520 1

Франсоа Оланд няма да се бори за втори мандат

Дори да се беше кандидатирал, Оланд нямаше шансове да спечели втори мандат

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че няма да се кандидатира за втори мандат, съобщи Le Monde.

В обръщение държавният глава сподели, че ще бъде рисковано да тръгне по път, за който не получава достатъчно подкрепа.

Сондажите на обществената подкрепа показват, че нито Франсоа Оланд, нито друг социалист, ще достигне балотажа на предстоящите избори догодина.

Очаква се Франсоа Фийон – спечелил предварителни вот в своята партия – да се изправи срещу лидерката на крайната десница Марин льо Пен.

Оттеглянето на Франсоа Оланд означава, че той ще бъде първият държавен глава на петата френска република – основана през 1958 година – който ще бъде на тази длъжност само един мандат.

Оланд встъпи в длъжност през 2012 година, обещавайки да бъде „Г-н нормален“ - след като Никола Саркози се ожени за супермодела Карла Бруни. Но неговото президентство бе всичко друго, но не и нормално.

През 2015 година Франция бе подложена на три големи терористични атаки – срещу сатиричното издание „Шарли Ебдо“, в Париж и в Ница. Личният живот на Оланд също бе в обективите на камерите. През януари 2014 година бяха заснети снимки как той пристига със скутер в апартамент близо до официалната му резиденция – в който живее френската актриса Жули Гайе.

Франция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ajdee
    Отговор
    1 07:53  02.12.16
    Още един от началниците на Борисов "сдава багажа". Борисов вече го сдаде. Чакаме влизането му в затвора в комплект с приближените му.

Напиши коментар:


Публикувай