя номер ама пък на българите им беше забранено да стъпват в ЕС, що така?! Не бе навремето в СССР наистина са ги разстрелвали ако не искаш да си на фронта, това си е било предателство да откажеш да защитиш Родината. Как за 70 години са се изменили нещата а... И ко прайм с тея ислямисти дето искат да си забрадим жените?
  • 36 реалист

    9 0 Отговор
    Стратези или не, с безсмислени жертви или не - ФАКТА си е ФАКТ - РУСИЯ ПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА. Германците са наритани,германките оправени и после 50 години лижат рани, а немските жени раждат деца с руска кръв. Русия винаги ще бъде световен лидер и ще решава безброй съдби, а на който не му отърва, ами да го Д.ХА, това е.....................

    Коментиран от #37

  • 37 Иван

    1 8 Отговор

    До коментар #36 от "реалист":

    Германия загуби войната и 20 год. по късно е в пъти по добре и почти всички бг емигранти отиват да работят там а не в Русия.Защо ли.
  • 38 Диди

    1 3 Отговор
    Иване,даде точен израз.Но,ние не можем да върнем миналото,длъжни сме да мислим за бъдещето,за да оцелеем.
  • 39 Бай хой

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Иван":

    Ванка, кат та гледам си готов да отидеш и да се биеш с Путин. Айде де кво чакаш? Или се надяваш чрез замърсяване на Родното пространство да получиш субсидийки от шорош.

    Кат ти гледам познанията относно оръжията си гола васер. И аз не знам със сигурност какво е чертал Калашников на чертожната дъска, но съм сигуренче е създадено оръжие използвано по цял свят и дори сащ започнаха преди година да го произвеждат на собствена територия.

    Знаеш ли паленце през последните петдесет години колко сравнения се направиха между АК47 и хамериканските и други пушкала? Знаеш ли колко високо технически се оценяваха другите а руското се осмиваше като кютюк? И кво тана? Историята си каза тежката дума и се оказа че простото устройство изработено от не прост мозък надделява. ФАКТ.
    Не е важно кой какво прави а кой каква кауза защитава.
    И най грешната е тази да защитаваш чужди интереси загробвайки собствените си национални.

    Коментиран от #40

  • 40 Иван

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Бай хой":

    По тази тема писах поне 5–6 пъти без да обиждам никого.Но при някои хора явно им липсват някоя друга година от образованието.Като ти гледам езикът на писане се убеждавам още повече.Аз германса кауза не защитавам,просто съм обективен.Но ти май бая си хлътнал по Путин.И преди да ме обявиш за соросоид ще ти кажа ,че произлизам от партизански род.Дядо (войник през първата световна война) ми е бил ятак,разстрелян 1944 год.А баба ми и баща ми са били интернирани.На село в плевнята имаме партизанско скривалище.Ти русофиле можеш ли да кажеш такова нещо за себе си.А сега досети ли се и на колко години съм,,,паленце,,!?
  • 41 Кики

    2 0 Отговор
    Съгласен съм с коментара на Бай Хой, че безсмислени жертви са тези, които са дадени за чужда кауза.
  • 42 Различен

    3 0 Отговор
    ВСВ заварва Жуков като началник на Генералния щаб.
    Той влиза в сериозен конфликт със Сталин за начина на водене на войната още от самото начало. Затова му заявява, че иска да отиде на фронта, като му дадат рота, батальон, полк, каквото Сталин реши! Сталин казва, че той е достоен за много повече. И Жуков заминава на фронта, където под негово командване прави първия чувал на немците при Елня! Пленниците са ходели с високо вдигнати глави, защото са смятали, че Хитлер бързо ще ги освободи и са нямали изобщо на представа, какъв Сибир ги чака.
    В един определен момент, Сталин оценява гения на Жуков и разделя управлението на държавата на две. Жуков командва фронта и битките, а за Сталин остава " хазяйството"/сиреч икономиката и управлението на държавата и снабдяването на фронта с ресурси, сиреч тила/.
    Жуков приема Парада на Победата/ а не Сталин. Това става за първи път в историята и се приема като жест на благодарност за гения му/, а Парада е командван от Рокосовски.
    Заради патологичния страх на Сталин, Жуков веднага след този парад изпада в немилост!
    Битката срещу японците също се води от Рокосовски и руснаците побеждават, но със сериозни загуби. Точно защото липсва гения на Жуков!
    Поклон! Велик!

    Коментиран от #43, #46

  • 43 Иван

    0 2 Отговор

    До коментар #42 от "Различен":

    Точно Сталин,който е избил милиони и до смъртта си е бил бог в очите на руснаците (визирам култа към личността на Сталин),ще признае друг човек за повече от себе си.Сталин не приема парада по други причини.Пак да пиша,хора прочетете Солженицин,В.Суворов или В.Шаламов.Историята на това време 1918-1954 г. не е както е писано от официалните кремълски историци.Примерно мемоарите на Жуков са преиздадени около 5 пъти (ако не се лъжа) и всеки път са променяни според ,,правилната ленинска линия,,.На това май му се казваше манипулация,нали.А Сталин си е бил обикновен бандит преди революцията.Ама после става баща на народите!
  • 44 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "кроко":

    питам те кога са се появили в батак ?на коя дата как са се казвали предводителите им кви части са били от кои села ?такива празни глупости може да си ги разправяте с половия шмаизер между шизофреничните кризи.за бензина пак те питам къде в австрия е толкова евтин ??даи ми линк да видя ,от коя бензиностанция да пазарувам.
  • 45 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "а стига бе":

    какви сме няма значение важното е да те правим да няма кво да кажеш или да спамиш за шушита за прашки или за други щуротии дето ограничения ти мозък може да роди.тва са ти възможностите .поне да имаше някакво чувство за хумор ,а и то сакато като другите ти качества:)!
  • 46 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #42 от "Различен":

    тва дето си го писал е хубаво ама е от времето на брежнев и е пълна неистина.жуков проваля съветската армия през първите две години на воината и само идиотията на хитлер спасява руснаците от пълен разгром въпреки ,че воюват постоянно в съотношение поне 4-5 до 10 към едно с немците.котел при елня няма ,там жуков се проваля и вместо да обкражи издадения напред немски участък влиза в капана на вязма и губи близо милион червеноармеци като голямата част са пленници.при елня руснаците са 6 пъти повече от немците и имат 200 танка ,а немците ни един и накрая пълна щета.обаче жуков се подсигурил и изкарал виновни други ,а моментното настъпление си го приписва като огромен успех .прочети руското вики описани са добре нещата включително и с руското историческо мнение за операцията.
    другото също е голям маитап парада го приема жуков с коня ,но горе на трибуната е другаря сталин ,на когото не му се налага да язди кон ,а просто одобрително им маха.не е вярно и че държавата е разделена на две,но сталин като човек без военна подготовка не участва за разлика от хитлер в оперативните решения,но ставката е ръководи тои и жуков нито в един момент на воината не е имал пълна власт над армията.
    https://www.youtube.com/watch?v=IhQG4Mk41D0

    Коментиран от #47

  • 47 Иван

    0 3 Отговор

    До коментар #46 от "стоян георгиев":

    Остави ги,пълно е с платени руски тролове!

    Коментиран от #48

  • 48 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Иван":

    голяма грешка е да ги оставяме.затова сме в тва положение щото ги оставяме.нали си чувал лафа ,остави го мама този е луд не го закачаи да си прави квото иска!!!е аз съм на обратния принцип лудите трябва да са в лудницата ,а не да си правят квото решат.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания