3 378 0

Нови разкрития за самолетната катастрофа

Защо бразилският футболен отбор е избрал да лети с чартър?

Снимка: БТА/ XINHUA
Снимка: БТА/ XINHUA
Денис Джамбазов

Разследващите екипи на самолетната катастрофа в Колумбия са категорични, че при сблъсъка не е имало гориво. Какви обаче са причините за това?

Чартърен полет на авиопревозвача „ЛаМиа“ - с футболния отбор на бразилския Чапекоензе на борда – се разби близо до град Меделин. Оцеляха само шестима души.

Началникът на колумбийската служба за авиационна безопасност на гражданската авиация Фреди Бониля заяви, че горивото е свършило и не са били спазени международните разпоредби, според които трябва да има резервно гориво за поне още 30 минути – след достигане на крайната дестинация.

В местните медии се появи информация, че диспечерите в Меделин са казали на пилота на самолета да изчака аварийно кацане на друг самолет. Не са известни детайли колко дълго е чакал самолетът.

Фреди Бониля добави още, че метеорологичните условия по време на инцидента са били оптимални за успешно кацане. Изключва се версията лошо време да е свалило чартърния полет.

Според Густаво Варгас – генерален директор на „ЛаМиа“ - пилотът е трябвало да кацне в Кобиха (Боливия) за презареждане, но летището е било затворено. Пилотът е споменал на диспечерите Богота като възможна спирка за зареждане на гориво, но вместо това се е отправил директно към Меделин.

Властите поставят и под въпрос защо бразилският футболен отбор е избрал именно чартърен полет, а не редовен такъв.

Колумбия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай